embolio s
Εκτύπωση άρθρου

Επανεμφάνιση νοσημάτων που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί

Οι εμβολιασμοί των παιδιών, το πιο σημαντικό ίσως μέτρο της προληπτικής ιατρικής, δέχονται συνεχείς επιθέσεις από την παραπληροφόρηση και την κινδυνολογία, με συνέπεια την επανεμφάνιση εξάρσεων από καταστροφικά νοσήματα που μπορούν να προληφθούν.

Γονείς που πιθανότατα δεν έχουν ποτέ στη ζωή τους δει έστω και ένα κρούσμα από αυτά τα νοσήματα, «επιλέγουν» να μην κάνουν στα παιδιά τους τα σωτήρια, αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια που συνιστούν οι διεθνείς και αμερικανοί υγειονομικοί οργανισμοί. Προβάλλοντας, δε, ως επιχείρημα προσωπικούς ή θρησκευτικούς λόγους, επιμένουν να δοθεί άδεια στα ανεμβολίαστα παιδιά να πάνε στο σχολείο.

Η Καλιφόρνια έγινε προσφάτως η τρίτη αμερικανική πολιτεία που νομοθετεί την απαγόρευση εξαιρέσεως των εμβολιασμών για ατομικούς ή θρησκευτικούς λόγους. Μόνο αν ένα παιδί πάσχει από ασθένεια που δεν επιτρέπει τον ασφαλή εμβολιασμό του, εξαιρείται. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να κάνουν μάθημα στο σπίτι.

Η ψήφιση αυτού του νόμου διευκολύνθηκε από μία έξαρση ιλαράς που άρχισε στην Ντίσνεϋλαντ στα τέλη Δεκεμβρίου και μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου αρρώστησε 125 ανθρώπους, η συντριπτική πλειονότητα εκ των οποίων ήταν εντελώς ανεμβολίαστοι ή ελλιπώς εμβολιασμένοι.

Όσοι αρνούνται τους εμβολιασμούς, συνήθως το κάνουν εκ του ασφαλούς διότι οι γύρω τους είναι εμβολιασμένοι και έτσι εμμέσως προστατεύουν και τα δικά τους παιδιά.

Για να υπάρχει, όμως, αυτού του είδους η προστασία απέναντι σε ιδιαίτερα μεταδοτικά νοσήματα όπως η ιλαρά, απαιτείται ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού της τάξεως του 95% έως 99%. Αν αυτό είναι μειωμένο, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ντίσνεϋλαντ, το επακόλουθο είναι αλλεπάλληλα κρούσματα.

Παραπληροφόρηση

Οι αμφιβολίες για τα εμβόλια εντείνονται τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της παραπληροφόρησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μελέτη του 1998 σε12 παιδιά που συσχέτισε το τριπλούν εμβόλιο της ερυθράς-παρωτίτιδας-ιλαράς (MMR) με τον αυτισμό.

Λίγα χρόνια αργότερα, οι 10 από τους 12 επιστήμονες που υπέγραφαν εκείνη την μελέτη παραδέχτηκαν ότι τα στοιχεία ήταν ανεπαρκή, ενώ αργότερα έγινε γνωστό πως ο κύριος ερευνητής είχε ως χρηματοδότες δικηγόρους που εκπροσωπούσαν γονείς σε νομικές διαμάχες με φαρμακευτικές εταιρείες.

Η μελέτη αποσύρθηκε εντελώς το 2010, αλλά παρά τη γνωστοποίηση των λεπτομερειών της και άλλες, μεγάλες μελέτες σε δεκάδες χιλιάδες παιδιά που κατέρριψαν τα ευρήματά της, πολλοί γονείς επιμένουν ότι υπάρχει κίνδυνος.

Άλλοι φοβούνται ότι τα εμβόλια της παιδικής ηλικίας είναι πάρα πολλά (φτάνουν τα 23 μέχρι την ηλικία των 2 ετών). Ωστόσο αλλεπάλληλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο παιδικός οργανισμός αντέχει και τα μεμονωμένα και τα πολυδύναμα εμβόλια, τα οποία είναι εξίσου αποτελεσματικά.

Οι επιπλοκές

Η ιλαρά προκαλείται από ιό που μεταδίδεται με τον αέρα και μερικές φορές έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως εγκεφαλίτιδα, σπασμούς και θάνατο.

Σοβαρές επιπλοκές, όπως μολύνσεις των εξανθημάτων που προκαλεί, πνευμονία, σήψη (σηψαιμία) και εγκεφαλίτιδα, μπορεί να έχει και η ανεμευλογιά, ενώ στις πιθανές επιπλοκές των «μαγουλάδων» (παρωτίτιδα) συμπεριλαμβάνονται μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και κώφωση. Επιπλέον, το 20-50% των αγοριών που εκδηλώνουν παρωτίτιδα μετά την εφηβεία αναπτύσσουν φλεγμονή στους όρχεις που μπορεί να προκαλέσει στειρότητα.

Στην περίπτωση του κοκκύτη, τα μισά από τα παιδιά που μολύνει χρειάζονται νοσηλεία ενώ στις πιθανές επιπλοκές του συμπεριλαμβάνονται πνευμονία, σπασμοί και θάνατος.

Ο αιμόφιλος ινφλουέντσας τύπου β, εξάλλου, αποτελούσε για χρόνια κύρια αιτία βακτηριακής μηνιγγίτιδας στις ηλικίες κάτω των 5 ετών, αλλά χάρη στο εμβόλιο έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 99% τα σοβαρά κρούσματα.

Η ερυθρά συνήθως προκαλεί ήπια νόσο, αλλά στις εγκύους είναι επικίνδυνη διότι μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή γενετικές ανωμαλίες που συμπεριλαμβάνουν κώφωση, προβλήματα οράσεως, καρδιολογικά νοσήματα και νοητική υστέρηση.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Copy link
Powered by Social Snap