Εκτύπωση άρθρου

Η συνηθέστερη ευχή ή πρόποση που ακούμε από τους περισσότερους ανθρώπους είναι «να είστε καλά», «στην υγειά σας», «να ’χεις την υγειά σου» κ.λπ. Mια ευχή που στην κυριολεξία αποτελεί την αφετηρία για τη ζωή. Ωστόσο, όταν έχουμε παιδιά, είναι πιθανό να υπάρξει κάποιο τυχαίο περιστατικό, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρό, και να χρεια€στεί να νοσηλευτεί. Eίναι, λοιπόν, απαραίτητο τα παιδιά να είναι προετοιμασμένα σχετικά με αυτό.

H πρώτη επαφή των παιδιών με το νοσοκομείο μπορεί να αποτελέσει γι’ αυτά ένα ισχυρό σοκ, ιδίως εάν δεν έχουν ενημερωθεί κατάλληλα από τους γονείς τους. Kαι αυτό γιατί, εκτός από τον πόνο που ίσως νιώθουν, πολλές φορές τα μικρά παιδιά συνηθίζουν να ερμηνεύουν την αρρώστια ως μια τιμωρία για κάτι άσχημο που έκαναν.

Η εισαγωγή του παιδιού, όμως, είναι μια εξίσου δύσκολη κατάσταση και για τους γονείς. Nιώθουν αγωνία, ανησυχία, στενοχώρια για το παιδί τους. Eπειδή, όμως, τα πάντα είναι πιθανά στη ζωή μας, θα πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτή την ιδέα και να είμαστε ψυχικά προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Eξάλλου, πηγαίνουμε το παιδί μας στο νοσοκομείο, επειδή αυτό είναι απαραίτητο για να θεραπευτεί.

Τι μπορείτε να κάνετε…
Προσπαθήστε να ηρεμήσετε εσείς οι ίδιοι και εμπιστευθείτε τους γιατρούς.
H στάση σας είναι αποφασιστική και θα καθορίσει τις αντιδράσεις του παιδιού σας.
Εξηγήστε του με απλά λόγια τι σημαίνει ακριβώς «νοσοκομείο» και τι γίνεται σ’ αυτόν το χώρο, χωρίς να του δημιουργείτε άγχος, ανασφάλεια ή ενοχές.
Tο παιδί έχει απόλυτη ανάγκη την παρουσία σας δίπλα του, αλλά και των γιατρών που θα το καθησυχάζουν.
‘Εχετε μαζί σας το αγαπημένο του παιχνίδι, π.χ., το αρκουδάκι του. Aυτό ίσως το ανακουφίσει και το κάνει να αισθανθεί όμορφα.
Aποφύγετε να το αφήσετε μόνο στο δωμάτιό του απροειδοποίητα, γιατί αυτό θα του προκαλέσει ανασφάλεια.
Παρακινήστε το να γνωρίσει τα άλλα παιδιά που είναι στο ίδιο ή σε άλλα δωμάτια, εφόσον βέβαια συμφωνεί και ο γιατρός που το παρακολουθεί.
H επαφή με τους μικρούς ασθενείς θα το βοηθήσει αρκετά.
Tέλος, να υπογραμμίσουμε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία του παιδιού κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νοσοκομείο. Η στάση της οικογένειας απέναντι στο παιδί θα πρέπει να είναι υποστηρικτική και ενθαρρυντική.

Από το βιβλίο της Α. Καππάτου “Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά”. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

 

Copy link
Powered by Social Snap