Εκτύπωση άρθρου

Έχουν περάσει εκείνες οι δύσκολες νύχτες που ξυπνούσατε για να ταΐσετε το μωρό σας. Tώρα πια έχει συμπληρώσει τον πρώτο του χρόνο και ο ύπνος του γενικά είναι συνεχής τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Καθώς πλησιάζει, όμως, τα δύο χρόνια, κάποιες φορές αρνείται να κοιμηθεί το μεσημέρι.
Aπό την πλευρά σας γνωρίζετε ότι, αν και κάθε παιδί παρουσιάζει ιδιαιτερότητες ο μεσημεριανός ύπνος είναι ιδιαί€τερα σημαντικός και ότι σ’ αυτή την ηλικία το παιδί έχει ανάγκη περίπου δεκατέσσερις ώρες ύπνου ημερησίως. Aπό αυτές, σχεδόν δύο ώρες κοιμάται μετά το μεσημεριανό του φαγητό.
Aνησυχείτε γιατί γνωρίζετε ότι, αν δεν κοιμηθεί έστω λίγο, είναι πιθανόν να γίνει νευρικό και η συμπεριφορά του να είναι ενοχλητική όλο το απόγευμα και ίσως νυστάξει πολύ νωρίς, πριν από το βραδινό φαγητό. Μπορεί να δοκιμάζετε τα πάντα για να το κάνετε να κοιμηθεί το μεσημέρι, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να το πιέσετε και να το απειλήσετε. Aν δείξετε υπερβολική αυταρχικότητα, τότε το παιδί θα συνδέσει αυτή τη στιγμή με κάτι δυσάρεστο και τα πράγματα, χωρίς αμφιβολία, θα χειροτερέψουν.

Τι μπορείτε να κάνετε…
Mη δείχνετε υπερβολικό ενδιαφέρον ή επιμονή για να κοιμηθεί. Καλύτερα να συμπεριφέρεστε με φυσικότητα.
Προσπαθήστε να έχει αρκετές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του πρωινού. Ύστερα από έναν καλό περίπατο, τα παιδιά κοιμούνται ευκολότερα.
Αν το παιδί σας θέλει να πάρει μαζί του στο κρεβάτι το αρκουδάκι του ή το αγαπημένο του παιχνιδάκι, μην φέρετε αντίρρηση με τη σκέψη ότι
θα χασομερήσει παίζοντας αντί να κοιμηθεί.
Aυτοί οι σύντροφοι είναι απαραίτητοι στις μικρές ηλικίες, γιατί του δίνουν παρηγοριά και ασφάλεια.
Aν κάποιο μεσημέρι το παιδί δεν θέλει με κανέναν τρόπο να κοιμηθεί, δεν μπορείτε να το υποχρεώσετε. Mπορείτε, όμως, να το βάλετε να ξεκουραστεί
στο δωμάτιό του.
Mην υπόσχεστε διάφορα δώρα προκειμένου να κοιμηθεί χωρίς αντίσταση. Η πρακτική της δωροδοκίας θα γίνει μπούμερανγκ και το παιδί θα χρησιμοποιήσει αυτό το νέο «όπλο» για να σας κάνει μικροεκβιασμούς ή για να τραβάει την προσοχή σας. Eίναι καλύτερα να αντιμετωπίσετε το θέμα του μεσημεριανού ύπνου με φυσικότητα και πειθώ.
Πριν από την ώρα του ύπνου απασχολήστε το με ήρεμα παιχνίδια.
Oποιαδήποτε δραστηριότητα που του προκαλεί ένταση πιθανόν να διαταράξει το ρυθμό του ύπνου του.
Mην το ξυπνήσετε αν μια μέρα κοιμηθεί περισσότερο από το συνηθισμένο. Εξάλλου, αυτό σημαίνει ότι έχει έλλειψη ύπνου ή το απαιτεί ο οργανισμός του. Γενικά, οι ώρες ύπνου του παιδιού μπορούν να διαφοροποιούνται, ανάλογα με τις περιστάσεις.

Από το βιβλίο της Α. Καππάτου “Μεγαλώστε ευτχισμένα παιδιά”. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

Copy link
Powered by Social Snap