pregnancy eat
Εκτύπωση άρθρου

Η υπογονιμότητα δεν κάνει διακρίσεις, μπορεί να εκδηλωθεί ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, εθνικότητας και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Ωστόσο υπάρχουν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις για το τι συνιστά γονιμότητα και τι την εμποδίζει.

Η ελληνικής καταγωγής δρ Αντζελίν Ν. Μπέλτσος, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, στο Σικάγο, μίλησε προσφάτως στην αμερικανική τηλεόραση για μερικές από τις επικρατέστερες.

Μύθος 1: Ο άνδρας μου ήδη έχει παιδιά, δεν μπορεί να είναι υπογόνιμος. Η ανδρική γονιμότητα δεν είναι αιώνια. Οπως συμβαίνει με τη γυναικεία, έτσι και αυτή φθίνει με την ηλικία, ιδίως μετά τα 40, καθώς σταδιακά μειώνονται οι συγκεντρώσεις των κινητικών, υγιών σπερματοζωαρίων και ο όγκος του σπέρματος.

Μύθος 2: Οι γυναίκες στην οικογένειά μου γεννάνε μετά τα 40. Αν και το οικογενειακό ιστορικό γονιμότητας λαμβάνεται υπόψη κατά τη θεραπεία για υπογονιμότητα δεν ευνοεί ούτε εμποδίζει την ικανότητα μιας γυναίκας να τεκνοποιήσει. Ούτε καν οι προηγούμενες επιτυχημένες κυήσεις δεν εγγυώνται εύκολη εγκυμοσύνη στην επόμενη προσπάθεια.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, 11% των ζευγαριών πάσχουν από δευτεροπαθή υπογονιμότητα, δηλαδή μετά τη γέννηση ενός παιδιού δυσκολεύονται να αποκτήσουν το επόμενο έπειτα από έναν χρόνο. Οταν μια γυναίκα πατήσει τα 40 της χρόνια έχει 5% πιθανότητες να μείνει έγκυος με φυσικό τρόπο έναντι 20% στα 30 της.

Μύθος 3: Δεν χρειάζεται να κόψω το κάπνισμα προτού μείνω έγκυος. Η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής υπολογίζει ότι ποσοστό έως 13% της γυναικείας υπογονιμότητας οφείλεται στο κάπνισμα.

Σε άνδρες και γυναίκες το κάπνισμα έστω και λίγων (έως πέντε) τσιγάρων την ημέρα έχει σχετισθεί με μειωμένα ποσοστά γονιμότητας.

Μύθος 4: Κάνουμε σεξ 24 ώρες μετά την ωορρηξία. Οταν τελειώσει η ωορρηξία (δηλαδή η κάθοδος του ωαρίου από την ωοθήκη στη σάλπιγγα) είναι αδύνατον να μείνει έγκυος η γυναίκα.

Η ωορρηξία συμβαίνει μία φορά τον μήνα, περίπου 7-10 ημέρες πριν από την έμμηνο ρύση, και για να επιτευχθεί εγκυμοσύνη η σύλληψη πρέπει να γίνει πριν ή στη διάρκειά της. Αν η γυναίκα έχει ακανόνιστο έμμηνο κύκλο είναι απαραίτητη η βοήθεια ενός ειδικού για να υπολογιστεί η ωορρηξία.

Μύθος 5: Δεν χρειάζεται να ανησυχήσω για τα ωάριά μου πριν από τα 40. Μια γυναίκα γεννιέται με 7 εκατομμύρια ωάρια, στην έναρξη της εφηβείας διαθέτει περίπου 400.000, αλλά ώσπου να τελειώσει την αναπαραγωγική ζωή της έχουν ωριμάσει και απελευθερωθεί μόνο τα 400-500.

Μεγάλες μειώσεις στην παροχή ωαρίων παρατηρούνται λίγο πριν από τα 30 και μέχρι τα 35 της χρόνια, ανεξάρτητα από το αν γυμνάζεται, προσέχει τη διατροφή της κ.λπ.

Μύθος 6: Οι γυναίκες με περιττά κιλά είναι πιο γόνιμες. Τα περιττά κιλά και στα δύο φύλα επιφέρουν ορμονικές αλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ωορρηξία και την παραγωγή σπερματοζωαρίων.

Η απώλεια έστω και του 5%-10% του αρχικού σωματικού βάρους μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη γονιμότητα.

Μύθος 7: Κάνουμε κάθε μέρα σεξ για μείνω πιο γρήγορα έγκυος. Το καθημερινό σεξ δεν αυξάνει ιδιαίτερα τις πιθανότητες εγκυμοσύνης σε σύγκριση με το σεξ μέρα παρά μέρα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM).

Από την άλλη βέβαια, αν ο άνδρας έχει φυσιολογικό αριθμό σπερματοζωαρίων, η συγκέντρωσή τους δεν μειώνεται με το καθημερινό σεξ.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Copy link
Powered by Social Snap