Εκτύπωση άρθρου

Επειδή η αυτοπεποίθηση δεν είναι πάντα εύκολο να χτιστεί, μερικές φορές πρέπει απλώς να προσποιηθούμε πώς είναι κάτι που διαθέτουμε. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με αρκετούς ψυχολόγους ακόμα και η επίπλαστη εκδοχή της μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε όντως πιο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Κι αυτό μάλιστα το καταφέρνει όχι με έναν και δύο αλλά με 5 διαφορετικούς τρόπους. 

1. Το χαμόγελο φτιάχνει τη διάθεσή μας ακόμα κι αν δεν το εννοούμε απολύτως

Το να χαμογελάμε με αυτοπεποίθηση ακόμα κι αν μέσα μας δεν το νιώθουμε στ’ αλήθεια, ενισχύει την παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες είναι οι ορμόνες που συμβάλλουν στην καλή μας διάθεση. Επίσης άθε φορά που τα χείλη μας σχηματίζουν την καμπύλη του χαμόγελου αυτόματα το υποσυνείδητό μας, το οποίο είναι προγραμματισμένο για να συνδέει το χαμόγελο με την ευτυχία, ξεγελιέται με αποτέλεσμα να νιώθουμε καλύτερα σχεδόν αμέσως έστω και αν δεν κρατάει για πάρα πολύ.

2. Η σωστή στάση σώματος αλλάζει και τη στάση του πνεύματος
Όταν καμπουριάζουμε ή έχουμε το κεφάλι κατεβασμένο αυτόματα νιώθουμε και περισσότερο “μίζεροι”. Αντίθετα αν απλώς αλλάξουμε τη στάση του σώματός μας με μια πιο ευθυτενή και τη συνδυάσουμε με ένα περπάτημα γεμάτο αυτοπεποίθηση, ακόμα και προσποιητή, θα νιώσουμε κατευθείαν καλύτερα ενώ θα μπορούμε και να σκεφτόμαστε πιο καθαρά. Καλό είναι, για να αποφύγουμε να μοιάζουμε αλαζόνες (και η αλαζονεία συνήθως δείχνει χαμηλό αυτοσεβασμό και ανασφάλεια), να συνοδεύουμε τα παραπάνω και με ένα ειλικρινές χαμόγελο. Επίσης, καλό είναι να μην είμαστε άκαμπτοι αλλά να χρησιμοποιούμε όσο μπορούμε τα χέρια μας δίνοντας παραστατικότητα και χαρακτήρα στη στάση μας, χωρίς φυσικά να το παρακάνουμε.

3. Στρώνει τον δρόμο για την επιτυχία
Το να δείχνεις σαν να πήρες τη δουλειά των ονείρων σου χωρίς αυτό να έχει συμβεί, μένοντας όμως προσγειωμένος ως χαρακτήρας μπορεί να σε βοηθήσει να τονώσεις όντως την αυτοπεποίθησή σου και να σου δίνει περισσότερη αισιοδοξία αλλά και την ικανότητα να διακρίνεις ευκαιρίες που πριν δεν μπορούσες.

4. Μάς κάνει πιο αγαπητούς στους γύρω μας
Ένας άνθρωπος που δείχνει όσο πιο σίγουρος γίνεται για τον εαυτό του, που δε φοβάται να γελάσει και που μοιάζει ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα γίνεται και πιο εύκολα ελκυστικός στους άλλους. Φυσικά αυτό δε σημαίνει πώς πρέπει να χρησιμοποιεί αυτό το “όπλο” για να εκμεταλλευτεί τους γύρω του καθώς είναι βέβαιο πώς με αυτόν τον τρόπο αυτή η έλξη δε θα κρατήσει για πολύ.

5. Μάς δείχνει πώς θα γίνουμε αυτό που θέλουμε
Όταν προσποιούμαστε πώς έχουμε αυτοπεποίθηση και βάζουμε στη ζωή μας χαρακτηριστικά που σχετίζονται με αυτήν ακόμα και αν τα προσποιούμαστε μηχανικά, σιγά σιγά τα συνηθίζουμε και, ασυνείδητα, τα υιοθετούμε στην πραγματικότητα. Επίσης όταν έχουμε δει πώς θα ήμασταν όντως αν πιστεύαμε λίγο παραπάνω στον εαυτό μας μάς είναι πιο εύκολο να το βάλουμε στόχο και να το κατακτήσουμε.

Ξεκινήστε λοιπόν κάνοντας μικρά βήματα κάθε μέρα. Π.χ. σήμερα χαμογελάστε λίγο πιο πολύ, αύριο διορθώστε τη στάση του σώματός σας όταν κάθεστε όλη μέρα στο γραφείο κ.ο.κ. Κανείς δε λέει πώς θα αποκτήσετε αυτοπεποίθηση από τη μια μέρα στην άλλη ούτε πώς δε θα σας φανεί χαζό ή μάταιο στην αρχή αλλά είναι βέβαιο πώς αν κάνετε λίγη υπομονή, θα ανταμοιφθείτε. Εξάλλου, τι έχετε να χάσετε αν δοκιμάσετε;

https://psychcentral.com/blog/archives/2016/01/10/5-ways-faking-confidence-leads-to-authentic-happiness/

To άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου

Copy link
Powered by Social Snap