koboyme tsigaro
Εκτύπωση άρθρου

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη κάθε χρόνο 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από το κάπνισμα, ενώ το προσδόκιμο ζωής των καπνιστών μειώνεται από 5 έως 8 χρόνια. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, παραθέτουμε τους μεγαλύτερους μύθους που συνοδεύουν τη διακοπή του καπνίσματος. Εσείς πόσους από τους παρακάτω πιστεύετε;

«Αν το κόψω θα παχύνω»

Ο φόβος ότι μπορεί κάποιος να χάσει κιλά αν κόψει το κάπνισμα, εμποδίζει πολλούς ανθρώπους από το να κάνουν αυτή την προσπάθεια. Η πραγματικότητα είναι ότι κατά μέσο όρο, όσοι κόβουν το κάπνισμα, μπορεί να πάρουν από 2,5 έως 5 κιλά. Κατά τη διακοπή του καπνίσματος συμβαίνουν πολλές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές, αφού πολλοί μπερδεύουν την επιθυμία για τσιγάρο με την επιθυμία για φαγητό, ενώ άλλοι προσπαθούν να αντικαταστήσουν το τσιγάρο με το φαγητό. Παρ’ ολ’ αυτά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αποφύγετε να πάρετε αυτά τα κιλά. Κόβοντας το τσιγάρο, ξεκινάτε μία καινούρια και πιο υγιή ζωή, όπου όλα είναι δυνατά. Εάν αποφασίσει κανείς να βάλει τη γυμναστική στη ζωή του και να γίνει η άσκηση ο νέος «εθισμός» του θα ενεργοποιήσει το μεταβολισμό του και δεν θα είναι εύκολο να πάρει κιλά.

«Αν καπνίζω λίγα τσιγάρα κάθε μέρα δεν πειράζει»

Πολλοί νομίζουν ότι επειδή έχουν μειώσει τα τσιγάρα και καπνίζουν μόνο τρία κάθε μέρα, ότι είναι σαν να το έχουν κόψει. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι συνεχίζουν να εκθέτουν τον οργανισμό τους, σε μία συνήθεια που είναι βλαβερή για την υγεία τους. Έρευνα που έγινε στη Νορβηγία και παρακολουθούσε 43.000 γυναίκες και άντρες για 30 χρόνια, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κάπνιζαν 1 με 4 τσιγάρα κάθε μέρα είχαν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο στους πνεύμονες από εκείνες που δεν κάπνιζαν καθόλου. Οι άντρες που κάπνιζαν αντίστοιχο αριθμό τσιγάρων είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο στους πνεύμονες.

«Η διακοπή του καπνίσματος στοιχίζει»

Σκέφτεστε πόσα θα χρειαστεί να δώσετε για να πάρετε τα ειδικά αυτοκόλλητα νικοτίνης, τις τσίχλες ή τα τρόφιμα που θα καταναλώσετε, αλλά δεν σκέφτεστε πόσα θα βάλετε στην άκρη αν σταματήσετε να αγοράζετε πακέτα τσιγάρων που κοστίζουν κατά μέσο γύρω στα 4 ευρώ. Το οποίο σημαίνει ότι αν αγοράζετε 4 πακέτα την εβδομάδα, κάθε μήνα ξοδεύετε περίπου 64 ευρώ.

«Το γεγονός ότι καπνίζω επηρεάζει μόνο εμένα»

Το κάπνισμα δεν βλάπτει μόνο εσάς, αλλά και τους γύρω σας, τους οποίους αναγκάζετε να εισπνέουν τα 4.000 χημικά που περιέχει κάθε τσιγάρο. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι σύντροφοι των καπνιστών έχουν 20-30% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στους πνεύμονες και 25-30% να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις. Έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε ότι τα μωρά που οι γονείς τους καπνίζουν, είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν. Επίσης τα παιδιά που ζουν με καπνιστές γονείς είναι πιο ευαίσθητα στο να εμφανίσουν άσθμα.

«Τα πούρα είναι ένα ασφαλή υποκατάστατο του τσιγάρου»

Η κατανάλωση των πούρων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, μάλλον λόγω της αντίληψης ότι κόβοντας το τσιγάρο μπορεί κανείς να καπνίζει πούρο. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, όμως, τόσο οι πίπες όσο και τα πούρα μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου στα χείλη, τη γλώσσα, το στόμα, τον λάρυγγα, τον οισοφάγο και τους πνεύμονες, όπως και στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Ένα πούρο αντιστοιχεί σε 20 τσιγάρα, οπότε καταλαβαίνετε ότι κάποιος που καπνίζει ένα πούρο είναι σαν να κάνει ένα ολόκληρο πακέτο.

«Καπνίζω τόσο καιρό, γιατί να κάνω τον κόπο να το κόψω τώρα;»

Έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο Duke έδειξε ότι αν κάποιος κόψει το τσιγάρο πριν τα 35 του χρόνια, εκτιμάται ότι θα ζήσει όσο και κάποιος που δεν κάπνιζε ποτέ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να το κόψει κάποιος σε οποιαδήποτε ηλικία. Σε όποια ηλικία κι αν το κόβει κάποιος, κερδίζει 3 χρόνια ζωής, καλύτερη ποιότητα ζωής και πολλά οφέλη για την υγεία του. Ο χρόνιος καπνιστής θα βιώσει οφέλη όπως καλύτερη λειτουργία στους πνεύμονες, μείωση του βήχα και βελτίωση στον λαιμό. Μόλις σβήσετε το τελευταίο τσιγάρο σας, ο οργανισμός σας θα αρχίσει να βελτιώνει τον τρόπο που λειτουργεί.

«Μπορώ να το κόψω όποτε θέλω»

Η νικοτίνη είναι πιο εθιστική από την ηρωίνη, την κοκαΐνη και το αλκοόλ. Εάν νομίζετε ότι δεν είστε εθισμένοι και ότι μπορείτε να κόψετε το κάπνισμα ανά πάσα στιγμή, γιατί δεν δοκιμάζετε να το κόψετε για ένα μήνα; Ο λόγος που μάλλον δεν θα μπορέσετε είναι επειδή το κάπνισμα είναι κάτι σαν τελετουργικό και έχει να κάνει τόσο με το μυαλό, όσο και με το σώμα. Σχεδόν 70% των καπνιστών επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα, αλλά μόνο 4-7% τα καταφέρνουν. Αυτό συμβαίνει διότι ο καπνός αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό και του δημιουργεί ένα αίσθημα ευχαρίστησης, με αποτέλεσμα ο καπνιστής να αποζητά αυτό το συναίσθημα.

Κατερίνα Νανοπούλου

HuffPost Greece

Copy link
Powered by Social Snap