Εκτύπωση άρθρου

Χαμηλότεροι βαθμοί

Η άπνοια ύπνου, το ροχαλητό και άλλα αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου επιδρούν αρνητικά στις σχολικές επιδόσεις των παιδιών, σύμφωνα με έρευνα νεοζηλανδών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Οτάγκο, με επικεφαλής τη Δρ Μπάρμπαρα Γκάλαντ, αξιολόγησε στοιχεία από 16 έρευνες σε 12 χώρες. Κάθε έρευνα αφορούσε κατά μέσο όρο 550 παιδιά ηλικίας πέντε έως 17 ετών. Οι ερευνητές συσχέτισε τυχόν αναπνευστικά προβλήματα στον ύπνο με τις βαθμολογίες των μαθητών.

Συνολικά, οι βαθμοί των παιδιών που ροχάλιζαν ή είχαν άπνοια ύπνου, ήταν 12% χαμηλότεροι σε σχέση με τους βαθμούς των συνομηλίκων τους χωρίς αναπνευστικά προβλήματα. Στα γλωσσικά μαθήματα η βαθμολογική υστέρηση ήταν 12,3%, στα μαθηματικά 13,1% και στα άλλα μαθήματα 11,6%.

Η Δρ Γκάλαντ εξηγεί ότι πιθανώς οι γονείς θα πρέπει να συμβουλεύονται κάποιον ειδικό για τα αναπνευστικά προβλήματα του παιδιού τους, καθώς το πρόβλημα ίσως θα μπορούσε να επιλυθεί με κάποια απλή χειρουργική επέμβαση.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

ΑΠΕ-ΜΠΕ, health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap