Εκτύπωση άρθρου

Κανείς μας δε θέλει έναν άπιστο σύντροφο. Κανείς μας όμως δεν μπορεί να είναι και ποτέ απολύτως σίγουρος ότι δε θα του συμβεί. Αν όμως θέλετε να μειώσετε τις πιθανότητες, τότε βρείτε κάποιον που ακούει τη διαίσθησή του. Αυτή φαίνεται να είναι η συμβουλή της επιστήμης καθώς μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που δείχνουν εμπιστοσύνη στη διαίσθησή τους (ως διαίσθηση ορίζεται η ικανότητα να σχηματίζουν μία γρήγορη αντίληψη για πρόσωπα και καταστάσεις αυθόρμητα και γρήγορα, χωρίς δηλαδή να έχουν πολλά στοιχεία γι΄αυτά στη διάθεσή τους) και λειτουργούν βάσει αυτής έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποδειχτούν πιστοί σύντροφοι.

Δύο πειράματα, ένα συμπέρασμα

Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι με τη συμμετοχή πάνω από 100 ατόμων, 3/4 των οποίων ήταν γυναίκες. Στην αρχή τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για να διαπιστωθεί κατά πόσο βασίζονταν στη διαίσθησή τους και στη συνέχεια συμμετείχαν σε δύο πειράματα.

Στο πρώτο χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Από τη μία ζητήθηκε να φανταστούν ότι είχαν φερθεί ανήθικα στον εργασιακό τους χώρο έχοντας κατηγορήσει έναν συνάδελφο για κάποιο λάθος που έπραξαν οι ίδιοι. Παράλληλα από την άλλη ομάδα ζητήθηκε να φανταστούν ότι ανέλαβαν την ευθύνη που τους αναλογούσε για το ίδιο σφάλμα.

Παλιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που υποπίπτουν σε κάποια ανέντιμη πράξη, συχνά νιώθουν την ανάγκη να καθαρίσουν καλά το σώμα τους. Στηριζόμενοι σε αυτό ως δεδομένο, οι ερευνητές μετά τη διεξαγωγή του πειράματος ερεύνησαν ποια άτομα θα ήταν πρόθυμα να αγοράσουν απολυμαντικό μόλις τελείωνε η συμμετοχή τους. Αυτοί που έδειξαν τη μεγαλύτερη προθυμία ήταν όσοι υποτίθεται ότι φέρθηκαν ανέντιμα, έστω και μόνο κατά φαντασίαν, και παράλληλα είχαν δηλώσει ότι ακολουθούν πολύ το ένστικτό τους.

Στο δεύτερο πείραμα, οι συμμετέχοντες έπρεπε να γράψουν για ένα περιστατικό κατά το οποίο συμπεριφέρθηκαν ανέντιμα και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να λύσουν ένα τεστ IQ. Το τεστ περιλάμβανε 10 ερωτήσεις και κάθε συμμετέχων πήρε μαζί και ένα χαρτί με τις απαντήσεις ούτως ώστε να “μπορέσει να τσεκάρει μόνος του τα αποτελέσματα στο τέλος”. Σκοπός ήταν να δουν κατά πόσο τα άτομα με διαίσθηση θα υπέκυπταν στο να “κλέψουν” προκειμένου να το περάσουν. Μάλιστα για να τους κάνουν ακόμα πιο δελεαστικό το ενδεχόμενο να “κλέψουν” τους είπαν πώς όσοι έμπαιναν στο 10% με την καλύτερη επίδοση θα κέρδιζε κάτι.

Και πάλι τα άτομα που στηρίζονταν στη διαίσθησή τους φέρθηκαν πολύ πιο έντιμα από τους υπόλοιπους ειδικά αυτά που είχαν δηλώσει πώς στο παρελθόν είχαν κάνει πράγματα για τα οποία δεν αισθάνονταν υπερήφανοι.

Όπως είπαν οι επικεφαλής της έρευνας οι άνθρωποι γενικά προσπαθούν να επανορθώσουν για κάποιο παλιότερο λάθος τους εφόσον τους δοθεί η ευκαιρία να το κάνουν ανά πάσα στιγμή, αυτή η ανάγκη όμως φαίνεται πώς είναι μεγαλύτερη στα άτομα που δρουν κυρίως με βάση τη διαίσθησή τους. Το γιατί δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο όμως όπως φαίνεται είναι μία γνώση που μπορεί να αξιοποιηθεί σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δράσης και σίγουρα και σε αυτόν των διαπροσωπικών σχέσεων.

https://psychcentral.com/news/2015/11/25/intuitive-people-less-likely-to-cheat/95354.html

To άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου

Copy link
Powered by Social Snap