kinhtaaera
Εκτύπωση άρθρου

Η συστηματική χρήση κινητών τηλεφώνων δεν σχετίζεται με τον καρκίνο του εγκεφάλου, σύμφωνα με μία μεγάλη, πολυετή μελέτη που διεξήχθη στην Αυστραλία.

Το εύρημα αυτό συμφωνεί με εκείνο άλλων αντίστοιχων μελετών που έχουν διεξαχθεί στις ΗΠΑ, στην Αγγλία, τις σκανδιναβικές χώρες και τη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σάιμον Τσάπμαν, ομότιμος καθηγητής Δημοσίας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ.

Όπως γράφουν ο δρ Τσάπμαν και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Cancer Epidemiology», ανακάλυψαν ότι η συχνότητα του καρκίνου του εγκεφάλου στην Αυστραλία δεν έχει αυξηθεί τα τελευταία 29 χρόνια παρά την τεράστια αύξηση στη χρήση κινητών.

Το 1993 μόλις το 9% των Αυστραλών διέθεταν κινητό τηλέφωνο, αλλά το 2012 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν σχεδόν 90%, εξηγούν. Ωστόσο την ίδια χρονική περίοδο, τα κρούσματα καρκίνου του εγκεφάλου στις ηλικίες 20-84 ετών αυξήθηκαν ελάχιστα στους άνδρες και παρέμειναν σταθερά στις γυναίκες.

Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του υπήρξε μόνο στους ηλικιωμένους, αλλά η αύξηση αυτή άρχισε πέντε χρόνια πριν φθάσουν τα κινητά τηλέφωνα στην Αυστραλία.

Ο δρ Τσάπμαν είπε ότι τα κινητά εκπέμπουν μη ιονίζουσα ακτινοβολία η οποία δεν πιστεύεται ότι προκαλεί βλάβες στο DNA και πως τα νέα ευρήματα τον κάνουν να νιώθει ακόμα πιο σίγουρος για την ασφάλεια των κινητών.

Η μελέτη

Όπως γράφει στην ειδησεογραφική, επιστημονική πύλη «The Conversation», εδώ και δεκαετίες είναι υποχρεωτική στην Αυστραλία η αναφορά στα Εθνικά Μητρώα Καρκίνου όλων των κρουσμάτων καρκίνου.

Η αναφορά είναι λεπτομερής, γίνεται κατά τη στιγμή της διαγνώσεως και συνοδεύεται από όλες τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι γιατροί.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία για όλους τους καρκίνους που έχουν καταγραφεί στην συγκεκριμένη χώρα εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Αυτή την τεράστια βάση δεδομένων χρησιμοποίησαν οι ερευνητές για να εξετάσουν την πιθανή συσχέτιση των κινητών με τον καρκίνο του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, μεταξύ 1982 και 2012 διαγνώστηκαν στην Αυστραλία 19.858 κρούσματα καρκίνου του εγκεφάλου σε άνδρες και 14.222 σε γυναίκες.

Η εξέταση των διαχρονικών τάσεων έδειξε ότι στις ηλικίες 20-84 ετών τα μέσα κρούσματα καρκίνου του εγκεφάλου ανά 100.000 πληθυσμού παρουσίασαν ελάχιστη αύξηση στους άνδρες και ήταν σταθερά στις γυναίκες.

Η διαφορά στους άνδρες οφειλόταν στη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 70-84 ετών, η οποία όμως άρχισε το 1982 ενώ τα κινητά τηλέφωνα εισήχθησαν στη χώρα το 1987.

Επομένως, τα κινητά δεν μπορεί να ευθύνονται γι’ αυτήν και το πιθανότερο είναι πως οφείλεται στην αύξηση του πληθυσμού που φθάνει σε τόσο προχωρημένες ηλικίες και στην βελτίωση των διαγνωστικών τεχνικών, σημειώνει ο δρ Τσάπμαν.

«Η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία και άλλες σχετιζόμενες τεχνικές, οι οποίες εισήχθησαν στην Αυστραλία στα τέλη της δεκαετίας του ’70, μπορούν να διακρίνουν όγκους του εγκεφάλου οι οποίοι δίχως αυτές θα παρέμεναν αδιάγνωστοι», εξηγεί.

«Είναι επίσης γνωστό ότι οι όγκοι του εγκεφάλου συχνά προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με αυτά του εγκεφαλικού και της άνοιας, και έτσι πριν από την εισαγωγή αυτών των διαγνωστικών τεχνικών δεν γίνονταν πάντοτε αντιληπτοί».

Επαλήθευση

Για να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους, οι ερευνητές εξέτασαν τα κρούσματα καρκίνου του εγκεφάλου σε συνάρτηση με τους καρκίνους που θα αναμένονταν, αν όντως ίσχυε η θεωρία που θέλει τα κινητά να είναι καρκινογόνα.

Αυτό το πέτυχαν με τη βοήθεια ενός μαθηματικού μοντέλου στο οποίο συνεκτίμησαν ένα «παράθυρο» 10 ετών το οποίο θα ήταν απαραίτητο για να αυξηθούν οι καρκίνοι, αφού η καρκινογένεση δεν γίνεται σε μια μέρα ούτε σε ένα μήνα, αλλά χρειάζεται αρκετά χρόνια αλλεπάλληλων βλαβών του DNA για να συμβεί.

Με μέτρια χρήση των κινητών, λοιπόν, μία δεκαετία μετά την εισαγωγή των κινητών στην Αυστραλία και έως το 2012 θα έπρεπε να έχουν υπάρξει 1.866 νέα κρούσματα καρκίνου του εγκεφάλου, αλλά ο αληθινός αριθμός που καταγράφηκε στα Εθνικά Μητρώα Καρκίνου ήταν 1.435.

Αντίστοιχα, με πολύωρη και καθημερινή χρήση (ή αλλιώς, μανιώδη χρήση) των κινητών θα έπρεπε να έχουν καταγραφεί 2.038 κρούσματα καρκίνου του εγκεφάλου, αντί των 1.435 που υπήρξαν.

«Έχουμε κινητά στην Αυστραλία από το 1987. Το σχεδόν 90% του πληθυσμού τα χρησιμοποιεί σήμερα και πολλοί τα έχουν επί περισσότερο από 20 χρόνια. Όμως δεν βλέπουμε καμία αύξηση στην συχνότητα του καρκίνου του εγκεφάλου, έναντι της βασικής συχνότητας (σ.σ. background rate – η αναμενόμενη συχνότητα δίχως ειδικό αίτιο)».

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap