Εκτύπωση άρθρου

Ελπίδες καλύτερης θεραπείας

Μια νέα απεικονιστική τεχνική που «φωτίζει» τα καρκινικά κύτταρα μπορεί τελικά να είναι επιβοηθητική για τους χειρουργούς που επιχειρούν να αφαιρέσουν τον καρκίνο, σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.

Ως γνωστόν, μετά τη διάγνωση του καρκίνου, συνήθως επιχειρείται η χειρουργική αφαίρεσή του, όταν αυτό είναι εφικτό. Ωστόσο, μερικές φορές μικροσκοπικά υπολείμματα του καρκίνου ξεφεύγουν της προσοχής των χειρουργών, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του ασθενή.

«Η νέα απεικονιστική μέθοδος έχει στόχο να βοηθήσει τους χειρουργούς να δουν πραγματικά τον καρκίνο, να τον αφαιρέσουν μια και καλή και να μην χρειαστεί ο ασθενής δεύτερη επέμβαση», εξηγεί ο Δρ Ντέιβιντ Κιρς, καθηγητής στο τμήμα Φαρμακολογίας και Βιολογίας του Καρκίνου και στο τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίθας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου «Duke».

Στην προκαταρκτική μελέτη, που έγινε τόσο σε ποντίκια, όσο και σε 15 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί είτε με καρκίνο μαστού, είτε με σάρκωμα μαλακών μορίων, οι ερευνητές χορήγησαν προεγχειρητικά το μπλε υγρό LUM015 απευθείας στην περιοχή που εντοπίστηκε ο καρκίνος. Το υγρό εξαπλώθηκε στους ιστούς του όγκου, αντί των υγιών ιστών, με στόχο να εντοπίσει την πρωτεάση, ένα ένζυμο που πιστεύεται ότι έχει καίρια σημασία στην εξέλιξη του καρκίνου και εντοπίζεται σε μεγάλες ποσότητες στα κακοήθη κύτταρα.

Μόλις ο ιστός του όγκου αφαιρεθεί χειρουργικά, ένας ειδικά σχεδιασμένος απεικονιστικός καθετήρας τοποθετείται στην χειρουργική περιοχή. Τα καρκινικά κύτταρα που έχουν διαφύγει της προσοχής του χειρουργού «λάμπουν» πέντε φορές περισσότερο από τον υγιή ιστό. Έτσι, οι χειρουργοί μπορούν να αφαιρέσουν τα καρκινικά κύτταρα επί τόπου, μειώνοντας θεωρητικά την ανάγκη για μια δεύτερη επέμβαση.

Πρόκειται για την πρώτη προσέγγιση που χρησιμοποιεί ειδικά την πρωτεάση ως απεικονιστικό «οδηγό». Και στην περίπτωση των ασθενών η επίπτωση της μελετήθηκε σε καρκινικό ιστό που είχε αφαιρεθεί, ενώ στα ποντίκια έγινε αφαίρεση των καρκινικών κυττάρων σε πραγματικό χρόνο.

Η νέα απεικονιστική τεχνική δεν είχε καμιά παρενέργεια και φαίνεται να είναι ασφαλής, γι’ αυτό και ήδη διεξάγεται νέα μελέτη σε 50 ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Στόχος των ερευνητών είναι να καταστήσουν διαθέσιμη τη νέα μέθοδο το 2017.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap