Εκτύπωση άρθρου

Σε πειραματικό στάδιο

Ένα πειραματικό αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30 κατάφερε να καθυστερήσει την εκδήλωση μελανώματος σε ποντίκια που εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB) ανακοίνωσαν αμερικανοί ερευνητές.

Η Δρ Κριστιν Μπερντ και οι συνεργάτες της στο Τμήμα Μοριακής Ιολογίας, Ανοσολογίας και Ιατρικής Γενετικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το ζωικό μοντέλο για να εντοπίσουν και να αναπτύξουν νέους και αποτελεσματικότερους τρόπους πρόληψης της επιθετικότερης μορφής καρκίνου του δέρματος.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν οι ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου, στη Νέα Ορλεάνη, ανέπτυξαν ένα ζωικό μοντέλο που τους επέτρεψε να δοκιμάσουν την ικανότητα του πειραματικού αντηλιακού να προλάβει όχι μόνο τα ηλιακά εγκαύματα αλλά και το μελάνωμα.

«Ελπίζουμε το επιτυχημένο αυτό ζωικό μοντέλο να οδηγήσει πραγματικά σε καινοτόμες εξελίξεις στην πρόληψη του μελανώματος» επεσήμανε η Δρ Μπερντ.

Πάντως, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο φάνηκαν επιφυλακτικοί, καθώς τα πειραματικά αποτελέσματα απέχουν πολύ από τις κλινικές μελέτες.

«Η μελέτη είναι μεν χρήσιμη και σημαντική γιατί μας δίνει νέα στοιχεία ότι όντως ένα αντηλιακό μπορεί να συντελέσει στην προστασία έναντι του μελανώματος, έως και κατά 80%. Αλλά θα πρέπει να μελετηθούν εκτός από τη σύσταση του, και άλλες παράμετροι, όπως η φυσική ικανότητα του δέρματος να προστατεύεται από τη θανατηφόρο αυτή μορφή καρκίνου του δέρματος» σχολίασε η Δρ Ντόρις Ντέι, δερματολόγος στο Νοσοκομείο «Lenox Hill» της Νέας Υόρκης.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap