Εκτύπωση άρθρου

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ενδέχεται να παράγουν χημικές ουσίες που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνουν την επιρρέπεια στις λοιμώξεις του αναπνευστικού, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, έδειξε ότι οι φυσικοί αμυντικοί μηχανισμοί των ζώων σε ιούς και βακτήρια εξασθένησαν τόσο πολύ από την έκθεσή τους σε ατμούς ηλεκτρονικών τσιγάρων, ώστε μερικά από τα ζώα πέθαναν.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς που πραγματοποίησαν την έρευνα ανακάλυψαν ακόμα ότι οι ατμοί των ηλεκτρονικών τσιγάρων περιέχουν τοξικές ελεύθερες ρίζες σαν κι αυτές που έχουν τα κανονικά τσιγάρα και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ιδιαίτερα δραστικά μόρια που βλάπτουν το DNA και τις μεμβράνες των κυττάρων.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «PLoS One», εξέθεσαν επί δύο εβδομάδες μία ομάδα ποντικιών σε ατμούς ηλεκτρονικών τσιγάρων και στη συνέχεια τα μόλυναν με βακτήρια που προκαλούν πνευμονία ή με ιούς που προκαλούν γρίπη.

Σε σύγκριση με μια άλλη ομάδα ποντικιών που δεν είχαν εκτεθεί στους ατμούς, τα ποντίκια της πρώτης ομάδας είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εξασθενημένη ανοσοποιητική αντίδραση στους ιούς και τα βακτήρια.

Το εύρημα αυτό «υποδηλώνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι ουδέτερα, όσον αφορά τις επιδράσεις τους στους πνεύμονες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σάιαμ Μπίσγουαϊ, καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας του Τζωνς Χόπκινς.

Και συνέχισε: «Παρατηρήσαμε ότι στα ζωικά μοντέλα αύξησαν την ευαλωτότητα στις αναπνευστικές λοιμώξεις. Αυτό πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω στα ήδη ευάλωτα άτομα, όπως οι πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) οι οποίοι αντικαθιστούν τα κανονικά τσιγάρα με ηλεκτρονικά.

»Πρέπει επίσης να διερευνηθεί στους νέους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων, οι οποίοι ουδέποτε κατά το παρελθόν κάπνισαν».

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είχαν επίσης ήπιες αρνητικές επιδράσεις στους πνεύμονες, προκαλώντας φλεγμονή και πρωτεϊνικές βλάβες, είπε ο ερευνητής δρ Τόμας Σάσαν, από το ίδιο πανεπιστήμιο.

Και εξήγησε πως τα ποντίκια με τέτοιου είδους βλάβες είχαν μειωμένη ικανότητα να αποβάλλουν τα βακτήρια από τους πνεύμονές τους, ενώ η ιογενής λοίμωξη (η γρίπη) οδήγησε μερικά από αυτά σε απώλεια βάρους και θάνατο, που υποδηλώνουν διαταραγμένη ανοσοποιητική αντίδραση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρήγαγαν ελεύθερες ρίζες, αλλά σε ποσοστό 1% της ποσότητας που υπάρχουν στον καπνό των κανονικών τσιγάρων.

«Μας εξέπληξε το ποσοστό αυτό, διότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κανονικά δεν παράγουν προϊόντα καύσης», είπε ο δρ Σάσαν. «Παρ’ όλα αυτά εντοπίσαμε ελεύθερες ρίζες και μολονότι ήταν 100 φορές λιγότερες απ’ ό,τι στα κανονικά τσιγάρα, ήταν αρκετές ώστε δυνητικά να προκαλούν βλάβες στα κύτταρα».

Η όλη έρευνα πιστεύεται ότι είναι η πρώτη που διερευνά τις αντιδράσεις πειραματόζωων στην εισπνοή ατμού από ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Πηγή : Web Only
Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap