Εκτύπωση άρθρου

Μετά την Αυστρία και η Δανία ετοιμάζεται να άρει τα απαγορευτικά μέτρα, που έλαβε λόγω κοροναϊού. Η εικονιζόμενη Δανή πρωθυπουργός Mette Frederiksen ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη 15 Απριλίου θα ανοίξουν ξανά οι παιδικοί σταθμοί και τα δημοτικά για παιδιά από την πρώτη έως την πέμπτη τάξη.

Η απόφαση θα υλοποιηθεί, αν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και των θανάτων παραμείνουν σταθεροί μέχρι το Πάσχα. Αν αυξηθούν τότε θα σχολεία δεν θα ανοίξουν. Η Δανία ήταν μία από τις πρώτες χώρες, που έλαβε μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 187 θάνατοι.

Το επόμενο βήμα θα είναι τα εστιατόρια και τα κομμωτήρια, ενώ οι δημόσιες συναθροίσεις θα παραμείνουν υπό απαγόρευση μέχρι τον Αύγουστο. Τα περισσότερα καταστήματα στις σκανδιναβικές χώρες παρέμειναν ανοιχτά σε όλη τη διάρκεια της επιδημίας και ενώ τα σχολεία και τα εστιατόρια έκλεισαν στη Δανία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία – αλλά όχι τη Σουηδία – οι άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να βγουν από τα σπίτια τους ελεύθερα.

Η Νορβηγία ετοιμάζεται να ανακοινώσει αύριο εάν και πώς θα ανοίξει ξανά σχολεία ή άλλα ιδρύματα. Ο υπουργός υγείας της δήλωσε ότι η χώρα έχει θέσει τον κοροναϊό «υπό έλεγχο» με κάθε μολυσμένο άτομο κατά μέσο όρο να μολύνει λιγότερο από ένα άλλο άτομο.

Θυμίζουμε ότι χθες η Αυστρία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ανακοίνωσε χαλάρωση των μέτρων καραντίνας. Έτσι, από την ερχόμενη Τρίτη 14 Απριλίου θα επιτραπεί η επαναλειτουργία καταστημάτων έως 400 τετραγωνικών μέτρων και από την 1η Μαΐου θα ανοίξουν όλα τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα κομμωτήρια.

Όπως διευκρίνισαν οι αρμόδιοι, η λειτουργία των καταστημάτων θα γίνεται μόνο υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, όπως χρήση μασκών και είσοδος περιορισμένου αριθμού πελατών. Όλοι οι άλλοι τομείς, όπως τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Copy link
Powered by Social Snap