Εκτύπωση άρθρου

O τρίχρονος Βασίλης ζητά επίμονα από τους γονείς του να τον πάνε μια βόλτα με το λεωφορείο.

Εκείνοι έχουν κάποιους δισταγμούς. «Θα είναι ήσυχος, μήπως ταλαιπωρηθεί;»
Για τα μικρά παιδιά, το ταξίδι με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι μια «περιπέτεια» που τα διασκεδάζει. Aπό νωρίς είναι σε θέση να δεχθούν τα νέα ερεθίσματα. Παρακολουθούν με έκπληξη ό,τι γίνεται.

Καθημερινές σκηνές που είναι για εσάς ευνόητες, για ένα μικρό παιδί αποτελούν τη «χώρα των θαυμάτων».

Μπαίνοντας στο λεωφορείο, το τρόλεϊ ή το μετρό, το παιδί σας παρακολουθεί με ορθάνοιχτα μάτια, τον τρόπο που λειτουργείτε, δηλαδή από πού αγοράζετε το εισιτήριο, πώς το χρησιμοποιείτε, πώς ανοιγοκλείνουν οι πόρτες, πώς μπαίνουν οι επιβάτες από τις στάσεις, ότι κάποιοι στέκονται όρθιοι και άλλοι κάθονται κ.λπ. Aυτά είναι μερικά από τα πρωτόγνωρα ερεθίσματα που ανακαλύπτουν.

Τι μπορείτε να κάνετε…

Στην πρώτη σας βόλτα με το λεωφορείο ή το μετρό, διαλέξτε ένα μέρος ελκυστικό για το παιδί, π.χ. να επισκεφτείτε έναν αγαπημένο συγγενή ή κάποιο κατάστημα με παιχνίδια ή ένα πάρκο.
Αποφύγετε μια μακρινή διαδρομή, καθώς και τις ώρες αιχμής.
Eίναι καλό να το προετοιμάσετε γι’ αυτή την εμπειρία.
Αποφύγετε τις υπερβολικές υποδείξεις: «Mην κάνεις αυτό, μην κάνεις το άλλο».
Kατά κανόνα, από τη στιγμή που το παιδί θα βρεθεί μέσα στο λεωφορείο ή στο μετρό, ανακαλύπτει τόσο ενδιαφέροντα πράγματα, που πολύ δύσκολα ενοχλεί τους άλλους επιβάτες.
Μην το πάρετε απαραίτητα αγκαλιά, αλλά δώστε του χρόνο να ανεβεί μόνο του.
Αφήστε το να ακυρώσει το εισιτήριο στο μηχάνημα
–είναι κάτι που συνήθως αρέσει πολύ στα παιδιά– και εξηγήστε πόσο σημαντικό είναι να πιάνεται από τα στηρίγματα ή τις χειρολαβές.
Δείτε τι κινεί το ενδιαφέρον του, αν προτιμά να κάθεται κοντά στην πόρτα ή δίπλα στο παράθυρο, και συζητήστε μαζί του για όσα το εντυπωσιάζουν.

Από το βιβλίο της Α. Καππάτου “Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά”. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

Copy link
Powered by Social Snap