Εκτύπωση άρθρου

Αλεξάνδρα Καππάτου: “Με Ψυχραιμία Και Θετική Διάθεση Αντιμετωπίζω Τις Μικρές Ή Μεγάλες Αποτυχίες Της Ζωής” 5/11/2018
Η γνωστή ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος μάς δίνει συμβουλές για καλύτερη ποιότητα ζωής αποκαλύπτοντας τα δικά της καθημερινά μυστικά ευεξίας.

    Φαίη Ευθυμίου, Διευθύντρια Σύνταξης

Κάποιες φορές οι πιο ωραίες απαντήσεις προκύπτουν από τις πιο απλές ερωτήσεις. Ακόμα και όταν έχεις την δυνατότητα να ρωτήσεις μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα άτομα του κόσμου και της Ελλάδας για την ζωή τους. Το ερωτηματολόγιο του Thrive Global ρίχνει μία ματιά στις ζωές των πιο επιτυχημένων ανθρώπων του πλανήτη.

Thrive Global: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις και το τελευταίο πριν κοιμηθείς;

Αλεξάνδρα Καππάτου: Διαβάζω τα mail μου και ρίχνω μια γρήγορη ματιά στις ειδήσεις από το κινητό μου. Την ίδια διαδικασία ακολουθώ πριν κοιμηθώ.

T.G.: Έχεις καλή σχέση με τον ύπνο; Πιστεύεις ότι είναι σημαντικός παράγοντας ευεξίας και αποδοτικότητας;

Α.Κ.: Η σχέση μου με τον ύπνο είναι άριστη παρότι δεν καταφέρνω να κοιμηθώ τις απαραίτητες ώρες . Ο χρόνος που αφιερώνω είναι περίπου 6 ώρες τη μέρα και τις αργίες 7. Θεωρώ ότι είναι θεμελιώδους σημασίας γιατί εκτός του ότι μας γεμίζει ενέργεια, βοηθά στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου μας, της μνήμης μας, του ανοσοποιητικού μας κλπ.

T.G.: Τι σου δίνει ενέργεια για να φέρεις εις πέρας τη μέρα σου;

Α.Κ.: Το πρωινό ντους, η μουσική (συνήθως πιάνο ή τζαζ) την ώρα που ετοιμάζομαι μαζί με ένα καλό πρωινό μου δίνουν ενέργεια για να προχωρήσω τη μέρα μου.

T.G.: Έχεις μικρά μυστικά που σε βοηθούν να βρίσκεις λύσεις σε καθημερινά προβλήματα;

Α.Κ.: Επειδή το πρόγραμμα των υποχρεώσεών μου είναι ιδιαίτερα πιεσμένο φροντίζω τα πάντα να είναι σημειωμένα και προγραμματισμένα. Η καλή οργάνωση και η σωστή ιεράρχηση των υποχρεώσεων με βοηθούν για να φέρω σε πέρας την καθημερινότητα.

T.G.: Είσαι multitasker; Πιστεύεις σε αυτόν τον τρόπο διαχείρισης των υποχρεώσεων;

Α.Κ.: Η εργασία μου ως ψυχολόγος απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση και αφοσίωση. Μέσα στη μέρα όμως ασχολούμαι με τη διευθέτηση διαφόρων πραγμάτων που τα οργανώνω πριν ξεκινήσω και αφού τελειώσω την μέρα μου. Μου είναι αρκετά εύκολο λοιπόν γιατί έχω εξασκηθεί εδώ και 30 χρόνια στο multitasking.

T.G.: Με τον χρόνο πως τα πας; Κάνεις καλή διαχείριση του χρόνου σου μέσα στην ημέρα;

Α.Κ.: Συνήθως κάνω καλή διαχείριση του χρόνου παρότι όταν συνεργάζεσαι με ανθρώπους μπορεί κάποιες φορές να σου ξεφύγει. Ωστόσο σε γενικές γραμμές η διαχείριση χρόνου μου είναι ικανοποιητική.

