friends all
Εκτύπωση άρθρου

Μπορεί η οικογένειά μας να είναι το πρώτο μας στήριγμα όμως η ζωή μας θα ήταν σίγουρα φτωχότερη χωρίς τους φίλους μας. Και όχι μόνο επειδή κάνουν καλό στην ψυχολογία μας αλλά επειδή ωφελούν και τη σωματική μας υγεία. Η επιστήμη το αποδεικνύει.

Μας βοηθάνε να πολεμήσουμε το άγχος και τις συνέπειές του

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Humboldt δείχνει ότι τα άτομα με φίλους έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (της ορμόνης του άγχους) γεγονός που σημαίνει ότι εκτός του ότι μας αποφορτίζουν συναισθηματικά και πνευματικά κάνουν καλό και στην υγεία μας αφού είναι πια γνωστό ότι το στρες συνδέεται με πολλές ασθένειες όπως καρδιαγγειακά, διαβήτη κ.λπ. Ειδικά για τις γυναίκες, η έρευνα έδειξε πώς όσες συζητούσαν τα προβλήματά τους με τους φίλους τους, είχαν πιο σταθερό παλμό και χαμηλότερη πίεση (σημάδια ηρεμίας), απ’ όσες δεν τα μοιράζονταν.

Μαζί τους αποκτάμε πιο υγιεινές συνήθειες

Οι φίλοι μας λειτουργούν ως πρότυπα στη ζωή μας. Έτσι αν προσέχουν τον εαυτό τους, τη διατροφή τους κ.λπ. είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουμε κι εμείς το παράδειγμά τους, ισχυρίζεται παλιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου Deakin στην Αυστραλία. Ακόμα όμως κι αν ισχύει το αντίθετο, αν δηλαδή δεν έχουν υγιεινές συνήθειες ούτε αυτοί ούτε εμείς, και πάλι είναι πιο πιθανό να “παρασύρουμε” ο ένας τον άλλον να γραφτούμε γυμναστήριο κ.λπ. Συν του ότι, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, είναι πιο πιθανό να μείνουμε πιστοί σε ένα υγιεινό πρόγραμμα όταν το ακολουθούμε παρέα με τους φίλους μας.

Μάς χαρίζουν χρόνια

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Harvard, οι άνθρωποι που έχουν καλές σχέσεις με τους φίλους τους έχουν έως και 50% περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο σε σχέση με όσους δεν έχουν φίλους. Οι επιστήμονες εξηγούν πώς αυτό συμβαίνει όχι μόνο επειδή οι φίλοι μας μάς βοηθάνε να ανακουφιστούμε από το στρες αλλά και επειδή μπορούν να παρέμβουν αποτελεσματικά σε περίπτωση που αποκτήσουμε επιβλαβείς συνήθειες όπως η κατάχρηση αλκοόλ κ.λπ. Επίσης άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Brandeis στις ΗΠΑ έχει δείξει ότι η ύπαρξη φίλων μπορεί να μας χαρίσει έως και 10 χρόνια ζωής.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας

Το ότι με τους φίλους μας μπορούμε να γελάσουμε ακούγεται αυτονόητο και απλό όμως η επίδραση του γέλιου είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι νομίζουμε. Γιατί εκτός από την αποφόρτιση που μας προσφέρει, σύμφωνα με πολλές μελέτες κάνει καλό και στην υγεία της καρδιάς μας ενώ φαίνεται πώς κινητοποιεί και τα αντισώματά μας με αποτέλεσμα να ενισχύει το ανοσοποιητικό μας.

Προστατεύουν την καρδιά μας

Έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Brigham Young έδειξε πως οι άνθρωποι με φίλους έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα!

Μάς προφυλάσσουν απ’ την άνοια

Έρευνα που έγινε πριν μερικά χρόνια στο κέντρο για τη Νόσο Αλτσχάιμερ Rush στο Σικάγο έδειξε ότι όταν περνάμε αρκετό και δημιουργικό χρόνο με τους φίλους μας, οι πιθανότητες να εμφανίσουμε σημάδια της ασθένειας μειώνονται κατά 47%. Επίσης, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ακόμα και μία 10λεπτη κουβεντούλα με τους φίλους μας μπορεί να τονώσει σημαντικά την εγκεφαλική μας λειτουργία.

Είναι ασπίδα στην κατάθλιψη

Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B, έδειξε ότι όταν έχουμε τάσεις κατάθλιψης, οι φίλοι μας μπορούν να φτιάξουν τη διάθεσή μας. Η έρευνα έγινε σε 2000 Αμερικανούς φοιτητές και έδειξε ότι η συναναστροφή με φίλους μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να εμφανίσει κανείς κατάθλιψη και επίσης να διπλασιάσει τις πιθανότητες να αναστρέψει τα πρώτα σημάδια της σε διάστημα 6-12 μηνών.

Την έρευνα επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου

Copy link
Powered by Social Snap