Εκτύπωση άρθρου

Ελπίδες προληπτικών παρεμβάσεων

Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν μια γενετική μετάλλαξη που σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την πρόληψη των μοιραίων αυτών καρδιολογικών περιστατικών.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου New England Journal of Medicine, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιολογίας Κρις Σεμσαριάν του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, μελέτησαν 490 περιπτώσεις αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε ανθρώπους ηλικίας ενός έως 35 ετών.

Διαπίστωσαν ότι στις 292 από αυτές τις περιπτώσεις (60%) ήταν δυνατό να εντοπιστεί κάποια αιτία -συνήθως μη διαγνωσμένη στεφανιαία νόσος ή κληρονομική καρδιομυοπάθεια- με βάση τις νεκροψίες, τις αναφορές της αστυνομίας κ.α. Στο υπόλοιπο 40% (198 περιπτώσεις) δεν μπορούσε να προσδιορισθεί κάποια συγκεκριμένη αιτία.

Οι αναλύσεις αίματος και DNΑ, καθώς και ο έλεγχος του οικογενειακού ιστορικού αυτών των ανεξήγητων περιπτώσεων, αποκάλυψε ότι στο 27% (μία στις τέσσερις περιπτώσεις) υπήρχε μια συγκεκριμένη μετάλλαξη γονιδίου.

«Θα μπορούσαμε στο μέλλον να κάνουμε γενετικά τεστ στα μέλη της οικογένειας των ανθρωπών που απεβίωσαν από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, για να εντοπίσουμε το εν λόγω γονίδιο. Αν ο συγγενής έχει την ίδια μετάλλαξη, τότε κινδυνεύει να πεθάνει ξαφνικά, οπότε θα πρέπει να αρχίσει έγκαιρα προληπτική θεραπεία», εξηγεί ο Δρ Σεμσαριάν.

Η συχνότητα ξαφνικού θανάτου, σύμφωνα με την μελέτη, είναι περίπου 1,3 περιστατικά ανά 100.000 ανθρώπους ετησίως, με το 72% να είναι άνδρες. Η μεγαλύτερη συχνότητα (3,2 ανά 100.000) αφορά σε άτομα 31 έως 35 ετών, ενώ η μεγαλύτερη συχνότητα ανεξήγητων θανάτων (0,8 ανά 100.000) σε άτομα 16 έως 20 ετών.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap