Εκτύπωση άρθρου

Νέα θεωρία για υγιή καρδιά

Δώστε έμφαση στα υγιεινά τρόφιμα και όχι στην αποφυγή των ανθυγιεινών αν θέλετε να προλάβετε το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο, προτείνουν νεοζηλανδοί ερευνητές.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal, ο Δρ Ραλφ Στιουαρτ και οι συνεργάτες του στο Νοσοκομείο του Όκλαντ, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 15.000 ανθρώπους από 39 χώρες και οι οποίοι είχαν απαντήσει σε ερωτηματολόγιο κατά την ένταξή τους σε κλινική μελέτη για τη δραστική ουσία νταραπλαντίμπη. Όλοι είχαν σταθερή καρδιακή νόσο και ήταν κατά μέσο όρο 67 ετών.

Οι συμμετέχοντες είχαν ερωτηθεί για το πόσες φορές την εβδομάδα έτρωγαν τροφές, όπως κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά, δημητριακά ολικής άλεσης ή ραφιναρισμένα δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, γλυκά, επιδόρπια, αναψυκτικά με ζάχαρη, τηγανητά και αλκοόλ.

Μετά από τέσσερα χρόνια ιατρικής παρακολούθησης του δείγματος, το 7% όσων είχαν υψηλό σκορ τήρησης της μεσογειακής διατροφής είχε υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με το 11% αυτών που είχαν την ελάχιστη συμμόρφωση σ’ ένα πλάνο υγιεινής διατροφής.

«Παραδοσιακά, οι διατροφικές συστάσεις ρίχνουν περισσότερο βάρος στην αποφυγή των ανθυγιεινών τροφών, αλλά αν θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο για την υγεία μας θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στα υγιεινά τρόφιμα. Η έλλειψη υγιεινών επιλογών στην διατροφή δημιουργεί το πρόβλημα και όχι η κατανάλωση ανθυγιεινών ειδών» σχολιάζει ο Δρ Στιούαρτ.

Σπεύδει πάντως να υπογραμμίζει ότι τα «κακόφημα» τρόφιμα είναι ένοχα για την αύξηση της παχυσαρκίας, ειδικά στα νεαρά άτομα και φυσικά η παχυσαρκία είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακά προβλήματα.

Σχολιάζοντας τη μελέτη η Σαμάνθα Χέλλερ, κλινική διατροφολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης σημειώνει ότι «είναι απαράδεκτο να λέμε ότι πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην αύξηση της κατανάλωσης των υγιεινών τροφίμων και όχι στον περιορισμό των ανθυγιεινών. Η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί με οφέλη υγείας γιατί είναι τρόπος ζωής και όχι απλώς ένα διατροφικό πλάνο. Αντίθετα, η δυτικού τύπου διατροφή έχει αποδειχθεί ότι προάγει την καρδιακή νόσο, την παχυσαρκία, τον καρκίνο, τον διαβήτη και παθήσεις του πεπτικού μεταξύ άλλων».

Ενώ και ο Δρ Γκρεγκ Φοναροου, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες προσθέτει ότι «η μελέτη βασίστηκε σε διατροφικά ερωτηματολόγια. Χρειάζονται λοιπόν κλινικές μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα».

Πάντως, ο Δρ Στιουαρτ ξεκαθαρίζει ότι σε καμιά περίπτωση η μελέτη δεν σημαίνει ότι όποιος τρώει πολλές υγιεινές τροφές μπορεί παράλληλα να καταναλώνει ανεξέλεγκτα ανθυγιεινά τρόφιμα.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap