‘Τιμές Τροφίμων: Από την Κρίση στην Σταθερότητα’ είναι το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, και αποσκοπεί στο να διερευνηθεί η συνεχόμενη αύξηση των τιμών των τροφίμων και να γίνει ότι είναι δυνατό ώστε να μετριαστεί ο αντίκτυπός της για τους πιο αδύναμους οικονομικά. Η άνοδος στις τιμές των τροφίμων αντιπροσωπεύει μια σημαντική απειλή για πολλούς στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Το σκληρότερο χτύπημα το δέχονται δυστυχώς οι φτωχοί. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 2010-2011, η αύξηση του κόστους των τροφίμων ώθησε σχεδόν 70 εκατομμύρια ανθρώπους σε πείνα. ‘Χωρίς την αύξηση της χρήσης βιοκαυσίμων, δεν θα είχαν μειωθεί σε τέτοιο βαθμό τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού και καλαμποκιού, ενώ η άνοδος των τιμών λόγω άλλων παραγόντων θα ήταν πιο περιορισμένη’, τονίζεται στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η έκθεση καταλήγει ότι ‘η άνοδος της τιμής της ενέργειας και των λιπασμάτων συνέβαλε σε ποσοστό μόνο 15% στην άνοδο των τιμών των τροφίμων, ενώ η συνεισφορά της ανάπτυξης των βιοκαυσίμων ανέρχεται σε ποσοστό 75%’.
Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι η ραγδαία ανάπτυξη των βιοκαυσίμων δημιούργησε ανισορροπίες στην αγορά τροφίμων, αφού σημαντικό μέρος των δημητριακών αξιοποιήθηκε στα βιοκαύσιμα και όχι στα τρόφιμα, πυροδοτώντας κερδοσκοπικές κινήσεις στην αγορά δημητριακών. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού 2011, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ) και το Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών (ΙΔΜΕ), θα ήθελαν να διευκρινίσουν ότι ο Οργανισμός Τροφίμων & Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), θέσπισε πριν από 30 περίπου χρόνια την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού (World Food Day), για να τονίσει το μείζον πρόβλημα της πείνας που μαστίζει παγκοσμίως περίπου 950 εκατομμύρια κόσμου, καθώς και να αναδείξει την έννοια του επισιτισμού και της πρόσβασης στην τροφή παγκοσμίως.
Η Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού (World Food Day), δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέεται και να παραφράζεται σε Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, ούτε να γιορτάζεται ως μια ημέρα με θέμα την Μεσογειακή ή / και την ισορροπημένη διατροφή.
Με αυτό κατά νου, στις 16 Οκτωβρίου ας εξετάσουμε όλοι μαζί με σοβαρότητα τι προκαλεί την άνοδο στις τιμές τροφίμων και ας κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να μειώσουμε τον αντίκτυπό της, στα πιο αδύναμα μέλη της παγκόσμιας κοινωνίας. Ας αναλογιστούμε παράλληλα πως η υπέρβαση του μέτρου στην κατανάλωση, οδηγεί ένα πλήθος ανθρώπων στον υπερσιτισμό και στη παχυσαρκία, ενώ την ίδια στιγμή εκατομμύρια κόσμου πεινούν και ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, με ανεπαρκή πρόσβαση σε τρόφιμα που εύκολα μπορεί κάποιος να συναντήσει στα απορρίμματα λαών του Δυτικού κυρίως κόσμου.
iatronet.gr