Πρόκληση η έγκαιρη διάγνωση
Περίπου ένας στους εννέα άνδρες και μία στις 30 γυναίκες κινδυνεύουν να πεθάνουν από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, οι περισσότεροι προτού συμπληρώσουν τα 70 έτη ζωής, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of American Heart Association.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Ντόναλντ Λόιντ-Τζόουνς του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Ιλινόις, ανέλυσαν στοιχεία σε βάθος χρόνου για πάνω από 5.200 άτομα ηλικίας 28 έως 62 ετών, από τους οποίους 375 πέθαναν από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.
Η μελέτη έγινε στο πλαίσιο της πλέον μακρόχρονης ιατρικής έρευνας στην ιστορία, που παρακολουθεί αδιαλείπτως εδώ και δεκαετίες την εξέλιξη της καρδιαγγειακής υγείας των κατοίκων της αμειρκανικής πόλης Φράμιγκχαμ. Εστιάζοντας σε τέσσερις βασικούς παράγοντες κινδύνου (αρτηριακή πίεση, ολική χοληστερόλη, κάπνισμα, διαβήτης), οι ερευνητές υπολόγισαν τον συνολικό κίνδυνο ξαφνικού θανάτου από καρδιά.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο κίνδυνος να πεθάνει ένας άνδρας ξαφνικά από καρδιά, είναι 10,9% (περίπου ένας στους εννέα), ενώ για τις γυναίκες μόνο 2,8% (σχεδόν μία στις 30). Οι άνδρες με δύο ή περισσότερους σοβαρούς παράγοντες κινδύνου έχουν κίνδυνο 12%.
Για «ανησυχητικά ευρήματα που θα έπρεπε να μας κάνουν να υψώσουμε σημαία κινδύνου», έκανε λόγο ο Δρ Λόιντ-Τζόουνς. Όπως είπε, «συχνά κάνουμε διαγνωστικές εξετάσεις για λιγότερο συχνές παθήσεις και πολύ λιγότερο θανατηφόρες από τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Για παράδειγμα, ο κίνδυνος για καρκίνο του εντέρου στη διάρκεια της ζωής κάποιου είναι περίπου μία στις 21 πιθανότητες και γι’ αυτό το λόγο όλοι πριν την ηλικία των 50 ετών καλούνται να κάνουν κολονοσκόπηση. Όμως, συγκριτικά, ο κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού θανάτου για τους άνδρες είναι μία στις εννέα και παρόλο αυτά δεν κάνουμε πραγματικά διαγνωστικές εξετάσεις για κάτι τέτοιο».
Η μεγάλη πρόκληση για τους επιστήμονες είναι να βρουν τρόπους να διαγιγνώσκουν έγκαιρα ποιος κινδυνεύει περισσότερο να πεθάνει ξαφνικά. Η δυσκολία έγκεται στο ότι οι περισσότεροι δεν έχουν ιστορικό καρδιολογικών προβλημάτων και συνεπώς δεν παρακολουθούνται από καρδιολόγο.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