Εκτύπωση άρθρου

Η παχυσαρκία και η συστηματική υπερκατανάλωση αλκοόλ και επεξεργασμένων κρεατικών, αυξάνουν τις πιθανότητες αναπτύξεως καρκίνου του στομάχου, σύμφωνα με μία νέα έκθεση.

Η έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WCRF) και το Αμερικανικό Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου (ACRI), βασίζεται στην συνδυασμένη ανάλυση 89 επιστημονικών μελετών που καλύπτουν 17,5 εκατομμύρια εθελοντές, εκ των οποίων οι 77.000 έπασχαν από τη νόσο.

Όπως έδειξε, πάνω από 45 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ (αντιστοιχούν σε περισσότερα από τρία ποτά) και πάνω από 50 γραμμάρια επεξεργασμένων κρεατικών (π.χ. ένα χοτ ντογκ ή δύο φέτες μπέικον) την ημέρα, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου.

Εξίσου σημαντική είναι η συσχέτιση και με το περιττό βάρος.

Η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στις χώρες της Δύσης τα κρούσματα καρκίνου του στομάχου θα μπορούσαν να μειωθούν κατά μέσον όρο 15% εάν δεν υπήρχαν αυτοί οι παράγοντες κινδύνου.

Σύμφωνα με την ανάλυση, τρία ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την ημέρα αυξάνουν κατά 23% τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου στους μη καπνιστές αλλά κατά 84% στους νυν και πρώην καπνιστές.

Αντίστοιχα, ανά 50 γραμμάρια επεξεργασμένων κρεατικών την ημέρα ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στομάχου αυξάνεται κατά 18%, ενώ με κάθε αύξηση κατά 5 μονάδες του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 23%.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), κάθε άνδρας έχει μία στις 93 πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο του στομάχου κάποια στιγμή στη ζωή του και κάθε γυναίκα μία στις 152.

Ο καρκίνος του στομάχου είναι ο πέμπτος συχνότερος καρκίνος στον κόσμο και η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο νέες περιπτώσεις καταγράφονται ετησίως σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας το 7% όλων των νέων κρουσμάτων.

Επειδή συνήθως γίνεται αντιληπτός σε προχωρημένο (μεταστατικό) στάδιο, μόνο ένας στους τέσσερις ασθενείς υπερβαίνει τα πέντε έτη επιβίωσης από τη διάγνωση. Η μέση ηλικία των πασχόντων από αυτόν είναι άνω των 70 ετών.

«Η ανάλυση αυτή είναι η πρώτη που αποκαλύπτει ότι ο καρκίνος του στομάχου σχετίζεται με το αλκοόλ και την παχυσαρκία», δήλωσε η δρ Άλις Μπέντερ, επικεφαλής των Προγραμμάτων Διατροφής του ACRI. «Είναι προφανές ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά για να προστατευθούμε από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, ότι υπάρχουν επιλογές στην καθημερινότητά μας που μπορεί να κάνουν τη διαφορά».

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Πηγή : Web Only
Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap