wear
Εκτύπωση άρθρου

Το ότι όταν φοράμε κάτι που μας κάνει να νιώθουμε ωραίοι, γεμάτοι αυτοπεποίθηση κ.λπ. μάς κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα, σίγουρα το έχουμε παρατηρήσει όλοι, λίγο πολύ.

Τώρα οι επιστήμονες το επιβεβαιώνουν καθώς έρευνες έδειξαν πώς ο τρόπος με τον οποίο ντυνόμαστε κάθε φορά ταυτίζεται με μία σειρά ψυχολογικών αλλαγών που αφορούν στη συμπεριφορά, την προσωπικότητα, τη διάθεσή μας, τις σχέσεις μας με τους άλλους κ.λπ. Μάλιστα έχουν δώσει και όνομα σε αυτό το φαινόμενο αποκαλώντας το “Enclothed Cognition“, που στα ελληνικά θα αποδίδαμε ελεύθερα ως “ντυμένη γνώση”.

Ο λόγος για τον οποίο τα ρούχα φαίνεται πώς επηρεάζουν αυτά τα κομμάτια της ζωής μας φαίνεται πώς είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κοινωνικοί συμβολισμοί που τους έχουμε αποδώσει. Έτσι κάποια ρούχα τα θεωρούμε δείγματα στάτους, κάποια τα έχουμε συνδυάσει με τις πιο χαλαρές στιγμές μας κ.ο.κ. Και δεν είναι τυχαίο το ότι συχνά κρίνουμε άλλους ανθρώπους από τον τρόπο με τον οποίο ντύνονται.

Ας δούμε λοιπόν πώς μάς κάνουν να νιώθουμε τα διάφορα στυλ ντυσίματος, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών.

“Επαγγελματικό” ντύσιμο

Φαίνεται πώς τα κοστούμια, ταγέρ κ.λπ. μας κάνουν να νιώθουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και μάλιστα φαίνεται πώς αυξάνουν την έκκριση των ορμονών που παράγονται όποτε χρειάζεται να ασκήσουμε κάποια μορφή εξουσίας! Έτσι, όσο παράξενο κι αν φαίνεται, το επαγγελματικό ντύσιμο μπορεί να μας κάνει καλύτερους στη δουλειά μας αφού μας βοηθά να διαπραγματευόμαστε τις θέσεις μας με περισσότερη πυγμή. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν πώς, σε αντίθεση με τη συνεισφορά του στην καριέρα μας, δεν λειτουργεί το ίδιο θετικά στην κοινωνική μας ζωή. Γιατί οι άνθρωποι, τείνουμε να ανοιγόμαστε και να χαλαρώνουμε λιγότερο όταν φοράμε κάτι πιο “επίσημο”. Επιπλέον, έχει φανεί πώς παρότι, το επαγγελματικό ντύσιμο μπορεί να τονώνει την αυτοπεποίθησή μας, στις δουλειές που έχουν έναν λιγότερο επίσημο κώδικα ντυσίματος, το κλίμα είναι συνήθως πιο φιλικό και δημιουργικό. Σε αυτή τη λογική στηρίχτηκε και η πρακτική της “casual” Παρασκευής (η συνήθεια δηλαδή οι εργαζόμενοι να ντύνονται πιο απλά τις Παρασκευές), βασικός σκοπός της οποίας ήταν να
ενθαρρύνει τη σύσφιγξη των μεταξύ τους σχέσεων και τη δημιουργικότητά τους  καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να νιώθουν ότι μετά τη δουλειά μπορούν να βγουν χωρίς να χρειαστεί να πηγαίνουν να αλλάζουν πρώτα.
 
Τα ρούχα γυμναστικής

Φόρμες, κολάν, φούτερ, αθλητικά παπούτσια εκτός του ότι μάς βοηθάνε να νιώθουμε πιο άνετα, μας ανοίγουν όντως την όρεξη να γυμναστούμε. Προσπαθήστε λοιπόν να έχετε αθλητικό στυλ όσο πιο συχνά μπορείτε, φορώντας έστω ένα από αυτά ή έχοντας μια αλλαξιά στην τσάντα σας. Γιατί, σύμφωνα με έρευνες, έτσι είναι πιο πιθανό να πάτε όντως γυμναστήριο μετά τη δουλειά μια και δε θα χρειαστεί να πηγαίνετε σπίτι για να βάλετε τα αθλητικά σας.
 
Στολές εργασίας

Κάθε ένδυμα που είναι συνδεδεμένο με έναν συγκεκριμένο ρόλο (π.χ. στολή πυροσβέστη, φόρμα τεχνικού, ιατρική ποδιά κ.λπ.) φαίνεται πώς κάνει όσους τη φοράνε πιο ευσυνείδητους και προσεκτικούς ως προς τα καθήκοντά τους.  Μάλιστα αυτό φαίνεται πώς ισχύει και για τα παιδιά. Από έρευνες που έγιαν σε σχολεία της Κένυα, φάνηκε πώς οι μαθητές τα πήγαιναν καλύτερα στα μαθήματα όταν φορούσαν αντίστοιχες στολές, οι οποίες προφανώς τους έκαναν να παίρνουν το ρόλο τους πολύ πιο σοβαρά!
 
Φωτεινά vs σκούρα χρώματα
 
Νιώθετε πεσμένοι; Φορέστε κάτι χρωματιστό. Οι ειδικοί επιμένουν πώς η ψυχολογική μας κατάσταση καθρεφτίζεται στα χρώματα που διαλέγουμε να φοράμε και παράλληλα μπορεί να επηρεαστεί από αυτά. Όπως ισχυρίζονται, το πιο απλό “κόλπο” για να νιώσουμε καλύτερα μια μέρα που όλα μας πάνε στραβά, είναι να φορέσουμε κάτι ανοιχτόχρωμο και χαρούμενο καθώς τα φωτεινά ρούχα, αξεσουάρ κ.λπ. έχουν όντως την ικανότητα να ανεβάζουν τη διάθεσή μας καθώς τα έχουμε συνδέσει με την άνοιξη και το καλοκαίρι και ως εκ τούτου με την ξενοιασιά. Αντίθετα, τα σκούρα χρώματα είναι συνδεδεμένα με την αίσθηση της θλίψης και της κούρασης.

Δώστε σημασία στις …κάλτσες

Κι όμως ακόμα και οι ταπεινές κάλτσες φαίνεται πώς βάζουν το λιθαράκι τους στη διάθεσή μας. Γενικά τα ρούχα που φοράμε ακόμα και αν δε φαίνονται στους άλλους (όπως δηλαδή τα εσώρουχα και οι κάλτσες μας) μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την αυτοεικόνα μας και ως εκ τούτου να την βελτιώσουν ή να την “αμαυρώσουν”. Π.χ. όταν φοράμε ένα σέξι εσώρουχο ακόμα και αν το γνωρίζουμε μόνο εμείς, είναι πολύ πιο εύκολο και να νιώσουμε σέξι και πιο σίγουροι για τον εαυτό μας. Και αυτό ισχύει ακόμα και για ρούχα που δεν το φανταζόμασταν όπως οι κάλτσες, στις οποίες είναι πολύ συχνό να μη δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Μήπως όμως τελικά θα ‘πρεπε;
 
https://brainfodder.org/psychology-clothes-enclothed-cognition/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+BrainFodder+%28Brain+Fodder%29

Την έρευνα επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου

Copy link
Powered by Social Snap