Εκτύπωση άρθρου

Ελπίδες καλύτερης αντιμετώπισης της πάθησης

Βέλγοι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στο μελάνωμα, την πιο επιθετική μορφή του καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Nature.

Οι ερευνητές ελπίζουν η νέα αυτή ανακάλυψη να συντελέσει μακροπρόθεσμα σε νέους τρόπους διάγνωσης και θεραπείας του μελανώματος.

Επιστημονική ομάδα των Πανεπιστημίων της Γάνδης και της Λουβέν, καθώς και του Διαπανεπιστημιακού Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας της Φλάνδρας, με επικεφαλής τους καθηγητές Ζαν-Κριστόφ Μαρίν και Πίτερ Μέσταγκ, ανακάλυψαν το γονίδιο SAMSSON που δεν ανήκει ανάμεσα σε αυτά που θεωρούνται ζωτικά, επειδή κωδικοποιούν πρωτεΐνες. Είναι ενεργό όμως σε πάνω από το 90% των περιπτώσεων μελανώματος σε ασθενείς, όπως έδειξε η ανάλυση των κλινικών δειγμάτων. Αντίθετα, δεν υπάρχει καθόλου στα φυσιολογικά κύτταρα που παράγουν μελανίνη.

Όταν οι επιστήμονες αδρανοποίησαν την έκφραση του γονιδίου σε καλλιέργειες δερματικών καρκινικών κυττάρων, τα τελευταία πέθαναν μαζικά. Η εμπλοκή του SAMMSON μείωσε δραστικά την ανάπτυξη του μελανώματος.

Οι ειδικοί πιστεύουν λοιπόν ότι το εν λόγω γονίδιο θα πρέπει να αποτελέσει βασικό στόχο για μια στοχευμένη θεραπεία του μελανώματος στο μέλλον, χωρίς μάλιστα να τίθενται σε κίνδυνο τα υγιή κύτταρα του ασθενούς.

Προηγουμένως, όμως, θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες, ώστε οι επιστήμονες να επιβεβαιώσουν ότι πράγματι το συγκεκριμένο γονίδιο εμπλέκεται καθοριστικά στο κακόηθες μελάνωμα. Επειδή μάλιστα το SAMSSON δεν εμφανίζεται στην περίπτωση του καλοήθους μελανώματος, η ανίχνευσή του μπορεί να αποτελέσει βιοδείκτη-κλειδί για την πρόγγνωση της εξέλιξης της νόσου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap