Εκτύπωση άρθρου

Τα αλκοολούχα ποτά που αναμιγνύονται με λάιτ αναψυκτικά μάς μεθάνε πιο γρήγορα, διότι τα τεχνητά γλυκαντικά επιταχύνουν την είσοδο του αλκοόλ στο αίμα, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι η διαφορά δεν είναι διόλου αμελητέα, αφού με ένα ποτό μπορεί να φτάσουν στο όριο του αλκοτέστ, επομένως θα πρέπει όλοι να ενημερωθούν για το πρόβλημα.

Ιδιαιτέρως προσεκτικές, λένε, πρέπει να είναι οι γυναίκες, οι οποίες συνηθίζουν να παραγγέλνουν ποτά με λάιτ αναψυκτικά για να τα αραιώνουν δίχως να τα επιβαρύνουν με τις θερμίδες των αναψυκτικών με ζάχαρη.

Όπως γράφουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Βόρειου Κεντάκι (NKU) στην επιθεώρηση «Drug and Alcohol Dependence», στη σχετική μελέτη συμμετείχαν 20 άνδρες και γυναίκες που υποβλήθηκαν σε αλκοτέστ λίγη ώρα αφότου ήπιαν μία βότκα αναμεμιγμένη με λεμονάδα ή λεμονάδα λάιτ.

Η ποσότητα του αλκοόλ που κατανάλωσαν ήταν ακριβώς η ίδια και στις δύο περιπτώσεις, αλλά οι τιμές του αλκοόλ στην εξέταση ήταν κατά 25% υψηλότερες με το λίγων λιπαρών ποτό.

Δυστυχώς, όμως, η διαφορά αυτή δεν γινόταν αντιληπτή από τους εθελοντές, οι οποίοι με όποιο ποτό κι αν κατανάλωναν ένιωθαν εξίσου ικανοί να οδηγήσουν τα αυτοκίνητά τους.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν κατ’ αρχήν ότι τα ποτά με ζάχαρη ίσως επιβραδύνουν την είσοδο του αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος, ενώ εκείνα με τα τεχνητά γλυκαντικά δεν το επηρεάζουν καθόλου, λένε οι ερευνητές.

Επιπλέον δείχνουν ότι ορατός είναι ο κίνδυνος να οδηγήσει κανείς άθελά του υπό την επήρεια αλκοόλ – ένας κίνδυνος που απειλεί περισσότερο τις γυναίκες διότι ούτως ή άλλως επηρεάζονται από το αλκοόλ ταχύτερα απ’ όσο οι άνδρες, σύμφωνα με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Notre Dame, στην Ιντιάνα.

Το πρόβλημα αφορά ιδιαιτέρως τις νεαρές γυναίκες, οι οποίες «όχι μόνο είναι πιθανότερο να παραγγείλουν ποτά με λάιτ αναψυκτικά, αλλά συχνά αποφεύγουν το φαγητό πριν από τις εξόδους τους για να αποφύγουν την υπερκατανάλωση θερμίδων», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σεσίλ Μαρκζίνσκι, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογικής Επιστήμης του NKU.

«Αληθινή ανησυχία» εξάλλου προκαλεί το ενδεχόμενο να επιβαρύνεται η ηπατική λειτουργία από την ταχύτερη απορρόφηση του αλκοόλ, πρόσθεσαν οι ερευνητές, εκτιμώντας ότι το όποιο όφελος από τις λιγότερες θερμίδες πιθανώς ακυρώνεται από τους δυνητικούς κινδύνους.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap