sakxaro
Εκτύπωση άρθρου

Ελπίδες καλύτερου ελέγχου του σακχάρου

Έναν τρόπο να βελτιώσουν την ακρίβεια μιας εξέτασης υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές, με στόχο να βελτιωθεί ο έλεγχος των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και να μειωθεί ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος επιπλοκών στους πάσχοντες από διαβήτη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Science Translational Medicine, ο επίκουρος καθηγητής Βιολογίας Συστημάτων της Ιατρικής Σχολής του Χαρβαρντ Δρ Τζον Χιγκινς και οι συνεργάτες του θέλησαν να βελτιώσουν την ακρίβεια του τεστ HbA1c, δηλαδή της μέτρησης γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης που χρησιμοποιείται για την διάγνωση του διαβήτη. Βάσει της εξέτασης αυτής κατατάσσονται οι άνθρωποι σε προδιαβητικό ή διαβητικό στάδιο, καθώς οι γιατροί μπορούν να κατανοήσουν πόσο καλά ελεγχόμενο είναι το σάκχαρο σε μια περίοδο τριών μηνών.

«Πριν το HbA1c τεστ, οι γιατροί και οι ασθενείς μετρούσαν μόνο τα επίπεδα του σακχάρου σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Αλλά η αποτελεσματική θεραπεία του διαβήτη εξαρτάται από τη διακύμανση των επιπέδων του σακχάρου μεταξύ των περιοδικών μετρήσεών του. Το τεστ HbA1c μας παρείχε την εκτίμηση για τα επίπεδα του σακχάρου το προηγούμενο τρίμηνο» εξηγεί ο Δρ Χιγκινς.

Αν και για εκατομμύρια πάσχοντες από διαβήτη, το εν λόγω τεστ αποτελεί την βάση επί της οποία διαμορφώνεται η θεραπεία τους, υπάρχει μια επιστημονική διαμάχη εδώ και χρόνια για την ακρίβειά του.

Έτσι ο Δρ Χιγκινς και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο για να αναλύσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μέσω του τεστ HbA1c. Στόχος ήταν να υπολογίσουν τις εναλλαγές στην ηλικία των κυττάρων του αίματος σε διαφορετικά άτομα. Η αιμοσφαιρίνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια συσσωρεύει σάκχαρο με την πάροδο του χρόνου και είναι ο βασικός λόγος για τις διαφορές μεταξύ των αποτελεσμάτων της εξέτασης.

Σε περισσότερους από 200 ασθενείς που συμπεριλήφθησαν στη μελέτη, η νέα διαδικασία της εξέτασης μείωσε σημαντικά τα λάθη από ένα στα τρία, σε ένα στα δέκα. Μάλιστα, υπήρχαν αρκετά λάθη ώστε να επηρεαστούν οι αποφάσεις των γιατρών για την θεραπεία.

«Εφόσον οι άνθρωποι με διαβήτη κάνουν μέτρηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης κάθε τρεις μήνες, η νέα αυτή προσέγγιση μπορεί να βελτιώσει την παρακολούθηση και τη θεραπεία της νόσου» εκτιμά ο ερευνητής.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap