Εκτύπωση άρθρου

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της Ιατρικής

Ένα νέο αλγόριθμο που προσπαθεί να συνδέσει φαινομενικά ασύνδετες μεταξύ τους περιπτώσεις καρκίνου εντοπίζοντας κοινά γενετικά στοιχεία, ανέπτυξαν ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρου «Memorial Sloan Kettering» της Νέας Υόρκης. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) στην Ουάσινγκτον.

Το πρόγραμμα τροφοδοτείται με εκατοντάδες χιλιάδες κλινικές σημειώσεις και άλλα στοιχεία πάνω σε πραγματικά περιστατικά ασθενών (συμπτώματα, αιμοληψίες, βιοψίες, «κοκτέιλ» χημειοθεραπειών, παρατηρήσεις γιατρών κ.α.) και «διαβάζει» αυτόν τον τεράστιο όγκο ιατρικών δεδομένων προσπαθώντας να βρει ομοιότητες ανάμεσα σε περιστατικά, που εκ πρώτης όψεως φαίνονται άσχετα μεταξύ τους.

«Ψάχνουμε μέσα σε όλα αυτά τα δεδομένα, μήπως βρούμε κάτι ενδιαφέρον», εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Γκούναρ Ρετς.

Στόχος των ερευνητών είναι να αναπτύξουν υπολογιστικά μοντέλα, που θα αναλύουν την πορεία της ασθένειας κάθε ασθενούς, τη σχέση της πάθησής του με άλλους ασθενείς και την πιθανή εξέλιξή της στο μέλλον. «Αν έχουμε κάτι τέτοιο στη διάθεσή μας, θα μπορούμε να εξετάσουμε με ποιό τρόπο θα θεραπεύσουμε καλύτερα τον συγκεκριμένο ασθενή», συμπλήρωσε ο Δρ Ρετς.

Μέχρι στιγμής, ο αλγόριθμος έχει διαβάσει ανώνυμες ιατρικές σημειώσεις και άλλα δεδομένα για περίπου 200.000 καρκινοπαθείς.

Παράλληλα, αναπτύσσονται άλλα προγράμματα για να κάνουν ιατρικές διαγνώσεις, μετά από αξιολόγηση ακτινογραφιών, μαγνητικών τομογραφών και άλλων εξετάσεων. Όπως τόνισε ο Δρ Ρετς, «ο ανθρώπινος νους -και του γιατρού- είναι περιορισμένος, συνεπώς προκύπτει η ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε τη στατιστική και την επιστήμη των υπολογιστών».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap