Υπάρχουν ορισμένες εκδηλώσεις, κοινότοπες και άνευ σημασίας από παθολογική άποψη, που μπορούν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια του ύπνου και να ανησυχήσουν τους γονείς.
Τρίξιμο δοντιών
Είναι ένα φαινόμενο κάθε άλλο παρά σπάνιο. Εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της φάσης του ελαφρού ύπνου. Είναι ένα φαινόμενο εντελώς ακούσιο του οποίου το παιδί δεν έχει συνείδηση, που δεν συνδέεται με καμιά σωματική ή ψυχική διαταραχή και που μπορεί να επαναλαμβάνεται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, συγχρόνως με κάθε περίοδο ελαφρού ύπνου.
Ο θόρυβος που κάνει το παιδί μπορεί να είναι δυσάρεστος για τους γονείς, αλλά δεν συνεπάγεται τίποτα αρνητικό για το ίδιο το παιδί.
Αν το φαινόμενο επιμένει και στην ενήλικη ζωή, μπορεί, μακροπρόθεσμα να προκαλέσει βλάβες στα δόντια και να απαιτεί μια ορθοδοντική θεραπεία (νυχτερινή συσκευή).Αλλά δεν πρόκειται για την περίπτωση του παιδιού, στο οποίο το τρίξιμο των δοντιών δεν έχει καμία συνέπεια πάνω στα οδοντικά τόξα και δεν πρέπει συνεπώς να προκαλεί ανησυχία.
Το παιδί που παραμιλά στον ύπνο του
Κανένα πρόβλημα. Ορισμένα άτομα κάνουν ολόκληρες συζητήσεις, μερικές φορές μάλιστα και με αρκετή συνέπεια και σαφήνεια και με αρκετές λέξεις και μερικές φορές απαντούν ακόμα σε κάποια ερώτηση, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τόσο κατά τη διάρκεια του ελαφρού ύπνου, όσο και κατά τη διάρκεια του παράδοξου ύπνου, εν μέσω ενός ονείρου.
Αυτό το φαινόμενο είναι απολύτως άνευ σημασίας και μάλιστα μέχρι που διασκεδάζει τους οικείους.
Το παιδί που κουνιέται ρυθμικά
Αυτό το γεγονός συχνά θεωρείται σήμα συναγερμού, γιατί είναι χαρακτηριστικό στα παιδιά με σοβαρές συναισθηματικές ελλείψεις, στερήσεις ή με ψυχολογικές διαταραχές (αυτιστικά παιδιά).
Στην πραγματικότητα, το παιδί που κουνιέται ρυθμικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά που κατά τη διάρκεια της ημέρας παίζει, μιλάει, γελάει και συμπεριφέρεται κανονικά, δεν έχει τίποτα να κάνει με το ρυθμικό κούνημα του αυτιστικού παιδιού, που δεν είναι ικανό να επικοινωνήσει και να αναπτύξει σχέσεις με τους άλλους.
Δεν χρειάζεται λοιπόν να ανησυχούν οι γονείς γι’ αυτές τις ρυθμικές δραστηριότητες της νύχτας: αν είναι ενοχλητικές για τους οικείους είναι εντελώς αβλαβείς, ωστόσο, για το παιδί.
Από το βιβλίο της Α. Καππάτου “Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά”. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.