Εκτύπωση άρθρου

Ένας στους τρεις ανθρώπους που γεννιούνται εφέτος θα εκδηλώσουν άνοια αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δόθηκαν στην δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Alzheimer’s Research UK, η άνοια είναι μία «επικείμενη κρίση δημοσίας υγείας» διότι αφ’ ενός ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνισή της είναι η ηλικία και οι λαοί ζουν ολοένα περισσότερο, αφ’ ετέρου ορισμένες κακές συνήθειες ευθύνονται για τουλάχιστον ένα στα τρία κρούσματα της νόσου Αλτσχάιμερ – και οι άνθρωποι που τις υιοθετούν αυξάνονται ασταμάτητα.

Έτσι, υπολογίζει ότι το 27% των αγοριών και το 37% των κοριτσιών που θα γεννηθούν το 2015 θα εκδηλώσουν άνοια όταν μεγαλώσουν.

Από την πλευρά της, η Εταιρεία νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών αναφέρει ότι 46,8 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν αυτή τη στιγμή με άνοια, αλλά ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια.

Από τους νυν πάσχοντες, 200.000 είναι Έλληνες και 10,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι. Εφέτος, υπολογίζεται ότι θα καταγραφούν 9,9 εκατομμύρια νέα κρούσματα άνοιας σε όλο τον κόσμο – ή ένα κρούσμα κάθε 3 δευτερόλεπτα!

Η άνοια αναφέρεται σε μια σειρά συμπτωμάτων τα οποία παρουσιάζουν άτομα με νοσήματα που καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρά τους. Τα συμπτώματα αυτά είναι καταρχήν απώλεια της μνήμης και ακολούθως διαταραχή των υπολοίπων νοητικών λειτουργιών: του λόγου, της προσοχής, της συγκέντρωσης, της κρίσης

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μία ασθένεια που οφείλεται για περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις άνοιας.
Περισσότερα για το Αλτσχάιμερ και την προστασία από αυτό μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap