Εκτύπωση άρθρου

Αναγκαία η αντιστροφή αυτής της τάσης

Συνεχή αυξητική τάση παρουσιάζουν τα νέα περιστατικά καρκίνου παχέος εντέρου μεταξύ των νέων ανθρώπων, σε σχέση με το παρελθόν, παρόλο που συνολικά η ασθένεια εμφανίζει μια διαχρονική τάση μείωσης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο Digestive Week 2016, στην Καλιφόρνια.

Ερευνητές του Νοσοκομείου «Όρος Σινά» της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον Δρ Έλι Σάτον, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από ένα εκατομμύριο νέα περιστατικά καρκίνου στο παχύ έντερο στο διάστημα 2004-2013 και διαπίστωσαν ότι μέσα σε μια δεκαετία, ο αριθμός των περιστατικών στις ΗΠΑ αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,3%. Αντίθετα, στο ίδιο χρονικό διάστημα, μειώθηκε κατά 2,5% ο μέσος ετήσιος ρυθμός νέων περιστατικών σε άτομα άνω των 50 ετών.

Επίσης, η μελέτη δείχνει ότι τα περιστατικά καρκίνου παχέος εντέρου μεταξύ των νεότερων ανθρώπων είναι πιο προχωρημένα και επικίνδυνα (το 31% αφορούν καρκίνους σταδίου 3), σε σχέση με τους γηραιότερους (25% το ποσοστό των καρκίνων σταδίου 3). Για τους καρκίνους σταδίου 4, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 26% και 18%.

Πάντως, η συντριπτική πλειονότητα των νέων περιστατικών καρκίνου παχέος εντέρου εξακολουθούν να αφορούν ηλικίες μετά τα 50.

«Ενώ το σύστημα υγείας έχει κάνει σημαντική δουλειά στο να αντιμετωπίσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου στους ανθρώπους άνω των 50 ετών, βελτιώνοντας την ενημέρωση των ασθενών και ωθώντας τους σε συχνότερες διαγνωστικές εξετάσεις, τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι πολύ περισσότερα πράγματα πρέπει να γίνουν για να καταπολεμηθεί αυτός ο καρκίνος σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών, μια ομάδα που συνήθως δεν θεωρείται υψηλού κινδύνου. Είναι κρίσιμο να αναστραφεί αυτή η τάση μεταξύ των νεότερων» επεσήμανε ο Δρ Σάτον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις ανεπτυγμένες χώρες και προκαλείται συνήθως από μια αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Συνήθως ξεκινά στο ορθόν ή στο κόλον ως πολύποδας, που σταδιακά αποκτά κακοήθη μορφή. Η έγκαιρη εύρεση και αφαίρεση των πολυπόδων από το παχύ έντερο βοηθά σημαντικά στην πρόληψη της νόσου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap