Εκτύπωση άρθρου

Οι γονείς πρέπει να δείχνουν την αγάπη τους μπρoστά στα παιδιά; Να είναι τρυφεροί; Γεγονός είναι ότι κάποιες φορές τα παιδιά νιώθουν ενόχληση από τις εκδηλώσεις τρυφερότητας  μεταξύ των γονιών.

Πως νιώθει το παιδί;

Υποσυνείδητα το παιδί πιστεύει πως, λόγω της στενής σχέσης που έχει με τη μητέρα του, είναι το πιο σημαντικό άτομο γι’ αυτήν και βλέπει τον πατέρα ως αντίπαλο που παρεμβαίνει στο «ειδύλλιό» του με τη μαμά.

Γι’ αυτό είναι συνηθισμένο φαινόμενο να προσπαθούν τα παιδιά  να μπουν στη μέση όταν οι γονείς τους φιλιούνται ή φέρονται τρυφερά ο ένας στον άλλο, προσπαθώντας να τους χωρίσουν.

Τι σας προτείνω

Να φέρεστε με ηρεμία και φυσικότητα, χωρίς να καταπιέζεις τις αυθόρμητες εκδηλώσεις τρυφερότητας ούτε και να απομακρύνεσαι βιαστικά από τον/την σύντροφό σου, κάθε φορά που εμφανίζεται το παιδί στο χώρο διεκδικώντας την προσοχή σου.

Δεν πρέπει να πέσεις σε αυτή την «παγίδα», για το καλό της δικής σου σχέσης, πιστεύοντας ότι έτσι θα βοηθήσεις το παιδί να το ξεπεράσει. Αντίθετα, μπορείς να το συμπεριλάβεις κι αυτό πού και πού στα χάδια μεταξύ σας, αλλά δίνοντας του να καταλάβει πολύ καλά ότι ο μπαμπάς και η μαμά αποτελούν μια ενότητα που υπήρχε από πριν.

Παρατηρώντας τα παιδιά ότι οι γονείς τους συμπεριφέρονται με τρυφερότητα ο ένας στον άλλο, νιώθουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη ότι δεν θα τα εγκαταλείψουν. Ακόμη κι αν λείψουν για λίγο, μπορούν να μείνουν με οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας.

Επιπλέον, θα μάθουν έννοιες πολύ σημαντικές για τη μελλοντική τους συναισθηματική ζωή, την τρυφερότητα, τη λεπτότητα, τον αυθορμητισμό, το σεβασμό καθώς και να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους χωρίς ντροπή.

Από το βιβλίο της Α. Καππάτου “Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά”. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

Copy link
Powered by Social Snap