Μπορεί τα καθημερινά οικογενειακά γεύματα να μην είναι πλέον ο κανόνας, όμως μελέτες δείχνουν πώς όταν γονείς και παιδιά τρώνε μαζί, τα οφέλη που προκύπτουν είναι πολλαπλά για όλους. Οφέλη που αφορούν τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή μας.
1. Πιο υγιή παιδιά
Όταν οι οικογένειες μαζεύονται γύρω από το τραπέζι, τα μικρά παιδιά είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες μια και έτσι τρώνε φρέσκο, καλομαγειρεμένο φαγητό ενώ συχνά εμπλέκονται και στην προετοιμασία του. Και όταν τα παιδιά μαθαίνουν να τρώνε υγιεινά από νωρίς, έχουν περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν να το κάνουν καθόλη τη ζωή τους. Ακόμα όμως και τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να ωφεληθούν με τον ίδιο τρόπο από τα οικογενειακά γεύματα, έστω και αν είχαν συνηθίσει να τρώνε διαφορετικά. Επίσης, τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες που τρώνε όλες μαζί, είναι πιο πιθανό να τρώνε περισσότερα λαχανικά και επίσης να έχουν μια ποικιλία στη διατροφή τους, που επίσης συντελούν στην καλύτερη υγεία τους. Επιπλέον, έχει φανεί πώς ειδικά οι έφηβοι που τρώνε με την οικογένειά τους, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε μη ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές, προφανώς εξαιτίας της καλύτερης επικοινωνίας με τους δικούς τους.
2) Πιο έξυπνα παιδιά
Τα συχνά οικογενειακά γεύματα βοηθάνε τα παιδιά να χτίσουν ένα πλούσιο λεξιλόγιο καθώς η συζήτηση με τους γονείς τους εκείνη την ώρα, συμβάλλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως έχει φανεί, τα παιδιά που τρώνε με τους γονείς τους ξέρουν περίπου 6 φορές περισσότερες σπάνιες λέξεις από άλλους συνομήλικούς τους. Επιπλέον, όταν οι γονείς τρώνε τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα μαζί με τα παιδιά, αυτά πάνε καλύτερα και στο σχολείο, πιθανότατα επειδή αυτά τα γεύματα λειτουργούν ως αφορμή για να συζητιούνται διάφορα θέματα με τα οποία τα παιδιά δύσκολα θα έρχονταν σε επαφή διαφορετικά και φυσικά επειδή τα παιδιά όταν τρώνε με τους γονείς τους, έχουν την ευκαιρία να συζητάνε και για τις σχολικές τους εργασίες.
3) Πιο ασφαλή παιδιά
Όταν οι γονείς τρώνε με τα παιδιά τους, αναπτύσσουν πολύ ισχυρούς κώδικες επικοινωνίες που τους βοηθάνε να αναγνωρίσουν αν κάτι έχει αλλάξει στη ζωή του παιδιού τους, μήπως τυχόν έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού κ.λπ. Και όπως είναι γνωστό, ο έγκαιρος εντοπισμός τέτοιου είδους αλλαγών στη συμπεριφορά των παιδιών κ.λπ., μπορεί να αποδειχτεί σωτήριος.
4) Πιο ευτυχισμένοι γονείς και παιδιά
Μεγάλες μελέτες έχουν δείξει πώς όταν τα παιδιά τρώνε τακτικά με τους γονείς τους, είναι πιο πιθανό να είναι συναισθηματικά πιο δυνατά και καλά οχυρωμένα και επίσης να έχουν καλύτερη ψυχική και πνευματική υγεία. Αυτό αποδεικνύεται ακόμα πιο ωφέλιμο κατά την εφηβεία, καθώς έχει φανεί πώς οι έφηβοι που συνηθίζουν να τρώνε με τους δικούς τους είναι πιο ευπροσάρμοστοι κοινωνικά, έχουν καλύτερους τρόπους και πιο ώριμες επικοινωνιακές ικανότητες. Επίσης, έχουν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους. Μάλιστα, αυτή η επίδραση των οικογενειακών γευμάτων στην ψυχολογία μας, δεν περιορίζεται μόνο στα παιδιά. Έχει φανεί ότι και οι μητέρες που κάθονται στο τραπέζι με τις οικογένειές τους είναι επίσης πιο ευτυχισμένες και λιγότερο αγχώδεις από αυτές που δεν το συνηθίζουν.
5) Λιγότερες καταχρήσεις
Ειδικά οι έφηβοι, ωφελούνται με έναν επιπλέον τρόπο από τη συνήθεια των οικογενειακών τραπεζιών καθώς έχουν συνδεθεί και με χαμηλότερα ποσοστά καταχρήσεων (ναρκωτικά, αλκοόλ κ.λπ.). Μάλιστα, έχει φανεί ότι όσο πιο συχνά είναι τα οικογενειακά γεύματα (τουλάχιστον 5 την εβδομάδα) τόσο πιο πιθανό είναι οι έφηβοι να απέχουν από βλαβερές συνήθειες που θα μπορούσαν να αποδειχτούν καταστροφικές για την υγεία και τη ζωή τους.
6) Καλύτερες σχέσεις
Τα μέλη των οικογενειών που τρώνε συχνά μαζί, φαίνεται πώς έχουν και καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους. Είναι πιο ειλικρινείς και ανοιχτοί ενώ οι γονείς είναι πιο πιθανό να γνωρίζουν τι συμβαίνει στη ζωή των παιδιών τους από τους γονείς που δεν τρώνε μαζί τους. Όπως έχει φανεί από διάφορες σχετικές έρευνες, τα παιδιά που τρώνε με τους γονείς τους νιώθουν συχνότερα πώς μπορούν να μοιραστούν μαζί τους ό,τι τα απασχολεί και αισθάνονται μεγαλύτερη άνεση να προστρέξουν σε αυτούς για συμβουλές και υποστήριξη.
https://brainfodder.org/eating-together/
Το άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου