Paid k ne gon Noembriou 2013
Εκτύπωση άρθρου

paid k ne gon Noembriou 2013

Παιδί και Νέοι Γονείς 

Νοέμβριος 2013 – Τεύχος 179

Απαντά η Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος, Παιδοψυχολόγος, Συγγραφέας 

Ερώτηση 

Πρώτη φορά παιδικό σταθμό

Η 3χρονη κόρη μου ξεκίνησε για πρώτη φορά φέτος παιδικό όμως δεν το πήρε και πολύ καλά. Κάθε φορά που την αφήνω βάζει τα κλάματα αν και όχι τόσο έντονα όσο στην αρχή, και δεν θέλει να την αφήσω. Παρόλο που έχει περάσει ένας μήνας δεν έχει προσαρμοστεί. Μήπως δεν είναι ακόμα έτοιμη και πρέπει να την σταματήσω;

Απάντηση  

Ο παιδικός σταθμός αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για τη ζωή του παιδιού γιατί χαρακτηρίζεται από την απομάκρυνση του από το οικείο περιβάλλον και την αγάπη των γονιών του.. Υποχρεώνεται να περνά ένα μέρος της μέρας του με παιδιά στην πλειοψηφία τους άγνωστα όπου δεν θα είναι πλέον το επίκεντρο του ενδιαφέροντος .. Το άγχος των γονιών, η υπερβολική προσκόλληση στο παιδί ,η έλλειψη σαφούς οριοθέτησης ,  αποτελούν λόγους που δυσκολεύουν το παιδί να δεχθεί τη νέα εμπειρία. Είναι σημαντικό η είσοδος του παιδιού στο παιδικό σταθμό να μη συμπίπτει με άλλα σοβαρά γεγονότα όπως γέννηση άλλου παιδιού, διαζύγιο ή άλλα.

Η στάση σας είναι καθοριστικής σημασίας.. Χρειάζεται να έχετε  οι ίδιοι συμφιλιωθεί στην ιδέα του αποχωρισμού από το παιδί , να μην δείχνετε ανησυχία ή στενοχώρια και να είστε αποφασιστικοί , σταθεροί και ήρεμοι κατά την ώρα του αποχαιρετισμού. Επίσης καλό θα ήταν να προτρέψετε τη μικρούλα σας  να συναναστρέφεται παιδάκια και  να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις για να τα συναντά.

2η Ερώτηση  

Κολλάει με τα παιχνίδια του

Ο 2,5 χρονών γιος μου κολλάει κατά καιρούς με διάφορα αντικείμενα- πότε ένα μπαλάκι, πότε ένα αυτοκινητάκι πότε ένα λούτρινο σκυλάκι- τα οποία θέλει να έχει πάντα μαζί του, όπου κι αν πηγαίνουμε. Να τον αφήνω να τα παίρνει μαζί; Είναι φυσιολογική αυτή η «εξάρτηση»;

Απάντηση 

Τα παιδιά από νωρίς ανακαλύπτουν ότι    κάποια παιχνιδάκια που τους προσφέρουν οι γονείς, κυρίως για να έχουν παρέα στον ύπνο τους τα βοηθούν για να χαλαρώσουν , για να νανουρίζονται  και τους δημιουργείται ασφάλεια. Συχνά προσκολλώνται σε αυτά και τα κουβαλάνε μέσα στο σπίτι αλλά  και εκτός.  Κρατώντας το αγαπημένο του παιχνίδι, το παιδί καταφέρνει να αντιμετωπίζει  φόβους ή ανησυχίες ή να διαχειρίζεται γεγονότα που του προκαλούν συναισθηματική φόρτιση όπως ο  ερχομός νέου αδελφού, ή η έναρξη του παιδικού σταθμού ή οι εντάσεις μεταξύ των γονιών …. Αν, μάλιστα, το παιδί μεγαλώνει σε ένα αγχώδες ή υπερπροστατευτικό περιβάλλον  , τότε το παιχνίδι αυτό αποτελεί την αγαπημένη του παρέα .  Δεν υπάρχει λόγος να το απαγορεύσετε στο παιδί . Ασχοληθείτε μαζί του συστηματικά και οι δυο γονείς , διασφαλίστε συνθήκες ηρεμίας στο σπίτι , δίνετε πρωτοβουλίες και να το φέρνετε σε επαφή με άλλα παιδάκια. Σταδιακά δεν θα το έχει ανάγκη .

paid k n gon noemb 2013

Copy link
Powered by Social Snap