Εκτύπωση άρθρου

Νέα μελέτη δείχνει πως όποιος επιθυμεί να γίνει πατέρας καλό είναι να κόψει το τσιγάρο.

Οι γιατροί συνιστούν στις γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί να πάψουν να καπνίζουν διότι βλάπτουν την υγεία των αγέννητων μωρών τους. Μια νέα μελέτη όμως υποδηλώνει ότι το ίδιο ισχύει και για τους μέλλοντες πατέρες.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 40 εθελοντές από τη Βραζιλία και έδειξε ότι το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά τα σπερματοζωάρια, προκαλώντας βλάβες στο DNA οι οποίες μπορεί να περάσουν στους απογόνους του άνδρα. Οπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «BJU International», για να αξιολογήσουν τις επιδράσεις του καπνίσματος στην ποιότητα του σπέρματος πήραν δείγματα από 20 καπνιστές και 20 μη καπνιστές και τα υπέβαλαν σε σειρά αναλύσεων.

Οπως διαπίστωσαν, το σπέρμα των καπνιστών είχε περισσότερο κατακερματισμό του DNA, πιθανώς εξαιτίας του οξειδωτικού στρες από το κάδμιο και τη νικοτίνη των τσιγάρων. Το γενετικό υλικό (DNA) βρίσκεται στον πυρήνα των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των σπερματοζωαρίων και των ωαρίων, με τη μορφή διπλής έλικας, η οποία σταθεροποιείται με χημικούς δεσμούς. Οταν σπάσουν αυτοί οι δεσμοί, οι έλικες διαχωρίζονται ή κόβονται σε μικρότερa κομμάτια και αυτό είναι ο κατακερματισμός του DNA.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κατακερματισμός του DNA του πατέρα σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες γενετικών προβλημάτων στα έμβρυα, καθώς και με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της παιδικής ηλικίας.

Η παρούσα μελέτη έδειξε ακόμα ότι τα σπερματοζωάρια των καπνιστών είχαν σε μεγαλύτερο ποσοστό πλήρως ή εν μέρει ανενεργά μιτοχόνδρια (είναι τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας των κυττάρων) καθώς και βλάβες στο ακρόσωμα, σε σύγκριση με τα σπερματοζωάρια των μη καπνιστών. Το ακρόσωμα είναι η δομή του σπερματοζωαρίου που βρίσκεται στην κεφαλή του και περιέχει τα ένζυμα που απαιτούνται για τη διείσδυσή του μέσα στο ωάριο ώστε να επιτευχθεί η γονιμοποίηση.

Οι διαφορές αυτές πρακτικά σημαίνουν ότι τα σπερματοζωάρια των καπνιστών είχαν βλάβες σε τέτοιον βαθμό ώστε ήταν πολύ πιθανό να είχε πληγεί η αναπαραγωγική ικανότητά τους ενώ κι αν ακόμα συνέβαινε γονιμοποίηση ήταν μειωμένες οι πιθανότητες υγιούς κύησης και γέννησης υγιούς μωρού.

Οι ερευνητές από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο που πραγματοποίησαν τη μελέτη εξέτασαν επίσης 422 πρωτεΐνες του σπέρματος, ανακαλύπτοντας ότι στους καπνιστές η μία δεν υπήρχε καθόλου, οι 27 παράγονταν σε μειωμένα επίπεδα και οι 6 παράγονταν σε αυξημένα επίπεδα.

Το σπέρμα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες (η φυσιολογική περιεκτικότητα είναι περίπου 35-55 g/L), το 70% εκ των οποίων εκκρίνονται από τις σπερματοδόχους κύστεις, το 20% από τον προστάτη και το 10% από τους όρχεις και την επιδιδυμίδα.

Τα νέα ευρήματα σε συνδυασμό μεταξύ τους υποδηλώνουν ότι το κάπνισμα προκαλεί μία οξεία φλεγμονώδη αντίδραση στους όρχεις και στις άλλες δομές του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος που συμμετέχουν στην παραγωγή του σπέρματος, η οποία βλάπτει την ποιότητα των σπερματοζωαρίων.

«Ολο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι το κάπνισμα ασκεί αρνητική επίδραση στην ανδρική γονιμότητα και τα ευρήματά μας ενισχύουν την άποψη αυτή» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρικάρντο Πιμέντα Μπερτόλα, από τον Τομέα Ουρολογίας του πανεπιστημίου. «Ειδικά το εύρημά μας για τον κατακερματισμό του DNA είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι αποτελεί μια προ-μεταλλαξιογόνο κατάσταση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας τους απογόνους του άνδρα».

Το μήνυμα της νέας μελέτης, κατέληξε, είναι ότι το κάπνισμα αλλοιώνει τη λειτουργική ποιότητα του σπέρματος και μειώνει την ικανότητα του άνδρα να παράγει υγιή σπερματοζωάρια που θα οδηγήσουν σε υγιείς απογόνους. Επομένως, οι άνδρες που σκέπτονται να κάνουν οικογένεια πρέπει οπωσδήποτε να πάψουν να καπνίζουν.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Copy link
Powered by Social Snap