cocai
Εκτύπωση άρθρου

Ποια είναι οι πιο εθιστικές ουσίες;
Το ερώτημα αυτό φαίνεται απλό, αλλά η απάντηση εξαρτάται από το ποιον ρωτάτε.

Υπάρχουν ερευνητές που πιστεύουν ότι μια ουσία μπορεί να είναι εθιστική ανάλογα τη βλάβη που προκαλεί, την αξία που έχει στο δρόμο, το βαθμό στον οποίο η ουσία ενεργοποιεί το σύστημα ντοπαμίνης του εγκεφάλου, το πόσο «ευχάριστη» είναι και το βαθμό στον οποίο η ουσία προκαλεί συμπτώματα στέρησης.

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες για τη μέτρηση της δυναμικής εξάρτησης μιας ουσίας και υπάρχουν ακόμη και ερευνητές οι οποίοι συμφωνούν ότι κανένα ουσία δεν είναι πάντοτε εθιστική, αναφέρει το Business Insider.

Το 2007, ο David Nutt και οι συνεργάτες του έδωσαν ορισμένα ενδιαφέροντα ευρήματα.
 
Ηρωίνη

Έχει αξιολογηθεί ως το πιο επιβλαβές ναρκωτικό από την άποψη της βλάβης τόσο για τους χρήστες όσο και για την κοινωνία. Η ευφορική και αναλγητική επίδραση των οπιοειδών οφείλεται στη σύναψη τους με τους ενδορφινικούς υποδοχείς, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για να εμποδίζουν τα ερεθίσματα του πόνου και να διεγείρουν τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Η αγορά των παράνομων οπιούχων, συμπεριλαμβανομένης της ηρωίνης, εκτιμάται ότι ήταν 68 δισεκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο το 2009.

Αλκοόλ

Αν και νόμιμο στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, το αλκοόλ βαθμολογήθηκε ως η δεύτερη πιο εθιστική ουσία (Σκοράροντας 2,2 με μέγιστο το 3). Το αλκοόλ έχει πολλές επιπτώσεις στον εγκέφαλο, αλλά σε εργαστηριακά πειράματα σε ζώα φάνηκαν αυξημένα επίπεδα ντοπαμίνης στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου κατά 40 έως 360%. Όσο περισσότερο τα ζώα έπιναν τόσο περισσότερο τα επίπεδα ντοπαμίνης αυξάνονταν. Περίπου το 22% των ανθρώπων που πίνουν ένα θα πάθουν εξάρτηση σε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Κοκαΐνη

Η κοκαΐνη σχετίζεται άμεσα με τη ντοπαμίνη του εγκεφάλου που μεταφέρει μηνύματα από τον ένα νευρώνα στον άλλο. Στην ουσία, η κοκαΐνη εμποδίζει τους νευρώνες από την περιστροφή του σήματος ντοπαμίνης με αποτέλεσμα μια μη φυσιολογική ενεργοποίηση των οδών ανταμοιβής του εγκεφάλου. Σε πειράματα σε ζώα, η κοκαΐνη προκάλεσε αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης πάνω από τρεις φορές από το κανονικό επίπεδο. Εκτιμάται ότι το 2009 η αγορά κοκαΐνης ήταν αξίας περίπου 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκτιμάται ότι μεταξύ 14 έως 20 εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν χρήση κοκαΐνης σε όλο τον κόσμο. Ο τζίρος της ξεπερνά τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα βαρβιτουρικά

Τα βαρβιτουρικά είναι μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για τη θεραπεία του άγχους και για την πρόκληση ύπνου. Σε χαμηλές δόσεις τα βαρβιτουρικά προκαλούν ευφορία, αλλά σε υψηλότερες δόσεις μπορεί να είναι θανατηφόρα επειδή καταστέλλουν την αναπνοή. To βαρβιτουρικό οξύ συντέθηκε πρώτη φορά στις 6 Δεκεμβρίου 1864, από το Γερμανό ερευνητή Άντολφ φον Μπάιερ. Οι διαταραχές της συμπεριφοράς και η πιθανότητα σωματικής εξάρτησης από τα βαρβιτουρικά άρχισαν να αναγνωρίζονται τη δεκαετία του 1950. Η βαρβιτουρική εξάρτηση ήταν κοινή όταν τα φάρμακα ήταν εύκολα διαθέσιμα με συνταγή, αλλά αυτό έχει μειωθεί δραματικά καθώς άλλα φάρμακα τα αντικατέστησαν.

Νικοτίνη

Η νικοτίνη είναι το κύριο εθιστικό συστατικό του καπνού. Όταν κάποιος καπνίζει ένα τσιγάρο, η νικοτίνη απορροφάται ταχέως από τους πνεύμονες και παραδίδεται στον εγκέφαλο. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των Αμερικανών οι οποίοι έχουν δοκιμάσει το κάπνισμα είναι εξαρτημένοι. Το 2002, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι υπήρχαν περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο καπνιστές στον κόσμο.

Στέφανος Νικήτας
HuffPost Greece  

Copy link
Powered by Social Snap