AGXVTIKOS
Εκτύπωση άρθρου

AGXVTIKOS

Το χρόνιο στρες αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επειδή προκαλεί υπερπαραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, η οποία επιδεινώνει τη φλεγμονή στις αθηρωματικές πλάκες των αρτηριών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που αναζητούν σε όλο το σώμα εισβολείς (π.χ. βακτήρια, ιούς) για να τους εξολοθρεύσουν.

Όταν υπάρχουν σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες, συσσωρεύονται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, όπου εμποδίζουν την ροή του αίματος και ενθαρρύνουν τον σχηματικό θρόμβων.

Οι θρόμβοι με τη σειρά τους είτε θα εμποδίσουν την κυκλοφορία του αίματος είτε θα διαφύγουν από τη θέση τους και θα φτάσουν σε άλλα όργανα του σώματος.

«Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι σημαντικά για την καταπολέμηση των λοιμώξεων και την επούλωση των πληγών, αλλά όταν υπάρχουν σε υπερβολικό αριθμό ή σε λάθος σημείο του σώματος, μπορεί να είναι επιζήμια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ματίας Νάρεντορφ, αναπληρωτής καθηγητής Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και διευθυντής του Εργαστηρίου Nahrendorf στο Κέντρο Συστημάτων Βιολογίας (CSB) του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (MGH).

Οι ειδικοί γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι το χρόνιο στρες οδηγεί σε καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά έως τώρα δεν γνώριζαν τον ακριβή μηχανισμό πίσω από αυτή τη συσχέτιση.

Για να τον διερευνήσουν, ο δρ Νάρεντορφ και οι συνεργάτες του επιστράτευσαν 29 γιατρούς της εντατικής, οι οποίοι εξαιτίας των απαιτήσεων του επαγγέλματός τους ζουν σε συνθήκες χρόνιου στρες.

Οι ερευνητές συνέκριναν δείγματα αίματος που έλαβαν από τους γιατρούς στη διάρκεια της εργασίας τους και σε ώρες που δεν δούλευαν, διαπιστώνοντας ότι τα λευκά αιμοσφαίριά τους ήταν πολύ περισσότερα όσο εργάζονταν.

Οι απαντήσεις τους, εξάλλου, σε ειδικά ερωτηματολόγια έδειξαν πως εν ώρα εργασίας το στρες τους βρισκόταν στα ύψη – γεγονός αναμενόμενο, εάν αναλογιστεί κανείς πως οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στις εντατικές φροντίζουν ασθενείς που συχνά ακροβατούν ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο.

Η έρευνα του Χάρβαρντ συνεχίστηκε σε ποντίκια, τα οποία εκτέθηκαν σε χρόνιο στρες μέσω τεχνικών όπως ο συνωστισμός και η κλίση του κλουβιού.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Nature Medicine», τα περιττά λευκά αιμοσφαίρια που παράγονταν λόγω του χρόνιου στρες, συσσωρεύονταν στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών, διεγείροντας την παραγωγή αθηρωματικής πλάκας.

Η αθηρωματική πλάκα δημιουργείται από την επικάθιση λιπωδών ιζημάτων και είναι αυτή που προκαλεί στένωση στις αρτηρίες. Αν η πλάκα σπάσει ή δημιουργηθεί πάνω της θρόμβος, μπορεί να αποφραχθεί εντελώς μια αρτηρία και έτσι να προκληθεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Τα λευκά αιμοσφαίρια απελευθέρωναν επίσης ένζυμα που μαλάκωναν τον συνδετικό ιστό στις πλάκες, με αποτέλεσμα να καθίστανται ασταθείς και επιρρεπείς στη ρήξη, εξήγησε ο δρ Νάρεντορφ.

«Αυτή είναι η τυπική αιτία του εμφράγματος του μυοκαρδίου και του εγκεφαλικού επεισοδίου», πρόσθεσε.

Οι ειδικοί πίστευαν έως πρότινος ότι τα αυξημένα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων αποτελεί ένδειξη φλεγμονής κάπου στο σώμα, αλλά η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι και τα ίδια τα λευκά αιμοσφαίρια μπορεί να είναι η αιτία της φλεγμονής.

Μένει να εξακριβωθεί εάν κάποιο φάρμακο θα μπορούσε να αναχαιτίζει την υπερπαραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και έτσι να αποτρέπει τα εμφράγματα λόγω στρες.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only

Τα Νέα 

Copy link
Powered by Social Snap