tojikos gamos
Εκτύπωση άρθρου

Την πρώτη φορά που άκουσα την φράση «τοξικός γάμος» ένιωσα λίγο άρρωστη. Δεν θα μπορούσα να είμαι εγώ αυτή, έτσι δεν είναι; Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο τώρα, έχετε αυτό το ενοχλητικό ένστικτο που σας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση σας. Δείτε εάν κάποιο από τα παρακάτω σημάδια σας φαίνονται οικεία και κρίνετε μόνοι σας.

1. Κλαίτε συνέχεια ή περισσότερο από όσο συνήθως. Δεν κλαίω από τη φύση μου πολύ, αλλά τα τελευταία χρόνια του γάμου μου, έκλαιγα πολύ. Καθώς οδηγούσα από τη δουλειά στο σπίτι, όταν ξάπλωνα στο κρεβάτι για να κοιμηθώ, πλένοντας τα πιάτα, όταν τα παιδιά ήταν απασχολημένα μετά το φαγητό. Μερικές φορές τα υποσυνείδητα συναισθήματά μας είναι τόσο δυνατά που «σπρώχνονται» στο τώρα ώστε να μην τα αγνοούμε.

2. Ο/Η σύζυγός σας βρίσκει κάτι λάθος σε όλα όσα κάνετε ή λέτε. Μερικές φορές, όλοι νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ή να πούμε κάτι σωστό, αλλά είναι εντελώς διαφορετικό όταν το άλλο μας μισό βιάζεται να μας κατηγορήσει. Σας κριτικάρει πιο πολύ από συνήθως; Έχει γίνει προσωπικό ή επιτίθεται σε εσάς; Αν νιώθετε την ανάγκη να υποχωρήσετε ή απλά ότι δεν μπορείτε να πείτε τίποτα σωστό, μπορεί να είναι σημάδι.

3. Λέτε ψέμματα στους φίλους και την οικογένειά σας για τη σχέση σας. Κανείς δεν βγάζει τα άπλυτά του στην φόρα, σε όλους, αλλά όταν λέτε σε όλους ότι όλα είναι «μια χαρά» όταν γνωρίζετε ότι όλο είναι άσχημα, είναι πρόβλημα. Εάν οι κοντινοί σας φίλοι και η οικογένειά σας ρωτά αν είναι όλα καλά μεταξύ σας, υπάρχει λόγος που το κάνουν. Μπορεί να νομίζετε ότι είστε πολύ καλοί στο να κρύβετε το τι σας συμβαίνει, αλλά δεν είναι πιθανό να έχετε καταφέρει να τους κοροϊδέψετε όλους.

4. Δεν κάνετε πια σεξ. Το άγγιγμα είναι βασική ανθρώπινη ανάγκη, όπως το φαγητό και το νερό. Όλου θέλουμε να νιώθουμε τη σύνδεση, την αγάπη και ότι κάποιος νοιάζεται για εμάς. Ο κανόνας του πρώτου χρόνου δεν έχει εφαρμογή σε αυτή την περίπτωση. Κάθε παντρεμένη γυναίκα γνωρίζει τις σεξουαλικές συνήθειες του άντρα της. Είτε πρόκειται για μία φορά την εβδομάδα μετά το γυμναστήριο, είτε δύο φορές το μήνα, όποιο κι αν είναι το φυσιολογικό για εσάς, τώρα δεν συμβαίνει. Εάν ο σύντροφός σας δεν σας δίνει αυτή την τρυφερότητα, αρνείται να ξανασυνδεθείτε ή σας βάζει στη διαδικασία να παρακαλάτε για βασικά πράγματα όπως είναι οι αγκαλιές ή να κρατιέστε χέρι- χέρι, τότε έχετε πρόβλημα.