T.G.: Πότε ήταν η τελευταία φορά μου έφτασες κοντά ή έπαθες burnout; Πως το αντιμετώπισες;

Α.Κ.: Συχνά ξεπερνάω τα όριά μου μάλιστα υπάρχουν περίοδοι που αισθάνομαι ότι δοκιμάζεται η αντοχή μου. Τελευταία φορά ήταν τον Ιούλιο και προσπάθησα άμεσα να δώσω περισσότερο χρόνο στον εαυτό μου τουλάχιστον τα ΣΚ και να κοιμηθώ περισσότερες ώρες. Φρόντισα επίσης και πήρα και μεγαλύτερο διάστημα διακοπές το καλοκαίρι και έτσι γέμισα τις μπαταρίες μου και επανήλθα δυναμικά.

    Η ευεξία είναι η αναζήτηση της ποιότητας σε διάφορους τομείς στη ζωή μας όπως στον ψυχικό, σωματικό, εργασιακό, κοινωνικό.

T.G.: Η τελευταία φορά που απέτυχες; Και πως το διαχειρίστηκες;

Α.Κ.: Πάντα με ψυχραιμία και θετική διάθεση αντιμετωπίζω τις μικρές ή μεγάλες αποτυχίες φροντίζοντας να αναλογιστώ ποια είναι η δική μου ευθύνη. Θεωρώ ότι οι αναποδιές και οι ματαιώσεις είναι μέσα στη ζωή και μας διδάσκουν πως να γίνουμε καλύτεροι.

T.G.: Κάνεις διαλογισμό;

Α.Κ.: Διαλογισμό όχι όμως κάνω οπωσδήποτε δυο φορές τη βδομάδα κάποιες άλλες μεθόδους όπως το bowtech που με βοηθούν να χαλαρώνω και μου δημιουργούν ευεξία.

T.G.: Τι σχέση έχεις με το κινητό σου; Με την τεχνολογία και τα social;

Α.Κ.: Έχω στενή σχέση με τη τεχνολογία ωστόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας συνήθως το κινητό μου βρίσκεται στη γραμματεία οπότε ασχολούμαι μαζί του το βράδυ που τελειώνω προκειμένου να απαντήσω σε επείγοντα τηλέφωνα, για να δω τα μηνύματα και τα mail μου στα οποία προσπαθώ να απαντώ καθώς και παρακολουθήσως την ιστοσελίδα και το facebook μας και να διαβάσω τις ειδήσεις γιατί δεν προλαβαίνω να δω τηλεόραση μέσα στην ημέρα. Το βράδυ το έχω πάντα δίπλα μου γιατί μπορεί να υπάρξει κάτι επείγον.

T.G.: Τι κάνεις πριν από μια σημαντική απόφαση ή ένα σημαντικό γεγονός;

Α.Κ.: Σκέφτομαι το θέμα, αναλύω τα θετικά και τα αρνητικά πάντα με ψύχραιμη ματιά και αποφασίζω. Λόγω της φύσης της εργασίας μου είναι εύκολο να παίρνω αποφάσεις και έχω ιδιαίτερα καλή σχέση με την κριτική σκέψη.

T.G.: Πόσο δύσκολο είναι να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή;

Α.Κ.: Αυτό ομολογουμένως είναι δύσκολο στοίχημα και απαιτεί καθημερινή προσπάθεια. Προσπαθώ να αφιερώνω ποιοτικό χρόνο επικοινωνίας στην οικογένειά μου έστω λίγο στην καθημερινότητα και αρκετό το ΣΚ. Είμαι όμως πάντα διαθέσιμη και δεκτική στην επικοινωνία. Φροντίζω το ΣΚ να έχουμε δραστηριότητες που μας βοηθούν να καλύψουμε τα κενά της εβδομάδας.

T.G.: Πώς διαχειρίζεσαι μια κακή μέρα;

Α.Κ.: Κακή μέρα είναι όταν έχω βγει εκτός προγράμματος με κάτι απρόοπτο. Σε αυτή τη περίπτωση διατηρώ την ψυχραιμία μου και προσπαθώ να διαχειριστώ τη συνθήκη.

    Πάντα υπάρχει στη ζωή μου η ευγνωμοσύνη και το “ευχαριστώ”. Χρωστώ ευγνωμοσύνη σε πολλούς ανθρώπους και την εκφράζω.

T.G.: Αν αναπάντεχα βρεις 15 λεπτά ελεύθερου χρόνου μέσα στη μέρα σου, τι κάνεις;

Α.Κ.: Αυτό είναι σπάνιο, αν όμως συμβεί θα ακούσω μουσική ή θα μιλήσω σε κάποιο επείγον τηλεφώνημα ή θα διεκπεραιώσω κάποια εκκρεμότητα.

T.G.: Τι σε αποφορτίζει;

Α.Κ.: Οι συναντήσεις με τους φίλους μου είναι θεραπευτικές, τις απολαμβάνω γιατί εκτός των άλλων γελάμε πολύ. Επίσης με αποφορτίζει το διάβασμα, η μουσική, το θέατρο, ο κινηματογράφος και οι εκδρομές.

T.G.: Υπάρχει κάποιο βιβλίο ή ταινία που σου έχει αλλάξει τη ζωή;

Α.Κ.: Από μικρή διάβαζα πολλά βιβλία και κατά καιρούς με εντυπωσίαζε κάποιο. Δεν μπορώ όμως να ξεχάσω το βιβλίο του Βίλχελμ Ράιχ «Άκου Ανθρωπάκο» που διάβασα στην εφηβεία μου. Ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του και αποτέλεσε έναυσμα για να ανακαλύψω το κόσμο της επιστήμης της ψυχολογίας.

T.G.: Τι σημαίνει για σένα ευεξία; Ποιος είναι ο thrive στόχος σου;

Α.Κ.: Η ευεξία είναι η αναζήτηση της ποιότητας σε διάφορους τομείς στη ζωή μας όπως στον ψυχικό, σωματικό, εργασιακό, κοινωνικό. Στην παρούσα φάση έχω βάλει τους εξής στόχους: να συμπληρώνω τουλάχιστον 7 ώρες ύπνο τις περισσότερες μέρες, να προσέξω περισσότερο τη διατροφή μου και να αποκτήσω περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

T.G.: Έχεις κάποιο μότο που ακολουθείς στη ζωή σου και σου δίνει δύναμη;

Α.Κ.: Προσπαθώ να είμαι συνεπής με τις αρχές μου και να βοηθώ τους ανθρώπους που με εμπιστεύονται με το καλύτερο τρόπο.

T.G.: Τι συμβουλή θα έδινες στον νεότερο εαυτό σου;

Α.Κ.: Να έβαζα την άθληση στη ζωή μου και να κατάφερνα να έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

T.G.: Η ευγνωμοσύνη υπάρχει στη ζωή σου; Πόσο συχνά (θυμάσαι να) λες «ευχαριστώ»;

Α.Κ.: Πάντα υπάρχει στη ζωή μου η ευγνωμοσύνη και το “ευχαριστώ”. Χρωστώ ευγνωμοσύνη σε πολλούς ανθρώπους και την εκφράζω. Το έμαθα από τους γονείς μου και κυρίως από την εκπαιδευτικό μητέρα μου η οποία από μικρή ηλικία με βοήθησε να καταλάβω αυτές τις έννοιες.

Η Αλεξάνδρα Καππάτου είναι Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Συγγραφέας. Έχει δημιουργήσει ένα δυναμικό ιστότοπο με πληροφορίες έγκυρες για θέματα ψυχικής υγείας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων το www.akappatou.gr

.thriveglobal.gr

Copy link
Powered by Social Snap