ypomonh k
Εκτύπωση άρθρου

Η υπομονή δεν βοηθάει μόνο τα παιδιά να σκέφτονται, να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα και να αντισταθμίζουν την παρορμητικότητα τους. Τα μαθαίνει επίσης την αξία της ευχαρίστησης που έρχεται ύστερα από την αναμονή, μια διαδικασία που είναι απαραίτητη για τη συναισθηματική ωριμότητα του παιδιού. Να, λοιπόν κάποιοι εύκολοι τρόποι για να μάθουμε στο παιδί μας την υπομονή

Μη βιάζεστε να εκπληρώσετε κάθε του επιθυμία άμεσα
 Αντίθετα, καθυστερήστε σκόπιμα. Να θυμάστε ότι, σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η στιγμιαία ικανοποίηση, οι γονείς ίσως χρειαστεί να καθυστερήσουν σκόπιμα κάποια πράγματα, προκειμένου να διδάξουν την υπομονή στο παιδί τους. Αν, ας πούμε το παιδάκι σας θέλει ένα κουτάβι, ΤΩΡΑ, δεν υπάρχει λόγος να το αποκτήσει άμεσα. Η αναμονή μέχρι τα γενέθλια του θα μπορούσε να του διδάξει ότι μπορεί να περιμένει για τα πράγματα που έχουν σημασία.

Ξεκινήστε να του μαθαίνετε την υπομονή με…μικρές δόσεις
 Για παράδειγμα, ζητήστε του να ηρεμήσει και να περιμένει ήσυχα για 1-2 λεπτά μέχρι να του βάλετε περισσότερο γάλα στο ποτήρι του. Μπορεί να σας φαίνεται ασήμαντο, αλλά είναι μια αρχή. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, μπορείτε να το παροτρύνετε να δείξει υπομονή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι να ικανοποιηθούν οι επιθυμίες του.

Περιμένετε «μαζί» τη σειρά σας
 Τίποτα δεν δοκιμάζει περισσότερο την υπομονή ενός παιδιού από το να περιμένει τη σειρά του για κάτι διασκεδαστικό. Εάν το παιδί σας ανυπομονεί μέχρι να έρθει η σειρά του για να κάνει κούνια, πρέπει να κάνετε περισσότερες βόλτες στο πάρκο, έτσι ώστε να ενισχύσετε την ανάγκη να συμπεριφέρεται ευγενικά και με υπομονή. Η επανάληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθει να αντιμετωπίζει την αναμονή.

Επαινέστε την υπομονή
 Όταν το παιδί σας περιμένει κάτι, ενώ παίζει ήσυχα ή κάθεται ήρεμο στη σειρά του, χρειάζεται να επαινέσετε τις προσπάθειές του. Αφήστε το να μάθει ότι κατανοείτε πόσο δύσκολο είναι για εκείνο να περιμένει υπομονετικά για κάτι που επιθυμεί πολύ. Είναι πολύ πιθανό να μην συνειδητοποιεί καν ότι αυτό που κάνει είναι το σωστό.

Όταν σας ζητάει κάτι, προσδιορίστε το χρόνο που θα πάρει την απάντηση σας
 Πόσες φορές έχει τύχει και σε εσάς να ζητήσετε κάτι και να περιμένετε άμεση ανταπόκριση μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα; Πολλές φορές, ασυναίσθητα, όταν μας ζητάει κάτι απαντάμε αυθόρμητα «Σε ένα λεπτό». Ένα παιδί όμως τις περισσότερες φορές παίρνει αυτά που λέμε της μετρητής και για αυτό το ένα λεπτό, σημαίνει ένα λεπτό! Την επόμενη φορά που θα σας ζητήσει κάτι, εξηγήστε του ότι θα πρέπει να περιμένει λίγη ώρα γιατί έχετε να κάνετε κάτι άλλο πρώτα. Έτσι θα μάθει να κάνει υπομονή και επιπλέον μπορεί να έχει καταφέρει μόνο του αυτό που θέλει!

Κάντε την αναμονή διασκεδαστική
 Τα περισσότερα παιδιά είναι υπερκινητικά, θέλουν να τρέξουν, να παίξουν και το να κάθονται ακίνητα ή σε μία καρέκλα και να περιμένουν δεν τους φαίνεται καθόλου διασκεδαστικό! Αν χρειαστεί να περιμένετε με το παιδί σας στην ουρά ή σε κάποιο ραντεβού για κάποιον γιατρό, σκαρφιστείτε ένα παιχνίδι που θα του αρέσει και απολαύστε το χρόνο σας! Την επόμενη φορά που θα περιμένει υπομονετικά κάτι, θα ξέρει τι να κάνει!

Απολαύστε με το παιδί σας δραστηριότητες που χρειάζονται υπομονή
 Δυστυχώς η ανάπτυξη της τεχνολογίας μας προσφέρει πολλά στο «πιάτο» και τα παιδιά από μικρή ηλικία συνηθίζουν να έχουν ό,τι θέλουν, όποτε το θέλουν. Το μικρό σας πρέπει να καταλάβει ότι ορισμένα πράγματα θέλουν χρόνο και υπομονή. Φυτέψτε λουλούδια, φτιάξτε κάποιο παζλ ή συναρμολογήστε κατασκευές που σας αρέσουν! Έτσι θα μάθει πως όλα χρειάζονται το χρόνο τους και ταυτόχρονα πως να δουλεύει με άλλους!   

Από την Karen Quinn, συγγραφέα του βιβλίου Testing for Kindergarten: Simple Strategies to Help Your Child Ace the Tests for: Public School Placement, Private School Admissions, Gifted Program Qualification

Από: Ελένη Χαδιαράκου
Imommy.gr

Copy link
Powered by Social Snap