5. Έχετε απομακρυνθεί από τους φίλους, την οικογένειά σας και τις κοινωνικές σας συναναστροφές. Συνηθίζατε να βγαίνετε με τα κορίτσια κάθε Παρασκευή βράδυ μετά τη δουλειά και τώρα πρέπει να κάνετε προσπάθεια ακόμα και για να πιάσετε το τηλεκοντρόλ και να δείτε το επόμενο Game of Thrones. Αυτό είναι ένα σημάδι. Μιλάτε στους φίλους ή τη μητέρα σας και εκνευρίζεστε. Νιώθετε ότι κανείς δεν καταλαβαίνει τι περνάτε ή η καλύτερή σας φίλη σας έχει αφήσει περισσότερα μηνύματα από αυτά που έχει αφήσει ο Τζάστιν Μπίμπερ στη Σελένα Γκόμεζ. Η τοξικότητα σε μία σχέση έρχεται στην επιφάνεια με άσχημο τρόπο και ένας από αυτούς είναι η κατάθλιψη. Να προσέχετε, αγάπες μου.

6. Σκέφτεστε συνέχεια πως θα ήταν αν αφήνατε τον άντρα σας. Δεν αναφέρομαι σε εκείνη τη φαντασίωση που σκέφτεστε να φύγετε μακριά με τον Τσάνινγκ Τέιτουμ και να είστε το κορίτσι που του απλώνει κρέμα. Αναφέρομαι στο να νιώθετε ανακούφιση όταν σκέφτεστε τη ζωή χωρίς τον άντρα σας. Αν έχετε πιάσει τον εαυτό σας να κοιτάζει τις ενοικιάσεις σπιτιών και όχι απλά από περιέργεια, τότε το μυαλό μπορεί να προσπαθεί να σας πει κάτι. Είμαστε όλοι γεννημένοι με τον μηχανισμό «fight or flight» μέσα μας. Όταν τα πράγματα γίνονται σωματικά ή συναισθηματικά ανυπόφορα, η φυσική μας αντίδραση είναι να φύγουμε μακριά από τον πόνο.

7. Η επαφή με τον σύζυγό σας έχει γίνει ανταλλαγή κακιών. Εάν η συνηθισμένη γκρίνια για το καπάκι της τουαλέτας έχει γίνει σε μάχη με θύμα το καπάκι της τουαλέτας, με εσάς να το καρφώνετε στην σχάρα του αυτοκινήτου του με ταμπέλα «τώρα είναι κατεβασμένο», τα πράγματα έχουν πάρει άσχημη τροπή. Ως σύζυγοι όλοι γνωρίζουμε τα «κουμπιά» ο ένας του άλλου και πως να τα πατήσουμε, αλλά οι περισσότεροι το αποφεύγουμε επειδή δεν θέλουμε να κάνουμε ή να πούμε κάτι που θα πληγώσει αυτούς του αγαπάμε. Αν αυτός ο τοίχος δεν υπάρχει πια, τα πράγματα θα γίνει άσχημα πολύ γρήγορα.

8. Δεν μπορείτε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που ήσασταν ευτυχισμένοι στον γάμο σας. Αναφέρομαι στο συναίσθημα που νιώθετε όταν κοιτάζετε τον άντρα σας και σκέφτεστε ότι όλα είναι καλά, ότι είναι αυτό που πρέπει να είστε μαζί του για μια ζωή και όλα θα πάνε καλά. Αν πραγματικά δεν μπορείτε να σκεφτείτε την τελευταία φορά που κοιτάξατε το πρόσωπό του και το νιώσατε ή αντίθετα θέλετε να τον κοπανίσετε, μπορεί να πρέπει να κάνετε ένα βήμα πίσω και να ξεκαθαρίσετε αν αυτή η σχέση σας βοηθάει ή σας κάνει κακό.

Καμία σχέση δεν είναι τέλεια, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι τα περισσότερα από αυτά τα σημάδια σημαίνουν ότι πρέπει να εξετάσετε αν το να μείνετε σε αυτόν τον γάμο είναι το καλύτερο για εσάς συναισθηματικά (και σωματικά). Χρησιμοποιήστε την κρίση σας, βασιστείτε στους φίλους και την οικογένειά σας, και αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια για να σας καθοδηγήσει. Μπορεί να ανακαλύψετε κάποιον που βρίσκεται εκεί για να σας βοηθήσει, πέρα από τον εαυτό σας.

Το blog αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.

Divorced Moms
Huffingtonpost.gr

Copy link
Powered by Social Snap