Εκτύπωση άρθρου

Γιαγιάδες – Παππούδες. Το καλύτερο δώρο για τις γιορτές.

Οι στιγμές που περνάμε με τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας είναι από τις πιο γλυκές της ζωής μας. Οι γιορτές είναι η καλύτερη αφορμή για να τις απολαύσουμε. Εξάλλου κάνουν καλό και σε αυτούς και στα εγγόνια τους.

Όταν είμαστε παιδιά οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας είναι οι δεύτεροι γονείς μας. Είναι οι άνθρωποι που μας δημιουργούν αίσθημα σταθερότητας και ασφάλειας και συμβολίζουν όλη την ευτυχία, τη φροντίδα και την ξεγνοιασιά της παιδικής ηλικίας. Δε θα μπορούσε κανένα πρόσωπο να συμπυκνώνει πιο επιτυχημένα τη σοφία, τη χαρά και την αγάπη από το πρόσωπο του παππού και της γιαγιάς μας.

Κι όμως το να είσαι γιαγιά ή παππούς σημαίνει πολλά περισσότερα από αυτό καθώς έρευνες δείχνουν ότι η σχέση γιαγιάδων -παππούδων-εγγονιών εξασφαλίζει πολλά οφέλη και για τη σωματική και ψυχική υγεία και των δύο.

Ασπίδα στην κατάθλιψη

Έρευνα που ολοκληρώθηκε το 2016 από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης έδειξε ότι η συναισθηματική εγγύτητα μεταξύ γιαγιάδων – παππούδων και εγγονιών μπορεί να προφυλάξει και τους δύο από την εμφάνιση της κατάθλιψης. Στην έρευνα που διήρκεσε από το 1985 έως το 2004 και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή αρκετών οικογενειών φάνηκε ότι όταν τα νεαρά μέλη της οικογένειας έχουν ισχυρούς δεσμούς με τους μεγαλύτερους και οι δύο έχουν αισθητά λιγότερες πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωποι με καταθλιπτικά συμπτώματα.

Επιπλέον, ο ποιοτικός χρόνος που περνάνε με τα εγγόνια τους φαίνεται ότι βελτιώνει σημαντικά την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων σύμφωνα με έρευνα που είχε δημοσιευτεί στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας. Όπως είχε δείξει και αυτή η έρευνα, το συναισθηματικό δέσιμο με τα εγγόνια τους συμβάλλει στα χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης στους «μεγάλους γονείς» …

Καλύτερη πνευματική διαύγεια…

Εκτός από την ψυχική τους υγεία όμως, η καλή σχέση με τα εγγόνια τους φαίνεται ότι συμβάλλει και στην πνευματική υγεία των ηλικιωμένων καθώς σύμφωνα με άλλη έρευνα η φροντίδα των εγγονιών τους φαίνεται πώς επιδρά θετικά στην ευφράδεια του λόγου τους και κρατά σε εγρήγορση τις γνωστικές τους λειτουργίες.

Το ίδιο έδειξε και μία ακόμα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας για την Εμμηνόπαυση και κατέληξε ότι οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες που περνάνε μία ημέρα την εβδομάδα με τα εγγόνια τους έχουν υψηλότερες γνωστικές επιδόσεις (ωστόσο η υπερβολική ενασχόληση που συνήθως συνεπάγεται και περισσότερη κούραση έδειξε ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις γνωστικές τους λειτουργίες).

Copy link
Powered by Social Snap