Τα θύματα της παιδικής κακοποίησης ορισμένες φορές εμφανίζουν προβλήματα συμπεριφοράς για την υπόλοιπη ζωή τους. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ενδεχομένως την αιτία.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι η παιδική κακοποίηση αλλάζει τον εγκέφαλο των παιδιών με τρόπους που συχνά παρατηρούνται σε στρατιώτες που έχουν εκτεθεί στη μάχη.
Ο ερευνητής Dr. Eamon McCrory, του University College London, δήλωσε ότι η νέα έρευνα παρέχει τα πρώτα στοιχεία σχετικά με το πώς περιοχές του παιδικού εγκεφάλου μπορεί ενδεχομένως να προσαρμόζονται σε εμπειρίες κακοποίησης τα πρώτα χρόνια ζωής.
Βρετανοί ερευνητές σημειώνουν στο περιοδικό ‘Current Biology’, ότι εξέτασαν την εγκεφαλική λειτουργία 43 παιδιών περίπου 12 ετών, 20 από τα οποία είχαν την εμπειρία παιδικής κακοποίησης στο σπίτι. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απεικονιστικές εξετάσεις για να μετρήσουν την αντίδραση των παιδιών σε φωτογραφίες θυμωμένων και λυπημένων προσώπων. Ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που είχαν υποφέρει από κακοποίηση εμφάνισαν περισσότερη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον εντοπισμό απειλών και την προσδοκία πόνου. Ο εγκέφαλος των παιδιών ήταν περισσότερο ‘συντονισμένος’ σε αυτές τις περιοχές.
Οι συγκεκριμένες αλλαγές μπορεί να αποτελούν βραχυπρόθεσμη προσαρμογή βοηθώντας τα να αποφύγουν τον κίνδυνο, δήλωσε ο ερευνητής. Ωστόσο μπορεί επίσης να αποτελεί νευροβιολογικό παράγοντα κινδύνου αυξάνοντας την ευαισθησία τους σε μελλοντικά προβλήματα υγείας και ιδιαίτερα το άγχος.
Οι αλλαγές δεν υποδεικνύουν αλλαγές στον εγκέφαλο, σύμφωνα με τον McCrory, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερο στρες και διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, αργότερα. Μελλοντικά ο McCrory θέλει να μελετήσει πόσο διαρκούν οι αλλαγές στον εγκέφαλο.
Ο McCrory δήλωσε ότι δεν εμφανίζουν πρόβλημα ψυχικής υγείας όλα τα παιδιά που εκτίθενται σε οικογενειακή βία. Πολλά ανακάμπτουν και ακολουθούν πετυχημένη ζωή. Ο ερευνητής επιθυμεί να ανακαλύψει περισσότερα για τους μηχανισμούς που βοηθούν ορισμένα παιδιά να αντισταθούν.
Πηγές: ‘Current Biology’.
Iatronet. gr