goneis
Εκτύπωση άρθρου

Γράφει η Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος


Τις περισσότερες φορές όταν ακούμε ότι ένα ζευγάρι μένει κοντά στα «πεθερικά» ή ακόμα και μαζί με αυτά, φανταζόμαστε ότι δε θα πρόκειται για μία ανέφελη σχέση. Είναι ποτέ δυνατόν αυτός ο συνδυασμός να λειτουργήσει;

Ειδικά στη χώρα μας, η συνήθεια ένα ζευγάρι να μένει πολύ κοντά με τους γονείς του ενός από τους δύο ή και κάποιες φορές (λιγότερο συχνά πλέον) ακόμα και στο ίδιο σπίτι, δεν έχει εκλείψει. Είναι αρκετά συνηθισμένο, να κατοικούν στην ίδια πολυκατοικία ή γειτονιά, γεγονός που μπορεί να έχει τόσο κάποια θετικά όσο όμως και κάποια αρνητικά.

Γιατί συμβαίνει
Πολύ συχνά μια οικογένεια έχει το δικό της σπίτι για το οποίο οι γονείς έχουν προνοήσει να χτίσουν παραπάνω ορόφους ώστε να μπορέσουν να «αποκατασταθούν» και τα παιδιά τους και να αποφύγουν το ενοίκιο. Έτσι πολλά ζευγάρια καταλήγουν όντως να μένουν στο ίδιο κτίριο με αυτούς.
Επίσης, η οικονομική κατάσταση ενός ζευγαριού ή/και των γονιών μπορεί να μην τους επιτρέπει να συντηρούν δύο σπίτια, οπότε σε αυτή την περίπτωση αποφασίζουν να το μοιραστούν. Ή ίσως κάποιος από τους γονείς έχει ένα πρόβλημα υγείας το οποίο απαιτεί συνεχή φροντίδα οπότε αναγκαστικά μετακομίζει στο σπίτι των παιδιών.

Οι δυσκολίες
Η δυναμική που συνήθως διαμορφώνεται σε τέτοιες καταστάσεις που το ζευγάρι έρχεται σε καθημερινή επαφή με τα πεθερικά, συνήθως χαρακτηρίζεται από προστριβές άλλες φορές υπόγειες και άλλες φορές πιο φανερές.
Ειδικά όταν το ζευγάρι μένει στο ίδιο σπίτι με τους γονείς, η έλλειψη ιδιωτικότητας μπορεί να φτάσει τις σχέσεις στα άκρα. Τόσο του ζευγαριού με τους γονείς όσο φυσικά και του ζευγαριού μεταξύ τους. Ακόμα και αν οι γονείς είναι διακριτικοί, η αίσθηση και μόνο ότι στο διπλανό δωμάτιο ή στο σαλόνι βρίσκεται ένας ακόμα άνθρωπος είναι ανασταλτική για να αισθανθεί το ζευγάρι αρκετή ελευθερία. Όχι μόνο για να εκφραστεί σεξουαλικά αλλά ακόμα και για να φορέσει π.χ. ό,τι θέλει για να κυκλοφορήσει στο σπίτι.
Ακόμα και αν δε μοιράζονται το ίδιο σπίτι όμως, και πάλι μπορεί να υπάρχει έλλειψη ιδιωτικότητας αν π.χ. τα πεθερικά κάνουν επισκέψεις κάθε τρεις και λίγο χωρίς να τηλεφωνούν ή χωρίς ουσιαστικό λόγο.
Επίσης, δεν είναι απίθανο τα πεθερικά να κάνουν παρατηρήσεις ή και παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο το ζευγάρι ανατρέφει τα παιδιά του ή στη σχέση μεταξύ τους. Αν π.χ. είναι γονείς του άντρα μπορεί να έχουν πρόβλημα αν κάνει δουλειές ενώ αυτά είναι «γυναικείες δουλειές» κοκ
Συχνά αυτά τα σχόλια ή οι πράξεις μπορεί να μοιάζουν διακριτικά και καλοπροαίρετα όμως ακόμα και αν όντως είναι, δεν είναι καθόλου απίθανο να δημιουργήσουν μεγάλη ένταση σε όλες τις εμπλεκόμενες σχέσεις.
Υπάρχουν και θετικά

Πέρα όμως από τις δυσκολίες, η γειτνίαση με τα πεθερικά μπορεί να έχει και κάποιες καλές πλευρές. Αν π.χ. το ζευγάρι έχει παιδιά, οι παππούδες συνήθως πρόθυμα αναλαμβάνουν τη φροντίδα τους όποτε χρειάζεται.
Επίσης, μπορεί να υπάρχει βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού εκατέρωθεν. Π.χ. να μαγειρεύουν μία μέρα οι μεν και μία άλλη μέρα οι δε κοκ

Βρείτε τις ισορροπίες σας

Βάλτε όρια
Προτού αποφασίσετε να μείνετε κοντά στα πεθερικά ή/και μαζί τους, συζητήστε οπωσδήποτε πρώτα με τον σύντροφό σας τα όρια που θα θέσετε από κοινού. Πώς θα γίνονται οι δουλειές του σπιτιού, κανόνες για τους κοινόχρηστους χώρους, πώς θα διασφαλίσετε ότι θα έχετε χώρο και χρόνο για εσάς, τι επιτρέπεται να τρώνε τα παιδιά, να κάνετε ένα πλάνο σχετικά με το πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση κοκ. Στη συνέχεια, συμφωνήστε και με τους γονείς διακριτικά αλλά σταθερά σχετικά με τα όρια που τους αφορούν. Γενικά, θυμηθείτε ότι στους κανόνες δεν πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις γιατί αν κάτι συμβεί μία φορά χωρίς να διορθωθεί, δεν είναι δύσκολο να συμβεί και μια δεύτερη και μία τρίτη…

Διαφυλάξτε την ιδιωτικότητά σας
Δε θα είναι εύκολο αλλά κάντε ό,τι περνάει από το χέρι σας. Π.χ. κρατήστε για εσάς και τον σύντροφό σας το πιο απομονωμένο δωμάτιο αν μένετε μαζί με τα πεθερικά ή απαγορεύστε τις επισκέψεις από μία ώρα και ύστερα.

Θυμηθείτε ότι είστε ενήλικες
Μπορεί να είναι γονείς σας αλλά δεν είσαστε πια παιδιά. Είναι εύκολο να παρασυρθείτε όταν έχετε τη μαμά σας στο σπίτι και να παρατάτε π.χ. τα ρούχα σας παντού επειδή αυτή θα τα μαζέψει. Ή να τσακωθείτε για έναν αστείο λόγο όπως όταν ζούσατε στο πατρικό σας. Αυτές οι συμπεριφορές όμως θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Γι’ αυτό συμπεριφερθείτε όλοι εξαρχής σαν ενήλικες, με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Η αγάπη μεταξύ σας είναι δεδομένη, δεν πρέπει όμως να ξεφύγει από τους κανόνες μιας ώριμης σχέσης.

Αποφύγετε τις εντάσεις
Οι τσακωμοί ούτως ή άλλως δεν είναι ευχάριστοι, πόσω μάλλον σε αυτές τις συνθήκες. Κι επειδή η θέση κάποιων είναι εξ ορισμού δυσκολότερη από των υπολοίπων, θα πρέπει σίγουρα να κρατηθούν κάποιες αποστάσεις. Αν π.χ. ο σύντροφός σας τσακωθεί με τους γονείς του, καλό είναι να μην εμπλακείτε. Επίσης, αν βλέπετε ότι η συζήτηση «φουντώνει» και η κατάσταση πάει να ξεφύγει, ρίξτε τους τόνους, απομακρυνθείτε από τον χώρο και όταν ηρεμήσετε όλοι, κάντε μία κουβέντα ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν παρόμοια σκηνικά.

Προσπεράστε τα πιο ασήμαντα
Μέσα στην καθημερινή τριβή είναι πολύ εύκολο όλοι να πούμε ή να κάνουμε πράγματα ενοχλητικά μεν επουσιώδη δε. Μη στέκεστε σε κάθε τι μικρό που μπορεί να σας χαλάσει τη διάθεση. Προσπαθήστε να κάνετε ότι δεν τα ακούσατε ή να τα προσπερνάτε με χιούμορ και να μην τα αφήνετε να μαζεύονται μέσα σας. Γιατί τότε η κατάσταση σίγουρα θα γίνει εκρηκτική. Αν αυτές οι στιγμές παραείναι πολλές, κάντε μία συζήτηση με την πρώτη ευκαιρία για να ξεκαθαρίσετε ήρεμα και ευγενικά τη θέση σας.

Προσοχή στην υπερβολική οικειότητα
Το ότι μένετε μαζί ή κοντά με τα πεθερικά σας δε σημαίνει ότι πρέπει να φέρεστε μεταξύ σας σα να είστε κολλητοί. Η υπερβολική οικειότητα κάνει πιο δύσκολη την επιβολή ορίων και μάλλον θα τη μετανιώσετε.

Συμφωνήστε ποιος θα χειρίζεται τι
Με τον σύντροφό σας θα πρέπει να συζητήσετε τι θα κάνετε σε περίπτωση που οι γονείς γίνουν παρεμβατικοί με οποιονδήποτε τρόπο. Είναι σημαντικό μεταξύ σας να συζητάτε οτιδήποτε και φυσικά να υπάρχει κοινό μέτωπο αντιμετώπισης. Αν το όποιο θέμα το δημιουργούν οι δικοί σας γονείς, τότε καλό είναι να μιλήσετε εσείς μαζί τους. Αν πάλι το δημιουργεί η οικογένεια του συντρόφου σας τότε ίσως θα πρέπει να μιλήσει αυτός. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασιστεί εξαρχής όπως και η στάση που θα κρατήσετε απέναντί τους.

Μη συζητάτε τα προσωπικά σας
Τα πεθερικά σας δεν είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι για να συζητήσετε τα τυχόν προβλήματα της σχέσης σας. Ακόμα και αν μένουν μαζί σας ή κοντά σας και βλέπουν ότι υπάρχουν κάποια σύννεφα, καλό είναι να αποφύγετε να θίξετε το θέμα. Πρώτον για να αποφύγετε το ενδεχόμενο εμπλοκής τους (που δεν είναι καθόλου μικρό) και δεύτερον γιατί αν είναι κάτι περαστικό για εσάς, αυτοί κατά πάσα πιθανότητα θα το θυμούνται για καιρό και ίσως σας το «χτυπάνε» χωρίς λόγο.

https://www.kappatou-psychologos.gr/
Copy link
Powered by Social Snap