Εκτύπωση άρθρου

Η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (ένα ή δύο ποτά την ημέρα) μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στις γυναίκες και στους νυν ή πρώην καπνιστές, αναφέρει η «Βρετανική ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ).

Στη σχετική μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία από 88.084 γυναίκες και 47.881 άνδρες, οι οποίοι συμμετείχαν επί 30 και επί 24 χρόνια αντιστοίχως σε μεγάλες αμερικανικές μελέτες.

Στη διάρκειά τους, 19.269 από τις γυναίκες και 7.571 από τους άντρες εκδήλωσαν διάφορες μορφές καρκίνου (εξαιρουμένου του αρχόμενου καρκίνου του προστάτη).

Οι ερευνητές συνέκριναν στοιχεία για την κατανάλωση αλκοόλ από αυτούς τους ανθρώπους με τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, διαπιστώνοντας ότι η κατανάλωση ακόμα και ενός ποτού την ημέρα από τις γυναίκες σχετιζόταν με αύξηση κατά 13% των πιθανοτήτων εκδηλώσεως καρκίνου, ιδίως στον μαστό.

Στους άνδρες ανάλογη συσχέτιση υπήρχε μόνο για τους νυν και τους πρώην καπνιστές, στους οποίους ο κίνδυνος καρκίνου αυξανόταν όταν έπιναν δύο ή περισσότερα ποτά την ημέρα.

Τα ευρήματα αυτά, λένε οι ερευνητές από την Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, επιβεβαιώνουν την άποψη ότι δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα αλκοόλ και γι’ αυτό δεν πρέπει να πίνουμε κάθε μέρα ανελλιπώς, αλλά να αφήνουμε μερικές ημέρες την εβδομάδα χωρίς αλκοόλ.

Σε ένα σχόλιό του που συνοδεύει τη νέα μελέτη, ο δρ Γιούργκεν Ρεμ, από το Κέντρο Εθισμών και Ψυχικής Υγείας (CAMH) του Τορόντο σημειώνει πως όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου «καλό είναι να εξετάσουν το ενδεχόμενο της μείωσης της πρόσληψης αλκοόλ σε επίπεδα κάτω των συνιστώμενων ή ακόμα και της πλήρους αποχής», διότι η συσχέτιση της μικρής κατανάλωσης αλκοόλ με τον καρκίνο «είναι πλέον καλά τεκμηριωμένη».

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap