cd076ff27de49df1b4c1addba28101ee
Εκτύπωση άρθρου

Βεβαιωθείτε ότι αυτά που ζητάτε από το παιδί σας είναι συμβατά με την ηλικία, την ωριμότητά του, καθώς και το αναπτυξιακό στάδιο που διανύει.
Αναλογιστείτε τι επιδιώκετε να καταφέρετε με το παιδί σας: να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να γίνει υπεύθυνο ή να είναι ήσυχο και συνετό μόνο από φόβο;
Συνεργαστείτε και οι δύο γονείς, ώστε ν’ ακολουθείτε την ίδια τακτική στην ανατροφή του, χωρίς αυτό να σημαίνει ασφαλώς ότι δεν μπορείτε να διαφοροποιείστε σε κάποια δευτερεύοντα ζητήματα.
Λειτουργείτε προληπτικά. Φροντίστε οι χώροι στο σπίτι να είναι αρκετά ασφαλείς, ώστε να μη χρειάζεται να παρακολουθείτε αδιάκοπα το παιδί ή να του λέτε συνεχώς «μη!», επειδή είναι εύκολα προσβάσιμα τα απορρυπαντικά, τα γυαλικά, οι πρίζες.
Να προβλέπετε καταστάσεις που σίγουρα θα το εκνευρίσουν, όπως το να πρέπει να μείνει πολλή ώρα σε έναν χώρο, π.χ. σε ένα φιλικό σπίτι, ένα εστιατόριο ή μια συνάντηση ενηλίκων. Προνοήστε να έχετε μαζί σας μερικά αγαπημένα του παιχνίδια ή βρείτε κάποιον άλλον τρόπο απασχόλησης, ώστε να αποφύγετε τις κακοτοπιές.
Καλλιεργήστε τη θετική συμπεριφορά, επαινώντας το παιδί όταν συμπεριφέρεται σωστά.
Προτιμήστε να χρησιμοποιείτε τον όρο «συνέπειες» και εξηγήστε καθαρά στα παιδιά ποιες θα είναι αυτές σε περίπτωση που παραβούν κάποιους κανόνες – φυσικά, όχι με τη μορφή απειλής.
Όταν αισθάνεστε οργή, σκεφτείτε το εξής: «Ακόμα κι αν δείρω το παιδί, θα το συνετίσω μόνο προσωρινά, εκείνο θα επαναλάβει τη συμπεριφορά του, και τότε η κατάσταση θα γίνει χειρότερη. Εγώ θα είμαι θύτης, θα νιώθω ενοχές κι εκείνο θα αισθάνεται ταπεινωμένο. Ο ενήλικος στην οικογένεια είμαι εγώ, άρα πρέπει να λειτουργήσω με σύνεση.

Η λογική λέει ότι το ξύλο με βοηθά να εκτονώσω τον θυμό μου, αλλά δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα. Θα προσπαθήσω λοιπόν να το συνετίσω με άλλον τρόπο. Θα χειριστώ το θέμα αργότερα, με ψυχραιμία».

Αν το παιδί σάς εκνευρίσει με κάποια ενέργειά του, ζητήστε του να πάει στο δωμάτιό του ή να καθίσει στην πολυθρόνα για πέντε λεπτά και να σκεφτεί τι έκανε. Πείτε του ότι στη συνέχεια θα συζητήσετε.
Αν χτυπήσατε το παιδί, πείτε στον εαυτό σας ότι αυτό που κάνατε ήταν σοβαρό σφάλμα και δεσμευτείτε να μην το ξανακάνετε. Και φυσικά, ζητήστε του συγγνώμη.
Θυμηθείτε ότι…

Η διαπαιδαγώγηση που βασίζεται στην απειλή της σωματικής τιμωρίας φέρνει μόνον παροδικά αποτελέσματα όσον αφορά τη συμμόρφωση του παιδιού, αλλά τα ψυχικά τραύματα που του προκαλεί είναι μόνιμα. Το παιδί δεν εσωτερικεύει τους ηθικούς κανόνες που προσπαθούν να επιβάλουν οι γονείς. Θυμάται όμως για πάντα την ταπείνωση και την ντροπή που υπέστη.
Πολλοί γονείς εγκαταλείπουν την «εύκολη λύση» της σωματικής τιμωρίας, όμως διοχετεύουν την επιθετικότητα και την αγανάκτησή τους με διαφορετικό, εντούτοις εξίσου κακοποιητικό, τρόπο στο παιδί: το μειώνουν λεκτικά, το απαξιώνουν. Είναι και αυτό επίσης μια απαράδεκτη μορφή βίας.
Πρέπει να μιλάτε στο παιδί πάντοτε με επιχειρήματα και να κάνετε μαζί του διάλογο.
Το παιδί προτιμά να κάνει πράγματα που ικανοποιούν τους γονείς του. Επιζητά να το επαινείτε και να το ενισχύετε, όχι να το τιμωρείτε και να το εξευτελίζετε.
Τι θα πρέπει να αποφεύγετε

Μην εκτονώνεστε στο παιδί. Πολλοί γονείς που είναι κουρασμένοι και αντιμετωπίζουν προσωπικά αδιέξοδα δεν συνειδητοποιούν ότι ξεσπούν στο παιδί τους υπερβολικά και αδικαιολόγητα.
Μην ενοχοποιείτε το παιδί με φράσεις του τύπου «το παρατράβηξε, μου έχει σπάσει τα νεύρα, κάνει το δικό του, δεν με ακούει ποτέ, δεν καταλαβαίνει με το καλό» κ.ο.κ.
Μην προσπαθείτε να συνετίσετε το παιδί, όταν αμφότερες οι πλευρές βρίσκεστε εν θερμώ. Θα πρέπει να κουβεντιάσετε αργότερα, σε μια ήρεμη στιγμή.
Μη δικαιολογείτε την πράξη σας με το σκεπτικό «κι εγώ τις έτρωγα, και δεν έπαθα τίποτα, βγήκα μια χαρά». Ίσως να μην είστε και τόσο «μια χαρά», όσο θα ήσασταν αν είχατε πιο ήπιους γονείς.
Μην επικαλείστε ότι είστε «ένας ταλαίπωρος άνθρωπος που δεν αντέχει άλλο». Πώς περιμένετε το παιδί σας να έχει όρια στη συμπεριφορά του, όταν δεν έχετε εσείς στη δική σας; Οι αρχές, τα όρια, οι κανόνες τηρούνται στις δύσκολες στιγμές. Στις εύκολες δεν χρειάζεται να δείξει κανείς πειθαρχία – ούτε εσείς.

Από το βιβλίο μου

Copy link
Powered by Social Snap