Εκτύπωση άρθρου

Ο Σιλάν έχει φτάσει στην καινούργια του πατρίδα. Κάθε πρωί, φεύγει από την δομή φιλοξενίας και πηγαίνει στο σχολείο έχοντας μαζί του το κουτί του. Περνάει πολύ ωραία εκεί: παίζει με τα άλλα παιδιά, ζωγραφίζει, μαθαίνει μουσική, αλλά δεν αποκαλύπτει στους συμμαθητές του – όσο κι αν εκείνοι επιμένουν – τι έχει μέσα στο κουτί του. Όταν στο τέλος της ιστορίας το περιεχόμενό του αποκαλύπτεται, μια ευχάριστη και συγκινητική έκπληξη περιμένει τους φίλους του Σιλάν αλλά και τους αναγνώστες του βιβλίου.

Προσεγγίζοντας το θέμα του προσφυγικού με μεγάλη ευαισθησία, η βραβευμένη συγγραφέας Άλκηστης Χαλικιά υπογράφει το παιδικό παραμύθι «Το κουτί του Σιλάν», μια τρυφερή και αισιόδοξη ιστορία για τη φιλία και την αποδοχή. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος σε εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη και παρουσιάζεται σε ένα διαδραστικό event στο βιβλιοπωλείο Booktique.

Σάββατο 20/10, 12 μ. |«Booktique», Πατριάρχου Ιωακείμ 21, Κολωνάκι | 2107235425

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους «KinderDocs» πραγματοποιείται και φέτος σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και απευθύνεται όπως πάντα σε παιδιά και νέους από 9 ετών, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, καθώς και σε όλους όσοι αγαπούν την τέχνη του ντοκιμαντέρ.

Το φεστιβάλ, που έχει γίνει πια θεσμός, κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 21/10 στις 12 μ. με την προβολή του αμερικανικού ντοκιμαντέρ «More Human than Human» που εξερευνεί όλες τις εξελίξεις στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και τη σημασία τους για την ανθρωπότητα. Η ταινία προβάλλεται στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους και είναι κατάλληλη για νέους και παιδιά άνω των 12 ετών. Ακολουθεί συζήτηση με προσκεκλημένο τον Γεώργιο Βούρο, Καθηγητή στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Μουσείο Μπενάκη-Πειραιώς 138, 2103453111 | Είσοδος: € 3 παιδιά, € 6 ενήλικες | Προπωλήσεις: Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού: Κουμπάρη 1, Κολωνάκι (Τετ. & Παρ. 10 π.μ.-6 μ.μ., Πεμ. & Σαβ. 10 π.μ.-12μ.μ., Κυρ. 10 π.μ.-4 μ.μ.), Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς (Πεμ. & Κυρ. 10 π.μ.-6 μ.μ., Παρ. & Σαβ. 10 π.μ.-10 μ.μ.).

Το δημοφιλές εικαστικό πρόγραμμα «Ζωγραφική μαζί με τους γονείς» του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης επιστρέφει και αυτό το φθινόπωρο και δίνει στα παιδιά ηλικίας 2,5-5 ετών την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να εκφράσουν την δημιουργικότητά τους παρέα με τους γονείς τους. Αυτό το Σάββατο 20/10 γονείς και παιδιά πιάνουν τα πινέλα τους και δημιουργούν τις δικές τους καλλιτεχνικές δημιουργίες αντλώντας έμπνευση από τα φθινοπωρινά δέντρα της εποχής.

Σάββατο 20/10, 5.30 μ.μ.-6.30 μ.μ. | Κόδρου 9 (προέκταση οδού Bουλής), Πλάκα, 2103312621, 2103312750 | Κόστος: € 15 ένας ενήλικος με ένα παιδί, € 20 ένας ενήλικος με δύο παιδιά. Όλα τα υλικά παρέχονται από το μουσείο.

Αυτό το Σάββατο 20/10 παιδιά όλων των ηλικιών παρέα με τους γονείς τους συμμετέχουν στα πάντα ευφάνταστα «Εργαστήρια λάθους» του Κέντρου Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και βλέπουν το χαρτί…αλλιώς. Εφημερίδες, περιοδικά, αφίσες και φυλλάδια κόβονται, χρωματίζονται, κολλάνε μεταξύ τους και μεταμορφώνονται στα πιο απίστευτα έργα τέχνης. Με την βοήθεια εικαστικών, τα παιδιά θα πάρουν ιδέες από έργα σύγχρονων καλλιτεχνών με θέμα το χαρτί και θα ακολουθήσουν το δρόμο της ανακύκλωσης, έχοντας βάλει στόχο να φτάσουν στο απόγειο της δημιουργικότητάς τους.

 Σάββατο 20/10, 5 μ.μ., 6 μ.μ., 7 μ.μ., | Παιδικό Εργαστήρι ΚΠΙΣΝ (Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα) | Είσοδος ελεύθερη, συμμετοχή με σειρά προτεραιότητας

Την Κυριακή 21/10 οι μικροί επισκέπτες του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης γνωρίζουν ένα εντελώς διαφορετικό είδος γραφής, τα ιερογλυφικά. Αποτελούμενα από εικόνες, τα ιερογλυφικά που δημιούργησαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι αφηγούνταν σε πάπυρους και σε τοίχους ιστορίες για τη ζωή και τους θεούς τους. Τα παιδιά ηλικίας 7-10 ετών αναλαμβάνουν να αποκωδικοποιήσουν την αρχαία αυτή μορφή γλώσσας και χρησιμοποιώντας τα χρώματα και την τέχνη της εποχής να αποτυπώσουν τα δικά τους σχέδια που θα μπορούσαν να κοσμήσουν τις περίφημες πυραμίδες.

i Κυριακή 21/10, 11.30 π.μ.-1.30 μ.μ. | Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι | Κόστος € 12, € 10 (για τα παιδιά-μέλη ΜΚΤ και για κάθε δεύτερο ή τρίτο παιδί) | Πληροφορίες-κρατήσεις: 210 7294220 (Δευτ.-Παρ. 10 π.μ. -1μ.μ.).

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει στην επικοινωνιακή δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Περιβάλλον & Πολιτισμός με θέμα «Πνοές ανέμων…» την Κυριακή 21/10 (10 π.μ., 12 μ.). Παίρνοντας έμπνευση από διάφορα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης του μουσείου, παιδιά 5-7 ετών ανιχνεύουν μαζί με τους γονείς τους τη σημασία του ανέμου στην καθημερινότητα των ανθρώπων και κυρίως την άποψη των βυζαντινών για τον αέρα και τους ανέμους.

Μπορεί ένα πιθάρι να έχει μέσα του αέρα; Μπορεί ένα ύφασμα να είναι αέρας; Εικόνες από τη συλλογή του μουσείου με παραστάσεις που αφηγούνται κάποια ναυτική ιστορία, ακόμα και εικόνες στις οποίες πρωταγωνιστούν πνευστά μουσικά όργανα γίνονται η αφορμή για να ξεκινήσει μια ενδιαφέρουσα και εκπαιδευτική συζήτηση γύρω από το στοιχείο του αέρα.

 Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 22, 2132139572 | Είσοδος ελεύθερη | Απαραίτητες δηλώσεις συμμετοχής στο 2132139507
Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Βασ. Σοφίας 22, Κολωνάκι
Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Κόδρου 9, Πλάκα
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι
Μουσείο Μπενάκη – Κτίριο οδού Πειραιώς

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου

Copy link
Powered by Social Snap