couple cooking
Εκτύπωση άρθρου

Μπορεί οι άνθρωποι να αποζητάμε συνήθως από τις σχέσεις μας τα μεγάλα λόγια και τις εντυπωσιακές πράξεις όμως αυτά που τελικά κάνουν τη διαφορά είναι τα μικρά, καθημερινά πράγματα. Οι σχέσεις είναι μία μάχη που κερδίζεται μέρα με τη μέρα. Κάθε πρωί πρέπει να ξεκινάμε από την αρχή να θυμίζουμε στον εαυτό μας και στον σύντροφό μας γιατί αγαπιόμαστε αλλιώς μη νομίζετε πώς είναι δύσκολο να ξεχαστεί ακόμα κι όταν βλέπετε τον άλλον σχεδόν 24 ώρες το 24ωρό ή μάλλον ειδικά τότε και ειδικά αν το ζευγάρι είναι και καιρό μαζί.

Βάλτε λοιπόν στη “ρουτίνα” με τον σύντροφό σας τα παρακάτω μικρά (και πανεύκολα) πράγματα για να καταφέρετε τελικά να τη νικήσετε …από μέσα. Τα παρακάτω φυσικά είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνονται και από τους δύο συντρόφους.

1. Μη χάνετε τον αυθορμητισμό σας
Όταν είμαστε αυθόρμητοι με τον σύντροφό μας κάνουμε καλό τόσο σ’ εμάς τους ίδιους όσο και στη σχέση μας μαζί του. Πρώτον γιατί αποτρέπουμε την αίσθηση ότι καταπιεζόμαστε με οποιονδήποτε τρόπο και δεύτερον επειδή δε βαριόμαστε. Ο αυθορμητισμός δεν είναι ανάγκη να εκφράζεται με κάτι μεγαλόστομο (μην κλείσετε π.χ. εισιτήρια για τη Ν. Υόρκη) αλλά με ελάχιστες πράξεις όπως π.χ. να δείξετε τον ενθουσιασμό σας για ένα καλό νέο ή να αλλάξετε την καθημερινή σας διαδρομή κατά την επιστροφή σας στο σπίτι κ.ο.κ.

2. Ρωτήστε τον σύντροφό σας αν χρειάζεται κάτι

Είτε πηγαίνετε στην κουζίνα για να πιείτε νερό είτε πετάγεστε στο περίπτερο ρωτήστε τον σύντροφό σας αν θέλει κάτι απ’ όπου πάτε. Ένας ακόμα απλός αλλά πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να του δείξετε ότι τον σκέφτεστε.

3. Φερθείτε καλά στους δικούς του

Μπορεί να μην αντέχετε τους γονείς του ή τους φίλους του όμως μία στο τόσο μπορείτε να ρωτάτε γι΄ αυτούς ή να τους επισκέπτεστε μαζί του ή και να τους βοηθήσετε αν χρειαστεί προκειμένου να μην αποκόψετε αυτό το κομμάτι της ζωής του από την κοινή σας καθημερινότητα. Αν τους συμπαθείτε βέβαια, ακόμα καλύτερα.

4. Ακούστε τον όταν μιλάει

Ρωτήστε τον πώς ήταν η μέρα του αλλά με ειλικρινές ενδιαφέρον και όχι τυπικά, συζητήστε ένα θέμα της επικαιρότητας, μιλήστε για μια ταινία που είδατε… Γενικά, μη χάνετε ευκαιρία να μιλάτε για τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα πράγματα αλλά αυτόν τον χρόνο, αφοσιωθείτε πραγματικά στην κουβέντα σας. Ακόμα κι αν δεν το κάνετε κάθε μέρα, οι ειδικοί συνιστούν να επιδιώκετε μια οποιαδήποτε συζήτηση 3-4 φορές την εβδομάδα καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να μην απομακρυνθείτε.

5. Διαφωνήστε αλλά μη γίνεστε κακοί

Σαφώς και μπορείτε να έχετε τις διαφωνίες σας όμως αυτό δε σημαίνει πώς στη διάρκειά τους πρέπει να προσβάλλετε ή να μειώνετε ο ένας τον άλλον ούτε να θυμάστε πράγματα από το παρελθόν και να του τα “χτυπάτε”. Όποτε διαφωνείτε, και πριν πείτε κάτι που μπορεί να το μετανιώσετε, προσπαθήστε να σκεφτείτε πώς αυτός είναι ο άνθρωπος που αγαπάτε και αναλογιστείτε αν θα επιτρέπατε σε κάποιον άλλον να του μιλήσει έτσι.

6. Βοηθήστε με τις “αγγαρείες”

Προσφερθείτε να αναλάβετε μια δουλειά του σπιτιού που ξέρετε ότι απεχθάνεται ο σύντροφός σας και γενικά φροντίστε να τον απαλλάξετε από έννοιες που για σας δε θα ήταν ανυπόφορες. Μην καταπιεστείτε όμως. Αν είναι κάτι που δε θέλετε ούτε εσείς να κάνετε, απλά μοιράστε το και στους δυο σας.

7. Μη χάνετε την επαφή
Ένα άγγιγμα χωρίς προφανή λόγο, μια καλή κουβέντα, το γέλιο κάθετί που τονώνει την επαφή σας είτε σωματικά είτε πνευματικά πρέπει να βρίσκει πάντα χώρο στην καθημερινότητά σας όσο ασήμαντο κι αν φαίνεται.

8. Κάντε τη δουλειά του πιο ευχάριστη

Οι ώρες που περνά ο κάθε σύντροφος στη δουλειά του είναι και αυτές που συνήθως περιλαμβάνουν τη λιγότερη επαφή και επικοινωνία σας. Αυτό όμως δε σημαίνει πώς δεν μπορούν να έχουν το “στίγμα” σας.

Γλιστρήστε ένα τρυφερό μήνυμα στο παλτό του, στείλτε ένα e-mail με κάτι που σας τον θύμισε, ζητήστε του να σας μιλήσει για τους συναδέλφους του ή για ό,τι μπορεί να τον απασχολεί σχετικά με τη δουλειά του. Όταν μοιράζεστε πληροφορίες για ένα τέτοιο θέμα που και καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ζωής σας και μπορεί να είναι στρεσογόνο ή να σας επηρεάζει με πολλούς τρόπους, εκτός του ότι αποφορτίζεστε, δυναμώνετε και τη μεταξύ σας σχέση.

https://psychcentral.com/blog/archives/2016/01/10/8-small-ways-to-show-your-spouse-some-love/

Το άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου

Copy link
Powered by Social Snap