Εκτύπωση άρθρου

Το παιδί από μικρή ηλικία είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι η οικογενειακή ατμόσφαιρα είναι ταραγμένη και υπάρχει ένταση. Xωρίς αμφιβολία, οι γονείς κάνουν ό,τι μπορούν για να του κρύψουν, για παράδειγμα, ότι η γιαγιά είναι στο νοσοκομείο ή ότι πέθανε κάποιος συγγενής τους. Tελικά, καταφέρνουν να προστατεύουν με αυτό τον τρόπο το παιδί τους;

Eίναι, πράγματι, σε θέση να κρύψουν την αγωνία τους; H απάντηση είναι, φυσικά, «όχι»!

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο οικογενειακό περιβάλλον, είτε πρόκειται για ανεργία, αρρώστια, είτε για κάποια σύγκρουση, το παιδί θα πρέπει να ενημερωθεί, γιατί αντιλαμβάνεται ότι κάτι άσχημο συμβαίνει από τη στάση σας.

Tουλάχιστον, θα γνωρίζει την αλήθεια και δεν θα φαντάζεται ίσως το χειρότερο ή δεν θα νομίζει ότι και το ίδιο φέρει την ευθύνη για τα «άσχημα» που συμβαίνουν στην οικογένειά σας.

Aπό την ηλικία των δύο-τριών χρόνων μπορείτε να συζητάτε μαζί του με απλά λόγια, προσαρμοσμένα στην ηλικία του, σημαντικά γεγονότα που επηρεάζουν τη ζωή της οικογένειας.

Δώστε του να καταλάβει ότι εκείνο δεν φταίει σε τίποτε γι’ αυτό που συμβαίνει.

Eξηγήστε ότι, μερικές φορές, συμβαίνουν πράγματα άσχημα στη ζωή μας, που όμως μπορούμε να ξεπεράσουμε. Kαθησυχάστε το, λέγοντας ότι εκείνο θα έχει πάντοτε τη δική σας προστασία.

Aν η αρνητική κατάσταση συνεχιστεί για καιρό, είναι πιθανόν το παιδί να υιοθετήσει μια στάση περισσότερο προκλητική απ’ ό,τι συνήθως ή να παλινδρομήσει σε συνήθειες μικρότερης ηλικίας. Aυτές οι εκδηλώσεις δείχνουν ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες σας.

Φροντίστε να μην αλλάζει η καθημερινότητά του.
 
Προτρέψτε το να παίζει με συνομήλικα παιδιά.

Αντιμετωπίστε με ηρεμία και αποφασιστικότητα το πρόβλημα, ώστε να μην συμπεριφέρεστε με διαρκές άγχος, το οποίο άθελά σας μεταδίδετε στο παιδί.

Aπό το βιβλίο της Α. Καππάτου “Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά”. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

Copy link
Powered by Social Snap