Εκτύπωση άρθρου

Ο ρόλος των στατίνων στη θεραπεία

Ένα μεταβολικό μονοπάτι που απορυθμίζεται σε συγκεκριμένους καρκίνους του μαστού προάγει την εξέλιξη της νόσου ενεργοποιώντας την πρωτεΐνη Arf6. Και οι επιστήμονες έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι φάρμακα που μοιάζουν με τις στατίνες μπορούν να είναι αποτελεσματικά έναντι των καρκίνων του μαστού όπου υπάρχει υπερέκφραση της πρωτεΐνης Arf6 στους όγκους.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of Cell Biology, ο Δρ Αρι Χασιμοτο και οι συνεργάτες του μελέτησαν σε βάθος το μεβαλονικό μονοπάτι (MVP) που παράγει τα δομικά στοιχεία για μια ευρεία γκάμα βιολογικών μορίων από τη χοληστερόλη μέχρι τις ομάδες των λιπιδίων μακράς αλυσίδας που αγκιστρώνουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες στις κυτταρικές μεμβράνες.

Οι μεταλλάξεις στο ογκοκατασταλτικο γονίδιο p53 μπορούν να απορυθμίσουν το MVP, ένα φαινόμενο που ενισχύει την διηθητική ικανότητα ορισμένων, όχι όλων, των καρκίνων του μαστού.

Αρχικά, μια επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Χισατακα Σαμπε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χοκάιντο της Ιαπωνίας είχε υποψιαστεί ότι το μεβαλονικό μονοπάτι (MVP) μπορεί να προάγει την διείσδυση ενεργοποιώντας το μονοπάτι μετάδοσης σημάτων Arf6 που ενισχύει την εισβολή των καρκινικών κυττάρων στον οργανισμό και την μετάστασή του επίσης, κάνοντας τα κύτταρα πιο κινητικά.

Ο Δρ Χασιμότο και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο «Rockefeller» ανακάλυψαν ότι το MVP ευνοεί την «στρατολόγηση» του Arf6 στην μεμβράνη του πλάσματος, όπου μπορεί να ενεργοποιηθεί από τον υποδοχέα των κινασών τυροσίνης. Αυτό επιτυγχάνεται δια της παραγωγής μιας ομάδας λιπιδίων που δεσμεύει την πρωτεΐνη Rab11b στις κυτταρικές μεμβράνες, επιτρέποντας της να διοχετεύει την πρωτεΐνη Arf6 στο σημείο ενεργοποίησης. Η αναστολή της Rab11b μειώνει την εισβολή των καρκινικών κυτταρικών σειρών του μαστού MDA-MB-231, οι οποίες εκφράζουν μεγάλες ποσότητες της πρωτεΐνης Arf6.

Η Arf6 μπορεί επίσης να ενισχύσει την αντίσταση των καρκινικών κυττάρων του μαστού στα φάρμακα, αλλά οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η αναστολή της Rab11b ή ενός συστατικού της Arf6, του EPB41L5, αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων MDA-MB-231 σε δύο διαφορετικά κυτταροτοξικά συστατικά.

Οι στατίνες όμως που χορηγούνται για τον έλεγχο της χοληστερόλης, έχουν την ικανότητα να αναστέλλουν το ένζυμο HMG-CoA αναγωγάση, που είναι βασικό συστατικό του μεβαλονικού μονοπατιού.

Και πράγματι ο Δρ Χασιμότο διαπίστωσε ότι η συμβαστατίνη αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων MDA-MB-231 και αναστέλλει την ικανότητά τους να δίνουν μεταστάσεις.

«Μπλοκάροντας το MVP μπορούμε να εξοντώσουμε τα καρκινικά κύτταρα που υπερεκφράζουν την πρωτεΐνη Arf6. Στο μέλλον θα πρέπει να μελετήσουμε σε βάθος τις ασθενείς των οποίων οι καρκινικοί όγκοι εκφράζουν υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης Arf6 και άρα είναι ευαίσθητες σε φάρμακα που μειώνουν τη δράση της Rab11b» υπογραμμίζουν οι επιστήμονες στα συμπεράσματα της μελέτης.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap