Εκτύπωση άρθρου

Μειώθηκαν στους ηλικιωμένους

Τα ποσοστά των εγκεφαλικών επεισοδίων εμφανίζουν συνεχή πτωτική τάση για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών, αλλά αντίθετα εμφανίζουν άνοδο στις ηλικίες κάτω των 45 ετών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Open Access Journal of the American Heart Association.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ράντγκερς του Νιού Τζέρσεϊ, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιολογίας Τζον Κωστή, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 225.000 εγκεφαλικά επεισόδιο μεταξύ 1995-2014.

Η ανάλυση έδειξε ότι στο διάστημα αυτής της 20ετίας υπερδιπλασιάσθηκαν τα εγκεφαλικά επεισόδια στα άτομα 35 – 39 ετών, διπλασιάσθηκαν στις ηλικίες 40 – 44 ετών, αυξήθηκαν σε μικρότερο ποσοστό στα άτομα 45 – 55 ετών, ενώ αντίθετα μειώθηκαν στους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.

Οι γεννημένοι μεταξύ 1945-1954 είχαν μικρότερα ποσοστά εγκεφαλικών επεισοδίων σε σχέση με όσους γεννήθηκαν, είτε 20 χρόνια πριν, είτε 20 χρόνια μετά, χωρίς οι επιστήμονες να έχουν κάποια απάντηση γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά δήλωσαν ότι θα το ερευνήσουν περαιτέρω.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ τα εγκεφαλικά επεισόδια εμφανίζουν γενικά μια πτωτική τάση, που αποδίδεται στις βελτιώσεις του τρόπου ζωής μείωση καπνίσματος, αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης κ.α.). Η αυξημένη συχνότητά τους σε μικρότερα άτομα ηλικιακά θεωρείται απόρροια της επιδημίας παχυσαρκίας και διαβήτη, παγκοσμίως.

«Οι άνθρωποι κάτω των 50 ετών πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο δεν συμβαίνει μόνο στους ηλικιωμένους και ότι η έκβασή του μπορεί να είναι πολύ χειρότερη από ό,τι ένα έμφραγμα, αφήνοντας κάποιον να ζήσει με μια αναπηρία για τα επόμενα 30 έως 50 χρόνια», σχολιάζει ο ερευνητής Τζόελ Σουέρντελ.

Πάντως, σύμφωνα με μελέτη που έγινε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, με επικεφαλής τη Δρ Σουζάνα Λάρσον και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Medicine, η κατανάλωση έως δύο αλκοολούχων ποτών τη μέρα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά όχι αιμορραγικού. Αντιθέτως, η κατανάλωση πάνω από δύο ποτήρια αλκοόλ τη μέρα αυξάνει τον κίνδυνο όλων των τύπων εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap