Εκτύπωση άρθρου

Η επιστήμη απαντά…

Ενώ ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας αυξάνει όσο ο άνδρας μεγαλώνει, δεν θα πρέπει να θεωρείται και αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.

Η στυτική δυσλειτουργία έχει διαρκώς αυξημένη συχνότητα παγκοσμίως, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών το 2025 θα αφορά 320 εκατομμύρια άνδρες στον πλανήτη.

Το πρόβλημα επηρεάζει το 22% των ανδρών 60 ετών και άνω και το 30% των ανδρών μετά τα 70.

Οι ερευνητές Πανεπισημίου «A&M» του Τέξας υποστηρίζουν ότι η πάθηση οφείλεται σε υποκείμενα σωματικά και πνευματικά αίτια και όχι στην γήρανση του άνδρα.

Για παράδειγμα, η καρδιακή νόσο και άλλες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος Πάρκινσον και η νεφροπάθεια, μπορούν να έχουν ως συνέπεια στυτική δυσλειτουργία.

Επίσης, συγκεκριμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα αντισταμινικά και τα αντιϋπερτασικά, είναι γνωστό ότι προκαλούν δυσλειτουργίες στην στύση. Τα εν λόγω σκευάσματα επηρεάζουν τόσο τα νεύρα, όσο και την αιματική κυκλοφορία, αλλά και τις ορμόνες του φύλου.

Και οι ερευνητές συμβουλεύουν τους άνδρες να συζητούν τυχόν τέτοιες ανησυχίες και παρενέργειες με τον θεράποντα ιατρό τους.

Μια άλλη πιθανή αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας είναι η συναισθηματική δυσφορία που μπορεί να νιώθει κάποιος όντας σε μια προβληματική σχέση, εάν πάσχει από κατάθλιψη, άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενοχές και τον φόβο της κακής σεξουαλικής επίδοσης.

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, όπως τα περιττά κιλά, το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών, ενοχοποιείται επίσης για στυτικές δυσλειτουργίες. Αντιθέτως, τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο σεξουαλικής ανικανότητας.

Τέλος, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τραυματισμοί στο κάτω μέρος του σώματος μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία. Κι ενώ η γυμναστική είναι μια υγιεινή επιλογή, οι άνδρες θα πρέπει να προσέχουν οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα μπορεί να θέσει το κάτω μέρος τους σώματός τους σε κίνδυνο. «Και παρά τους ισχυρισμού περί του αντιθέτου, η ποδηλασία δεν έχει αποδειχθεί να συντείνει στην εκδήλωση στυτικής δυσλειτουργίας» υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr
 

Copy link
Powered by Social Snap