baby
Εκτύπωση άρθρου

baby

Η γέννηση ενός μωρού με καισαρική τομή αυξάνει τις πιθανότητές του να εκδηλώσει κάποια αλλεργική κατάσταση μεγαλώνοντας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, τα μωρά της καισαρικής διατρέχουν πενταπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν αλλεργία σε συνηθισμένα αλλεργιογόνα, όπως τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και το τρίχωμα των κατοικιδίων ζώων, σε σύγκριση με όσα γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα μωρά αυτά καθίστανται ευάλωτα στις αλλεργίες επειδή δεν εκτίθενται στα βακτήρια της μητέρας τα οποία υπάρχουν στον κόλπο.

Η ανακάλυψή τους ενισχύει την «θεωρία της υγιεινής», η οποία συσχετίζει τις αλλεργίες στην παιδική ηλικία με την υπερβολική προστασία από τα μικρόβια στα πρώτα χρόνια της ζωής.

«Τα ευρήματά μας ενισχύουν την άποψη ότι η έκθεση σε μικροοργανισμούς πολύ νωρίς στη ζωή επηρεάζει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και την έναρξη των αλλεργιών», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κριστίν Κόουλ Τζόνσον, διευθύντρια του Τμήματος Επιστημών Δημόσιας Υγείας στον Ιατρικό Όμιλο Henry Ford, στο Ντιτρόιτ.

«Πιστεύουμε ότι η έκθεση του μωρού στα βακτήρια της μητέρας του, καθώς διέρχεται από τη γεννητική οδό, ασκεί μεγάλη επίδραση στο ανοσοποιητικό του σύστημα».

Η δρ Τζόνσον και οι συνεργάτες της μελέτησαν 1.258 νεογέννητα μωρά, αξιολογώντας την υγεία τους στην ηλικία του 1 μηνός, των 6 μηνών και των 2 ετών.

Στην ηλικία των 2 ετών, τα μωρά που είχαν γεννηθεί με καισαρική είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να έχουν εκδηλώσει κάποια αλλεργία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από τον ομφάλιο λώρο και τα κόπρανα κάθε μωρού, καθώς και δείγματα αίματος των γονέων του, του μητρικού γάλακτος, αλλά και της σκόνης στα σπίτια τους.

Συνέλεξαν επίσης πληροφορίες για το οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών ή άσθματος, τα κατοικίδια, τις καπνιστικές συνήθειες στο σπίτι, τα νοσήματα που είχαν αναπτύξει τα μωρά, τη χορήγηση φαρμάκων σε αυτά και την εγκυμοσύνη των νέων μητέρων.

Όπως έδειξε η ανάλυση όλων των στοιχείων, τα μωρά της καισαρικής ήταν πιο επιρρεπή στην υπερπαραγωγή του αντισώματος ανοσοσφαιρίνη Ε (ή IgE) όταν εκτίθονταν σε αλλεργιογόνα, καθώς είχαν στο πεπτικό τους σύστημα μία «υψηλού κινδύνου» ισορροπία μικροοργανισμών, η οποία ευνοεί την υπερπαραγωγή αυτή.

Η ανοσοσφαιρίνη Ε σχετίζεται με την εμφάνιση των αλλεργιών και του άσθματος.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν χθες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργιών, Άσθματος & Ανοσολογίας (AAAAI) που διεξάγεται στο Σαν Αντόνιο, του Τέξας.

Όπως εξήγησε η δρ Μωρίν Τζένκινς, διευθύντρια Κλινικών Υπηρεσιών στον οργανισμό Allergy UK, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, κατά τον φυσιολογικό τοκετό το μωρό κινείται αργά μέσα στον κόλπο, καταπίνοντας φυσιολογικά βακτήρια που υπάρχουν σε αυτόν.

Η διαδικασία αυτή είναι γνωστό ότι το βοηθεί να αποκτήσει γερό ανοσοποιητικό και να προστατεύεται από τις αλλεργίες.

«Κατά την καισαρική τομή, όμως, το μωρό δεν έρχεται σε επαφή με τα βακτήρια της μητέρας, αλλά απομακρύνεται απ’ ευθείας από το αποστειρωμένο περιβάλλον της μήτρας», πρόσθεσε. «Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να αυξάνει τις πιθανότητες για εκδήλωση μιας αλλεργίας αργότερα στη ζωή».

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα 

Πηγή : Web Only

Τα Νέα 

Copy link
Powered by Social Snap