Επεμβατική αλλά πειραματική τεχνική
Χαμηλής έντασης ηλεκτροσοκ μπορούν να βετιώσουν τη λειτουργικότητα της μνήμης
Η ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της μνήμης, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), με επικεφαλής τον Δρ Ιτζχάκ Φράιντ, διαπίστωσαν ότι υποβάλλοντας σε μικρής ισχύος «ηλεκτροσόκ» τον εγκέφαλο, πέτυχαν τον ευκολότερο σχηματισμό και καλύτερη διατήρηση της μνήμης.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν μάλιστα ότι η νέα τεχνική θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία μιας νευροπροσθετικής συσκευής στο κεφάλι, την οποία θα χρησιμοποιούν οι υγιείς άνθρωποι, όταν θέλουν να συγκρατήσουν στην μνήμη τους καλύτερα ορισμένες νέες πληροφορίες ή οι ασθενείς που πάσχουν από απώλεια μνήμης λόγω άνοιας, νόσου Αλτσχάιμερ ή απλώς προχωρημένης ηλικίας.
Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με επτά εθελοντές ασθενείς που έπασχαν από επιληπτικές κρίσεις και στους οποίους, μετά από έγκριση, εμφύτευσαν ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο, τα οποία παρήγαγαν ηλεκτρικούς παλμούς χαμηλής ισχύος.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιπτώσεις της νευρικής διέγερσης, μέσω του ηλεκτρισμού, στον ενδορινικό φλοιό του εγκεφάλου, μια περιοχή που θεωρείται η «θύρα» για τον ιππόκαμπο, εκεί όπου οι μνήμες σχηματίζονται και αποθηκεύονται.
Στη νόσο Αλτσχάιμερ αυτή η περιοχή είναι από τις πρώτες που πλήττονται από την καταστροφή των νευρωνικών κυττάρων.
Τα πειράματα στον υπολογιστή -τα οποία αφορούσαν την ικανότητα περιήγησης των ασθενών σε ρόλο ταξιτζή στους λαβυρινθώδεις δρόμους μιας εικονικής πόλης- έδειξαν ότι η μνήμη τους (και η ικανότητά τους να θυμούνται τις σωστές διαδρομές) βελτιώθηκε, όταν υπήρξε ηλεκτρική διέγερση του συγκεκριμένου τμήματος του εγκεφάλου.
Περαιτέρω έρευνες θα δείξουν αν αυτή η τεχνική επιφέρει βελτίωση σε όλα τα άλλα είδη μνήμης (αυτοβιογραφική, λεκτική κ.α.).
Πάντως η τεχνική, σύμφωνα με άλλους επιστήμονες, πέρα από την όποια αποτελεσματικότητά της, είναι -ακόμα τουλάχιστον- πολύ επεμβατική και ακριβή.
health.in.gr, ΑΠΕ